De toeschouwers in Delft kregen nou niet bepaald een fraaie wedstrijd voorgeschoteld. Maar wel een spannende. Het lager geklasseerde Dames1 DAS Basketbal kon de overwinning ruiken, maar uiteindelijk trok Landslake Lions wel aan het langste eind: 57-61.

Dat DAS niet te onderschatten is moge duidelijk zijn. Uit spelen in Delft is altijd lastig. Dat ervoer eredivisionist Jolly Jumpers vorige week ook, toen ze ternauwernood met slechts 6 punten de bekerwedstrijd van DAS wisten te winnen.

De punten waren duur in de eerste helft. We creëerden te weinig en maakten het de compacte verdediging van DAS te makkelijk met een veel te trage balrotatie en matige spacing. Onze aanvallen duurden ook langer dan gemiddeld. We namen in deze wedstrijd zo’n 25% minder schoten dan in de andere wedstrijden. Maar ook ons bekende snelle transitiespel was in geen velden of wegen te bekennen. Wij scoorden dus maar moeizaam, maar dat gold gelukkig ook voor DAS, dat het in de eerste helft vrijwel uitsluitend moest hebben van hun inside game. Stand na Q1 was 10-11 en na een and-one van DAS in de buzzer gingen we rusten met een lichte voorsprong: 22-23 (12-12).

Met andere intenties begonnen we aan de tweede helft. Het bleef echter bij intenties. Een aantal zaken verbeterden wel -zoals de verdediging en de aanvallende rebound- maar het spel bleef helaas flink beneden ons gebruikelijke niveau. Flink wat turnovers ook: zo’n 50% meer dan gemiddeld. En dat had dit keer niet te maken met een straffe verdediging van de opponent maar gewoon gebrek aan focus. Dribbelen op de voet, niet opletten en out of bounds staan, slordige passes…. DAS deed het in dit kwart beter dan wij. Aan de hand van de weer in de ploeg teruggekeerde Gwen van Helfteren (17 punten deze game) won DAS dit kwart: 39-36 (17-13).

Begin van het laatste kwart was nog voor DAS, dat een maximale voorsprong van 7 punten wist te pakken. We pasten en scherpten onze verdediging aan en na een mooie and-one van Lisa Van Der Water was de stand in de 3e minuut van Q4 weer gelijk: 45-45. We dachten nu door te pakken, maar kwamen bedrogen uit. Twee turnovers achter elkaar en er was weer een gaatje geslagen door DAS. Met nog 2,5 minuut te spelen was het verschil nog altijd 5 punten in het voordeel van DAS. We maakten twee belangrijke stops en een driepunter van Denise Bloemkolk zorgde weer voor een gelijke stand met 1,5 minuut te spelen: 53-53.

Een zenuwslopende slotminuut brak aan. Een driepunter van Pien Hartman bracht ons eindelijk op voorsprong. DAS scoorde niet en stopte de klok door een fout te maken. Dit ritueel herhaalde zich 6 keer in de slotfase. We benutten echter slechts 4 van de 12 strafworpen, zodat het spannend bleef tot het eind. Het eindsignaal ging en we konden opgelucht ademhalen: 57-61 (18-25).

Het kwartje kon deze game beide kanten op vallen. Complimenten aan DAS zijn op zijn plaats. De verwachting is dat de ploeg nog flink wat punten gaat pakken in de tweede seizoenshelft.

In de dubbele cijfers: Denise Bloemkolk met 14 punten, Lies van Straaten met 12 punten en Maud Huijbens met 11 punten en 12 rebounds een double double