Met de campagnenaam ‘WE HERE, Amsterdam’ gaan Amsterdamse basketbalverenigingen de komende maanden op scholen, op pleinen, in de wijken en binnen de vereniging zelf 3×3 gebruiken om het 3×3 basketball te promoten en een blijvend 3×3 aanbod te creëren. De verenigingen krijgen daarbij steun van de gemeente Amsterdam, de Nederlandse Basketball Bond en de stichting 3×3 Unites.

Volgend jaar wordt van 18 t/m 23 juni in Amsterdam de FIBA 3×3 World Cup gehouden, het officiële wereldkampioenschap 3×3 basketball voor landenteams. Dan is het Museumplein in Amsterdam, waar in 2017 ook al op succesvolle wijze het EK plaatsvond, zes dagen lang het decor voor een geweldig basketbalfeest. Internationaal gezien vervult Nederland in 3×3 een vooraanstaande rol. De mannen wonnen dit jaar zilver bij het WK, de vrouwen brons bij het EK en met Streetball Masters heeft Nederland al jaren de grootste 3×3 tour van Europa.


2017: De FIBA 3×3 Europe Cup op het Museumplein in Amsterdam.

Op zaterdag 17 november jl. werd tijdens het Nationaal Basketball Congres in Amsterdam het startsein gegeven voor de campagne WE HERE, Amsterdam. De samenwerkende Amsterdamse verenigingen gaan de populariteit van 3×3 en de aandacht voor het WK gebruiken om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met 3×3 basketball. Bij de kick-of van de campagne waren o.a. 3×3 internationals Jesper Jobse en Bas Rozendaal aanwezig. Jobse is ook de drijvende kracht achter de stichting 3×3 Unites.

Urbian Vreds, projectleider WE HERE, Amsterdam bij de gemeente Amsterdam over de campagne: “Dit is een geweldig initiatief om nog meer Amsterdammers te laten bewegen. De Amsterdamse verenigingen, 3×3 Unites, de gemeente en de bond trekken samen op om een blijvend 3×3 basketbalaanbod te realiseren op weg naar en na het WK in Amsterdam.”

Het is de bedoeling dat ook in andere steden in Nederland vergelijkbare initiatieven gaan plaatsvinden. Martin Ho Suie Sang is namens de NBB de landelijke projectleider van het WK-activatie programma en hij merkt dat het enthousiasme in de stad Amsterdam voor 3×3 basketball aanstekelijk werkt: “Ook in de rest van het land zijn we bezig om in aanloop naar het WK samen met verenigingen en gemeenten plannen te maken om basketball lokaal extra op de kaart te zetten, zoals bijvoorbeeld in Amersfoort. Mede dankzij het WK komt er ook lokaal steeds meer vraag naar 3×3 basketball.”