Foto: Christel Koster

Na een tijdje geen competitiewedstrijd meer gespeeld te hebben, mochten de VU18 dan eindelijk weer aan de bak. Lindsay kreeg rust en Lies was wat grieperig. Daarentegen waren Quinty B. en Lisa na respectievelijk een langdurige blessure en ziekte er weer bij. De tegenstander was niet de minste: Grasshoppers. De moeizaam gewonnen uitwedstrijd (80-74) liet al zien dat de meiden van Grasshoppers de duels niet schuwen, voor elke losse bal gaan en de Katwijkse selectie een aantal begenadigde talentvolle speelsters in het midden heeft.

De nadruk in onze pre-game talk werd gelegd op de mentale wil om alle ballen te willen winnen en focus op de defense. Daar kwam in het begin van de wedstrijd echter weinig van terecht. We hadden enorm veel moeite om de één tegen één drive -vooral Rosalie Aandewiel- van Grasshoppers te stoppen. Bovendien gaven we de Katwijkers te vaak meerdere kansen om te scoren door teveel rebounds en losse ballen aan Grasshoppers te laten. Halverwege het eerste kwart keken we dan ook aan tegen een achterstand van 5 punten. Na de broodnodige time-out ging het gelukkig wat beter en konden we het eerste kwart afsluiten met een lichte voorsprong: 21-19.

Het tweede kwart speelden we heel behoorlijk basketball en begonnen we langzaam maar zeker de wedstrijd te controleren. Qua verdedigende rebounds hadden we de zaakjes nu beter voor elkaar en ook kregen we beter grip op de drives van Grasshoppers. Maar een echt gat konden we niet slaan, ondanks dat we het betere van het spel hadden. We gingen rusten met een 9 punten voorsprong: 40-31 (19-12).

In de rust weer vooral aandacht besteed aan de verdedigende taken en de agressiviteit die nodig is om een ploeg als Grasshoppers te kunnen verslaan. Een prima derde kwart volgde. Grasshoppers kreeg geen kans meer om te score uit de drive en moest vrijwel alles van afstand doen. Onze press begon dit kwart zijn vruchten af te werpen, vooral omdat we ons goed aan de verdedigende afspraken hielden en er fel bovenop zaten. Het leverde ons een aantal snelle scores op en een maximale voorsprong van 23 punten in 8e minuut van dit kwart. Grasshoppers besloot op dat moment terug te vallen in een zoneverdediging. Iets waar we normaliter totaal geen problemen mee hebben, maar dit keer hadden we wel wat meer moeite om om te schakelen. Maar het gat was geslagen en we gingen redelijk comfortabel het laatste kwart in: 64-43 (24-12).

Het laatste kwart begon nog redelijk okay, maar toen zakte het niveau aan onze kant flink in. Toch een kwestie van focus en concentratie. Illustratief was dat na een wissel van speelsters, het ongeveer drie aanvallen van Grasshoppers duurde voordat iedereen wist wie zij moest verdedigen. Onze meiden vinden het nog altijd moeilijk om bij een ruime voorsprong de concentratie vast te houden en gaan dan ’te makkelijk’ spelen. Aanvallend liet de balcirculatie in onze zoneaanval flink te wensen over. Grasshoppers aan de andere kant toonde veerkracht, kreeg een flinke opleving en kwam in hun momentum. En dan zul je zien dat ook bijna alles lukt. Langzaam maar zeker kroop Grasshoppers dichterbij en de Katwijkers begonnen zelf te geloven in een goed resultaat en deden er nog een tandje bij. Dat leidde er mede toe dat er flink strijd werd geleverd in de duels en dat de wedstrijd op momenten vrij fysiek werd. Onze in het derde kwart opgebouwde voorsprong was echter groot genoeg, zodat Grasshoppers uiteindelijk niet dichtbij genoeg kon komen om daadwerkelijk voor een stunt te zorgen en het écht spannend te maken. Eindstand: 76-68 (12-25).

Al met al een goede en belangrijke win tegen een sterke tegenstander, zo in de money minutes van onze competitie waar alle punten tellen. We willen natuurlijk zo gunstig mogelijk de ‘play-offs’ ingaan (de bovenste 4 ploegen spelen nog een volledige nacompetitie tegen elkaar). De uiteindelijk kampioen van onze divisie A zal in de finale om het Nederlands Kampioenschap aantreden tegen de reeds bekende kampioen van divisie B: Almonte. En uiteraard is ons doel om in die NK finale te staan. We hebben nog 7 wedstrijden te gaan: de laatste reguliere competitiewedstrijd is tegen Orca’s en dan nog 6 ‘play-off wedstrijden’. Orca’s verzekerde zich overigens dit weekend van de 3e plaats in de reguliere competitie en dus ook van een plekje in de ‘play-offs’. Net als Jolly Jumpers dat reeds zeker is van de 2e plaats in de reguliere competitie. Wie het vierde en laatste nacompetitie plekje gaat bemachtigen is nog spannend. Grasshoppers, BV Hoofddorp en HSV Basketball maken alledrie nog kans hierop en mogen dat in de laatste speelronde met elkaar gaan uitvechten.

In de dubbele cijfers deze wedstrijd: Quinty K. 14 punten (tegen 30%), Claire 13 punten (tegen 100% van de vloer) en Cheryl 11 punten (waarvan 7 uit 7 strafworpen en 50% van de vloer).

Schermafbeelding 2016-03-13 om 12.28.12