LLL VU18bDe uitwedstrijd in Zwolle won Landslake Lions VU18 redelijk makkelijk. De meiden van de basketball academie waren toen echter niet volledig. Vorige week won Zwolle nog van het hoog genoteerde BV Hoofddorp. Alle reden dus om deze wedstrijd niet te licht op te nemen.

Het was duidelijk met welke intenties Zwolle naar Landsmeer was gekomen: om de huid zo duur mogelijk te verkopen. Dat ging gepaard met zeer fysiek verdedigen, zover als de arbitrage toeliet. En die gaf de nodige ruimte voor stevig spel. Dit vechtbasketball gecombineerd met het feit Zwolle ervoor koos om het leeuwendeel van de wedstrijd in een zône te verdedigen, maakte de wedstrijd nou niet bepaald de meest aantrekkelijke wedstrijd om naar te kijken. Maar ook deze wedstrijden moet je leren spelen en tot een goed einde brengen. En dat hebben de meiden van Landslake Lions gedaan.

Het eerste kwart begon stroef. We pakten weliswaar een paar makkelijke scores omdat Zwolle niet was voorbereid op onze press. Maar daarna hadden wij moeite om onze zône-aanval te lopen. De balcirculatie was te langzaam en er was te weinig beweging. Gevolg was dat we halverwege het eerste kwart tegen een achterstand aankeken van 6-7. Na de broodnodige time-out hadden we het aanvallend gezien beter voor elkaar en creëerden we betere schotkansen. En ook verdedigend waren we scherper en hielden we Zwolle op de nul. We sloten het eerste kwart af met een 16-7 voorsprong.

Het tweede kwart vervielen we weer in hetzelfde matige spel als in het begin van de wedstrijd. Trage balcirculatie, te weinig beweging en te weinig initiatief. Ondanks dat Zwolle in een zône verdedigde deden ze dit met veel intensiteit en agressief. Omdat we gewoonweg te traag handelden, hadden we daar moeite mee. Het was dat Lisa de laatste minuut van dit kwart afsloot met twee fraaie driepunters (waarvan de tweede ruim achter de boog), waardoor we nipt de kwartwinst konden pakken. Ruststand 30-19 (14-12).

In de rust wat kleine tactische aanpassingen besproken in onze zône-offense en de meiden op het hart gedrukt dat er met meer intensiteit gespeeld moest worden. En dat pakten de meiden goed op. Het zorgde ervoor dat we aanvallend goede schotkansen voor onszelf creëerden en (niet onbelangrijk) ook benutten. Mede door een goed schietende Lauren sloegen we aan begin van de tweede helft een gat van 17 punten en maakten we een einde aan de aspiraties van Zwolle om een goed resultaat bij ons te behalen. Stand na derde kwart: 59-34 (29-15).

Inmiddels had Zwolle begrepen dat de zoneverdediging niet meer werkte en schakelde over op een stevige man-to-man waarbij er (te) harde fouten werden gemaakt, die niet altijd werden bestraft. Het leverde een tafereel op van vechtbasketball in het laatste kwart, wat niet de schoonheidsprijs verdiende. De wedstrijd werd gelukkig zonder kleerscheuren afgerond. Eindstand: 80-45 (21-11).

Ook nu weer goed om te zien dat we beschikken over een team waarbij het scorende vermogen goed verdeeld is: Quinty K. 14 (36%), Lindsay 12 (63%), Lauren 12 (60%), Claire 8 (50%), Lisa 8 (43%), Cheryl 6 (60%), Denise 6 (50%), Lisanne 6 (29%), Lies 5 (67%) en Quinty B. 3 (14%).

Volgende week uit tegen BV Hoofddorp.

Schermafbeelding 2016-01-17 om 11.59.54