Landslake Lions Heren 1 speelt aanstaande zaterdag de finale wedstrijd van de Final Four van de promotiedivisie. Een mooi moment voor een interview met coach Laki Lakner.

Eerst willen we wat vragen over twee spectaculaire wedstrijden in halve finale van de Final Four tegen locomotief.

Hoe heb je dat beleefd ?

Nou, Lokomotief was zeker een geduchte tegenstander, zeker in Rijswijk. Een jong team dat goed gecoacht werd. We hebben in competitie twee keer verloren van Loko, dus we wisten dat wij niks cadeau zouden krijgen. Loko was in Rijswijk veel beter dan wij, met geluk hebben we daar maar met 11 punten verloren, dat had veel meer kunnen zijn.

De kleine zaal in Rijswijk, dat is wel een nadeel voor jullie geweest, of niet?

Dat is misschien wel zo, die zaal is gewoon slecht en klein, maar we moeten niet zeuren over de zaal. Indien we nadeel hebben in een kleine zaal, dan moet je voordeel hebben in je eigen zaal, dus dat is geen reden om te zeuren.

Toen kwam tweede wedstrijd in de Landsmeerse ICL, een totaal andere wedstrijd?

Ja, 15 minuten schieten we alles raak en stonden we op een comfortabele voorsprong, maar in de rust was het verschil teruggelopen tot vijf punten. Het werd zeker niet onmogelijk maar we hadden het onszelf veel makkelijker kunnen maken, want we stonden eerst nog 16 punten voor. Tot de laatste vijf minuten ging de wedstrijd gelijk op. We werden gelukkig net op tijd wakker en met het publiek dat ons fantastisch heeft gesteund, hebben we het toch gered.

Wat zijn verwachtingen in Finale tegen Grasshoppers? Die tegenstander hebben jullie wél twee keer verslagen.

Dat wij in de reguliere competitie twee keer hebben gewonnen betekend helemaal niets. Het wordt een wedstrijd op zich. De vorige twee duels waren immers tot de laatste secondes spannend. Ik geloof natuurlijk in onze jongens, we zijn fit en gaan ons goed voorbereiden.

Verwacht je veel Lions supporters in Zwolle?

Ik weet dat veel Lions fans naar Zwolle zullen gaan, maar het is wel belachelijk dat wij in Zwolle moeten spelen. Ik zie hier het nut niet van in. Wat moeten deze twee teams in Zwolle doen??? De mooiste tijd van het seizoen is als je de halve finale en de finale speelt, en dat zou best makkelijk kunnen met een halve finale met een best of 3 en een finale met zelfs een best of 5. Bij dat soort wedstrijden zijn er volle zalen en dan verdienen de armoedige verenigingen ook nog wat! Stel je voor dat wij best of 3 of best of 5 tegen Grasshoppers spelen… Meerdere keren zouden de zalen in Katwijk en Landsmeer vol zitten, inclusief een geweldige sfeer.

Kijk je al naar volgende seizoen uit?

Jawel, maar niet met mij als coach, want ik stop bij Landslake Lions.

Nu jullie een top team zijn geworden, en de jeugd bij mannen ziet er ook goed uit. Waarom nu ?

Ik ben er klaar mee.. Ik moet een nieuwe uitdaging hebben. Ik hou ervan om dingen neer te zetten en dan weer een andere uitdaging te zoeken.
Wat ga je dan doen?

Thuis zijn, naar andere wedstrijden kijken die ik leuk vind. Zeker naar Euroleague wedstrijden kijken, dat is mooi basketbal, ik kijk liever Euroleague dan NBA.

Echt?

Ja, ik vind het ook jammer dat kinderen in Nederland meer naar de NBA kijken dan naar de Euroleague. Kijk, de meeste kinderen weten niet wie Spanoulis of Teodosic is, wel kennen ze een derde rangs NBA speler die er niet eens vrije worpen kan inschieten. Als je guard bent en je weet niet wie Spanoulis of Teodosic zijn, dan kan je beter stoppen, zeker als je denkt op en goed of redelijk niveau denkt te gaan spelen.

Dus je gaat niet meer coachen?

Dat zeg ik niet, voorlopig echter niet. Maar mocht er iets komen waar een uitdaging in zit, dan wie weet…

Wie wordt jou opvolger bij Landslake Lions?

Dat is wel intern bekend, maar dat gaat het bestuur binnenkort bekend maken.

Hoe lang wist je al dat je ging stoppen?

Sinds ongeveer januari al.

Laki bedankt voor het interview en je tijd. En veel succes in de finale!