DeniseDe eerste van de nog 6 competitiewedstrijden in de zogenaamde ‘Kampioenspoule VU18’ was tegen de nummer 4 van de reguliere competitie: Grasshoppers. De ploeg uit Katwijk kwam verzwakt naar Landsmeer, want kon niet geheel compleet aantreden aangezien twee speelsters mee moesten doen met Grasshoppers VU20 in de bekerfinale. Maar dan nog is de Grasshoppers een ploeg om serieus rekening mee te houden. De ploeg schuwt het duel niet en gaat er altijd voor.

Aan onze zijde was Quinty Kuijper nog altijd niet van de partij (nog herstellende van een schouderblessure) en dat is qua scorend vermogen uiteraard een gemis. Lindsay heeft na haar blessure niet meer met ons meegedaan en zou deze wedstrijd mondjesmaat ingezet worden om weer wat ritme op te bouwen binnen het team.

We begonnen de wedstrijd stroef met een aantal makkelijke ballen die we niet konden scoren. Het spel an sich was niet eens zo slecht, maar als de ballen niet worden gescoord… Gelukkig was Grasshoppers ook niet echt gelukkig qua afwerken, ondanks het feit dat onze verdediging ze af en toe echt vrije doorgang verleende. Stand na eerste kwart: 12-7.

We spraken af de juiste energie in onze 1-1 pressieverdediging te leggen. Goede verdedigingshouding en ready zijn om je man onder druk te zetten én te houden. Dat ging in het tweede kwart al iets beter. Maar het verschil dit kwart zat hem toch echt in onze aanval die beduidend beter begon te lopen. Grasshoppers zette een zôneverdediging neer, die we redelijk makkelijk konden oplossen en wegschieten. Drie afstandsscores op rij van Quinty B. sloeg het eerste gat van 11 punten en toen Lisanne ook nog eens drie scores op rij kon maken, konden we gaan rusten met een mooie voorsprong van 17 punten: 33-15 (21-8).

En zoals het helaas dit seizoen al (te) vaak is voorgekomen: het lukte ons niet om door te pakken. In de tweede minuut van het derde kwart kwamen we nog op een 20 punten voorsprong. Niks aan de hand zou je zeggen. Maar vanaf dat moment holde het niveau achteruit. Dat lag vooral in onze verdediging, waarbij we te vaak niet scherp en fel genoeg waren, de foute keuzes maakten en verzaakten om goed te communiceren. Tel erbij op dat ons schot (wat in het tweede kwart nog wel goed liep) begon te haperen, waardoor de zône van Grasshoppers nu wel haar vruchten afwierp. En dan zul je altijd zien dat aan de andere zijde (soms met een beetje geluk) de ballen wel gaan vallen. Langzaam maar zeker sprokkelde Grasshoppers wat van onze voorsprong af. Stand na derde kwart: 47-34 (14-19).

Het vierde kwart konden we helaas de knop niet omzetten. Grasshoppers pakte door in hun momentum en een 0-9 run bracht het verschil zelfs terug tot slechts 5 punten aan het eind van de derde minuut. Gelukkig (ook zoals we wel vaker hebben gezien dit seizoen) herpakten we ons tijdig en konden we weer een aantal scores maken en een aantal stops maken, waardoor Grasshoppers ruim 4 minuten niet tot scoren kon komen. Onze voorsprong was net genoeg om het de laatste minuten niet té spannend te maken. Het bracht de eindstand op 60-49 (13-15).

A win is a win. Maar we hebben onszelf onnodig in de problemen gebracht. Natuurlijk ook zonder twijfel de verdienste van Grasshoppers, maar deze wedstrijd zijn we zeker anderhalve kwart door de ondergrens heen gezakt en dat mag natuurlijk niet gebeuren. Als team kwamen we op een laag schotpercentage van 31,7%, maar dat was vooral het gevolg van een dramatisch slecht percentage in het derde kwart en een matig vierde kwart. We schoten 1 op 14 driepunters en dat is ver onder ons gemiddelde.

Aan de positieve kant was het wel weer goed om te zien dat de scores weer mooi verdeeld waren over het team. Alleen Lisanne kwam in de dubbele cijfers (11 punten, 42%), gevolgd door Cheryl (die met 9 punten en 10 rebounds net te kort kwam voor weer een double double) en Quinty B. en Claire beiden met 8 punten (resp. 44% en 43%).

Genoeg stof weer om over na te denken. Maar aan het eind van de dag blijft onze voorsprong op nummer 2 Jolly Jumpers nog altijd een mooie 6 punten (Jolly Jumpers wint nipt van Orca’s) waardoor we nog altijd op koers zitten voor een NK Finale-plek!

Schermafbeelding 2016-04-03 om 17.58.35