FullSizeRender.jpgDat BV Orca’s een niet te onderschatten tegenstander is, moge duidelijk zijn. De ploeg is basketballtechnisch gezien niet buitengewoon sterk, maar de Urker meiden spelen snel en zeer to the point basketball en schuwen het fysieke contact niet. Het ziet er allemaal niet erg stilistisch uit, maar het is wel enorm effectief. Niet voor niets zijn ze derde in de competitie en maken ze het alle topploegen bijzonder lastig. Jolly Jumpers hadden vorige week ook maar ternauwernood van Orca’s gewonnen, dus we waren dubbel gewaarschuwd. Quinty K. maakte weer haar eerste minuten na haar schouderblessure. Hopelijk mag ze de komende wedstrijden weer volledig meedoen.

Het verhaal van de wedstrijd: dat we basketballend zeker de beste ploeg hebben is duidelijk, maar Orca’s versloeg ons te vaak door snel naar de basket te snijden en steeds de man in de bucket te vinden die kon scoren. In de periodes dat we het inside wat beter op orde hadden, wist Orca’s opeens ook van afstand de basket te vinden. Aanvallend zochten wij het aan onze zijde te veel van buitenaf en waren we veel te weinig basketgericht. Veel van afstand schieten, te weinig drives en inside basketball. Als we dan op een schotpercentage buiten de bucket van krap 22% blijven steken (ver van ons normale gemiddelde), dan weet je dat we een moeilijke avond hebben.

Het ging dan ook de hele wedstrijd gelijk op. Via 18-20 in het eerste kwart, mochten we gaan rusten met een stand van 25-31 (7-11). De tweede helft startte slecht. Veel misverstanden en niet nakomen van afspraken. We waren té passief aanvallend gezien en verdedigend gunden we Orca’s te vaak meerdere scoringskansen door te veel aanvallende rebounds weg te geven. Het fanatieke Urker publiek ging luidruchtig achter de thuisploeg staan, dat de achterstand omboog in een 4 punten voorsprong. We gingen halverwege dit kwart met meer druk verdedigen en dat bracht ons weer terug in de wedstrijd. Stand na derde kwart: 40-46 (15-15). Met nog 3 minuten te spelen en 8 punten voorspong leken we de wedstrijd gecontroleerd te kunnen uitspelen. Orca’s toonde veerkracht en strafte een aantal fouten van ons genadeloos af en kwam terug tot 2 punten met nog 2 minuten op te klok. De serie strafworpen van Claire (3 uit 4) en Lies (2 uit 2) in de slotfase trok de wedstrijd uiteindelijk nipt maar definitief onze kant op: 55-60 (15-14).

Een zwaar bevochten overwinning op een zeer taaie tegenstander waar het traditioneel moeilijk tegen spelen is. Maar de punten zijn binnen. Mochten we volgende week zondag om 17.15 uur in de ICL winnen van nummer 2 Jolly Jumpers, dan mogen we ons kampioen van de VU18 divisie A noemen en verdienen we de felbegeerde finaleplek voor het Nederlands Kampioenschap. Jolly Jumpers zal ongetwijfeld weer een pittige wedstrijd worden, dus komt allen naar de ICL om ons naar de overwinning te supporteren!

Schermafbeelding 2016-04-10 om 23.47.08