Lions Vu14 vs. Derba Vu14/Vu16; 2 teams die gewaagd zijn aan elkaar met speelsters die in het verleden met elkaar hebben samen gespeeld, of voor de andere club uitkwamen.
Vanaf het begin, of eigenlijk ervoor al, was de spanning dan ook al voelbaar in De Rijp. Aanwezige ouders van beide teams wisten al voor aanvang van de game te voorspellen dat het team waarvoor zij kwamen, wel even de winst ging pakken en de tribune zat dan ook helemaal vol.
Medecoach Erik de Roos was er helaas niet bij, hij werd deze ochtend niet helemaal lekker, dus via deze weg wensen wij hem natuurlijk veel beterschap!
Gelukkig was Emma aanwezig, die normaliter de vrijdagtrainingen deels voor haar rekening neemt en daardoor vandaag als assistent coach aan mijn zijde op de bank zat. (Ook namens het team; Bedankt Emma!).
Eerder dit jaar speelden beide teams tijdens het Derba toernooi nog tegen elkaar, met de uiteindelijke toernooiwinst voor onze Landslake Lions meiden.

Nadat we in eerdere wedstrijden dit seizoen niet altijd geconcentreerd aan de wedstrijd begonnen met veel (=slordig) balverlies tot gevolg, spraken we nu af de warming up met 100% concentratie op te pakken en die concentratie mee te nemen de wedstrijd in. Dit bleken de meiden te begrijpen, want wanneer je tegen Derba slordig speelt, kan je zomaar eens ruim achter komen te staan of zelfs verliezen. Verder was onze afspraak de basket aan te vallen met veel 1 tegen 1 situaties en minder turnovers te hebben dan in de laatste 2 games. Zaken die deze wedstrijd allemaal beter ging!

Het was Derba die na een beetje heen en weer basketball op 4-0 komt. Wij missen aan onze zijde 2 vrije worpen. Dit lijkt deels te komen door de spanning en de zenuwen. Vanaf minuut 4 weten wij via Desi de eerste punten te pakken en vanaf minuut 6 pakken we een voorsprong. We sluiten dit 1e kwart af met 4-12 in ons voordeel. Ondertussen was ook Anouschka vanuit Zwolle naar De Rijp gekomen en met haar zouden we meer rust krijgen in het spel.
Het 2e kwart spreken we af iets meer variatie in de aanvallen te brengen. Wij weten daarbij te basket te vinden, maar iedere keer als wij scoren, scoort Derba direct weer tegen. Derba wint dit kwart met 18-17. Ruststand 22-29.

Na de rust spreken we af nog strakker en dus feller in de defense te gaan en daarbij was de verwachting dat Derba een full court press zou neerzetten, net zoals ze ook reeds eerder tijdens het seizoen deden. Echter leken zij door die press zichzelf voorbij te lopen en scoren wij 4 keer achter elkaar, omdat er veel ruimte ontstaat. Derba weet de eerste minuten na de rust alleen 1 x te scoren uit een vrije worp en nemen dan ook snel een time out.
Dan krijgen we het halverwege dit kwart toch moeilijk… Niet omdat Derba ineens beter speelt, maar de fouten die gemaakt worden op onze speelsters tijdens onze aanvallen op de basket worden niet afgefloten en zelfs het terugspelen op de eigen helft wordt tot 2 x toegestaan bij Derba. De mannelijke scheids fluit vanaf dat moment dan ook alleen onze fouten af, zelfs als deze niet fout zijn. Gelukkig was de vrouwelijke scheidsrechter wel scherp en werd het o.a. terugspelen van Derba alsnog afgefloten, ook al bleek de andere scheidsrechter hier het niet mee eens te zijn.. Even later wordt ik zelfs door dezelfde scheidsrechter aan me kleding getrokken, omdat ik met me tenen over de lijn stond. Oppassen dus denk ik, voor ik tegen een technische fout aanloop… Terwijl de wedstrijd juist 2 teams lieten zien die zelf erg sportief streden om iedere bal en plezier hadden in het spelletje…
Ook wij nemen even later een time out om rust te krijgen en te zorgen dat we niet door onze eigen foutenlast, Derba terug laten komen.
Jasmijn weet dit kwart in een aantal felle drives de basket makkelijk te vinden, waardoor mede door haar 6 punten in 2 minuten tijd er toch weer een beetje extra ruimte ontstaat. Echter krijgt ze dit kwart haar 5e fout toegewezen (alle 5 in 1 kwart)… en moet vanaf de bank verder kijken. We winnen dit kwart met 14-22.
In het laatste kwart spreken we af om Derba goed onder druk te zetten en de bal proberen te veroveren. Dit loopt in het begin nog niet goed, maar na een aantal minuten zorgen wij voor een aantal steals met mooie scores als gevolg. Derba wordt daarbij een aantal keer afgefloten voor het overtreden van de 5 seconde bal vast regel en aantal keer dribbelen ze de bal over de zijlijn. Het leek erop dat een aantal meiden, die deze ochtend o.a. defensetraining kregen tijdens de regiotraining in Ijsselstein, dit meenamen deze wedstrijd in en daardoor scherp waren om de passlijn te verdedigen. Derba scoort in de 1e minuut dit kwart 1 x en weet daarna tot minuut 9 niet meer te scoren. Wij scoren in dezelfde tijd 18 punten en eindigen met een “buzzerbeater” van Anouschka die met haar laatste 2 punten de eindstand op 42-71 zet. (score dit kwart: 6-20).
Na afloop bleef het nog lang onrustig in De Rijp en onze Lions bouwden hun eigen feestje in de kleedkamer, alsof er een kampioenschap gevierd werd…

We kunnen dan ook erg trots zijn op dit resultaat. Niet zozeer vanwege de ruime winst, maar vooral dat er samen hard gewerkt werd, iedereen tot score kwam en we de druk van de tegenstander en het aanwezige publiek konden weerstaan en we ons niet lieten kennen, ook al liepen we tegen een groot foutenverschil aan (15-5). Compliment aan het gehele team! Zoals afgesproken, het aantal turnovers was deze keer veel lager en in de defense leken wij echt het verschil te maken, gevolgd door soms prachtige aanvallen.

Persoonlijke scores: Yara, Julia & Marit: 2 punten, Desi & Sarah: 4 punten, Sylvana & Isabelle: 6 punten. Jasmijn: 10 punten, Lotte: 11 punten & Anouschka: 24 punten.

Met deze overwinning komen de Landslake Lions Vu14 meiden met 14 punten uit 7 wedstrijden gelijk te staan met koploper KTC U16. Ook zij hebben alle 7 gespeelde games gewonnen.
Komende zondag kunnen wij als enige koploper bovenaan komen te staan. Dan spelen we thuis tegen Break Out.