12622192_10206572906616260_942254519931496003_oTsja… wat valt er over deze wedstrijd te zeggen? Na de wedstrijd nu twee keer teruggekeken te hebben op de video, kan geen andere conclusie getrokken worden dat er niet best gespeeld werd. Aan beide kanten overigens. Met schotpercentages van respectievelijk 19% en 29%, schoten zowel Landslake Lions als BV Hoofddorp nou niet bepaald met scherp. En ook werd aan beide kanten rijkelijk gestrooid met turnovers. Dus qua basketball kreeg het publiek geen beste wedstrijd voorgeschoteld. Qua strijd en spanning overigens wel.

Klopt, we waren door hele en halve blessures zeker niet op volle sterkte, terwijl BV Hoofddorp dat wel was door de ondersteuning van hun ‘U20 speelsters’. En ja, de wedstrijd werd in de laatste spannende fase bij een gelijke stand vroegtijdig beslist door een op zijn minst discutabele call van de scheidsrechter. Maar dat zijn slappe en onterechte excuses voor de nederlaag. De reden waarom we deze strijd hebben verloren is klip en klaar: om te kunnen winnen, moet de bal door de ring. En dat lukte deze wedstrijd van geen kant.

Het eerste kwart schoten we met 1 op 20 (!) een all-time low van 5% van de vloer. En dat terwijl we normaliter met vrije hoge percentages finishen. Makkelijke ballen onder het bord gingen mis. Was het omdat BV Hoofddorp zo goed verdedigde? Dat was het niet zo zeer. Ze werkten (zoals we ze kennen) zich keihard het snot voor de ogen, maar de videobeelden laten zien dat we meer dan voldoende goede scoringskansen creëerden. Maar we finishten gewoonweg niet. Van de 4e tot en met de 10e minuut (!) wisten wij geen enkele keer te scoren. En ondertussen sprokkelde Hoofddorp wel hun punten bij elkaar. Stand 16-4 na het eerste kwart: de productie van 2 strafworpen en 1 veldscore.

Het tweede kwart schoten we nog altijd matig. Tot en met de 3e minuut lieten we nog 6 punten aantekenen, maar daarna stonden we weer 4 minuten droog.  Daarnaast verdedigende we veel te slap. BV Hoofddorp liep uit tot 17 punten (uiteindelijk het grootste verschil in de wedstrijd). We pasten onze verdediging wat aan en dat zorgde ervoor dat BV Hoofddorp moeilijker tot scoren kwam. We wisten in de laatste minuten nog wat van de achterstand af te snoepen en gingen rusten met een achterstand van 29-15 (13-11).

Nou is 14 punten verschil in basketball geen onoverbrugbare achterstand. Met een de -dood-of-de-gladiolen- instelling werd er in elk geval na de rust veel strijd geleverd door onze meiden. We schoten nog steeds ver onder ons seizoensgemiddelde, maar verdedigend deden de meiden er een schepje bovenop. Hoofddorp had dit kwart vooral veel moeite met onze press, die we nu wel met de juiste intensiviteit uitvoerden. Stapje voor stapje kwamen we dichterbij. Zowel Lies als Cheryl waren weliswaar erg ongelukkig in de afronding, maar pakten wel veel belangrijke rebounds en deden verdedigend goed werk. Dit kwart scoorden we meer dan de hele eerste helft en wonnen we met 8-16, waardoor we het laatste kwart ingingen met nog 6 punten achterstand: 37-31.

Ondanks een zeer matig optreden zat een overwinning er dus nog altijd in. Maar dit laatste kwart vervielen we weer in een slecht schotpercentage (18,5%), dus we hadden weer veel teveel kansen nodig om te scoren. Maar Hoofddorp deed het gelukkig geen haar beter en gooiden bovendien veel ballen weg als gevolg van onze press. Twee rake vrije worpen van Quinty K. bracht de stand vlak voor tijd weer gelijk. Een niet zo’n mooie wedstrijd leek wel een zeer spannend slot te krijgen.

Lisa maakt een persoonlijke fout wat als een onsportieve fout wordt beoordeeld door de scheidsrechter. Daarboven op trakteerde hij op een technische fout coach, na de opmerking dat de wedstrijd nu definitief beslist was. Erg jammer dat de wedstrijd zo moest eindigen, want dit drukte helaas een stempel op de laatste beslissende fase en gaf BV Hoofddorp het laatste beslissende zetje naar de overwinning: 44-43. Een overwinning waar overigens helemaal niets op valt af te dingen. De meiden uit Hoofddorp hebben keihard geknokt en verdienen alle credits en felicitaties voor een zwaarbevochten zege.

Uiteindelijk hebben we de wedstrijd verloren door bijzonder matig te finishen. Zeker in het beginfase, waardoor we de hele wedstrijd achter de feiten aan hebben gelopen. Het derde kwart heeft veel kracht gekost, maar dat was nodig voor de inhaalrace. Uiteindelijk duurde de wedstrijd net een paar minuten te kort om de score naar de goede zijde voor ons te trekken.

Wonden likken, komende week elkaar even goed in de ogen aankijken en positief en hard werken op de trainingen. Volgende week BC Apollo thuis.

Schermafbeelding 2016-01-23 om 23.51.05