Landslake Lions uit tegen Akrides Vu16. Zonder Sarah(ziek) en zonder Anouschka (spelend voor Vu16 vandaag).

Dat het niet gemakkelijk zou gaan worden, dat was al bekend. Het Vu16 team van Akrides is een team wat voortdurend in de bucket staat om vanuit de zonedefense de scores van de tegenstander laag te houden. Zo werd ook de wedstrijd tegen het Vu16-2 nipt door Landsmeer gewonnen.

Geen enkel moment dat dit team vandaag dan ook met minder dan 4 speelsters in de bucket staat en de 5e speelster die af en toe druk zet op de bal.

Wij spreken af om de wedstrijd te starten met een press om het Akrides moeilijk te maken de middenlijn over te komen. Helaas gaat dit om 2 redenen niet goed. Wij stappen te laat om de passlijnen af te stoppen en de tegenstander wordt (helaas) niet afgefloten bij zaken als terugspelen, lopen en/of 5seconde inname. Tsjah dan heeft de press ook geen zin.

In de aanval zijn we bovendien te slordig. 1 handige lay ups, die mis gaan en geen dreiging richting de basket zorgen ervoor dat we te veel stil staan en te weinig kansen creeëren. Akrides oogt scherper. Na het 1e kwart staat het 11-7. Allemaal hebben we het idee dat het beter kan en beter moet.

Toch is ook in het 2e kwart hetzelfde beeld zichtbaar. We lijken zelfs onder de indruk te zijn van de zone. Met een 12-6 score, staat het bij rust 23-13. Te weinig aan onze zijde.

Onder leiding van medecoach Erik wordt het team tactisch anders neergezet, waarbij wij meer de tegenstander opzoeken in en rondom de bucket en van daaruit proberen de scores (en hopelijk de fouten) te forceren. Dit lijkt te werken. We komen terug in de wedstrijd en met 9-16 staat het dan na het 3e kwart: 32-29. Akrides voelt onze hete adem (of was het toch de verwarming die nog hoog op de winterstand stond in de hal..) We blijven geloven in een goede afloop en daar waar de gehele wedstrijd er maar aan 1 zijde de fouten werden afgefloten en niet 1 x de 3seconde regel werd toegepast, daar werd deze in het laatste kwart gelukkig wel toegepast. Op een belangrijk moment levert Akrides daardoor de bal in en na een aantal mooie aanvallen en hard werken, beginnen bij ons de scores te vallen. Er is dan ook maar 1 opdracht; de basket aanvallen en de fouten mee gaan krijgen. En dit lijken de meiden te begrijpen. De basket wordt nog meer opgezocht en de zonedefense van Akrides is keer op keer te laat, waarbij een aantal fouten nu wel afgefloten worden in ons voordeel. Lotte weet hierdoor te scoren met bonus vrije worp. Ook Imani wordt foutief afgestopt maar weet uit de vrije worp ook een verdiende score te pakken. Bovendien pakken Sylvana (aanvallend) en Elise (verdedigend) een aantal zeer belangrijke rebounds. Uiteindelijk met nog 2.5 minuut te spelen komen we op voorsprong. Wij zetten de druk er vol op, verdedigend en aanvallend is er een hoger tempo zichtbaar. Akrides heeft hier veel moeite mee en weet pas weer in de 8e minuut van dit laatste kwart tot score te komen. Ook op de bank beginnen de meiden elkaar aan te moedigen en weten we na een aantal spannende minuten de winst met 36-40 mee naar Landsmeer te nemen. (Score laatste kwart: 4-11).

Deze overwinning is zeker niet de mooiste, maar met hard werken en niet opgeven is het wel meer dan dik verdiend. Gelukkig kregen we op het juiste moment een aantal fouten mee en durfden we de basket op te zoeken tussen de zonedefense door, waardoor de score in ons voordeel viel. Soms spelen we nog iets te onrustig en vergeten we een aantal basiszaken en daardoor ook het overzicht.

Toch moeten we ook zeker niet vergeten dat ons team vandaag bestond uit 4 U12 speelsters en voor de rest alleen maar 1e jaars u14 speelsters. Spelend tegen een Vu16 team en de overwinning pakken tegen een zonedefense is dan ook zeker een mooi en goed resultaat.