Schermafbeelding 2015-10-19 om 20.30.45Op zondag 18 oktober stond Landslake Lions VU18 tegen BV Hoofddorp VU18 op het affiche. Beide ploegen waren nog ongeslagen in de hoogste U18 competitie, zij het dat Hoofddorp tot dan toe misschien een iets minder zwaar programma had gehad dan wij. Kwalitatief zijn wij op papier de betere ploeg. Dat mogen we gerust stellen. Maar BV Hoofddorp is een ploeg die erom bekend staat altijd bereid te zijn om hard te werken, tot het gaatje te gaan en in wedstrijden tegen ons altijd iets extra kan geven.

In onze wedstrijdbespreking werd dit dan ook expliciet benadrukt. Als het ons niet zou lukken om met rust op een comfortabele voorsprong te komen, dan zou het nog wel eens een moeilijke wedstrijd kunnen worden. Het was dan ook van belang dat we er vanaf het begin zouden staan, veel druk moesten geven en proberen de wedstrijd met rust al min of meer beslist te hebben.

Hoofddorp had zich voor deze wedstrijd versterkt met 3 speelsters die normaal voor de VU20 uitkomen, wat de ploeg zeker extra power en kwaliteit gaf. Het zorgde ervoor dat we extra allert waren om deze wedstrijd niet te makkelijk te benaderen. We begonnen dan ook sterk en scherp. BV Hoofddorp kwam handelingssnelheid tekort om onder onze druk uit te komen. Ondanks dat we in het begin veel open ballen misten, liepen wij redelijk simpel uit naar een flinke voorsprong na het eerste kwart: 23-8.

We zaten dus goed op schema voor wat betreft onze doelstelling: rusten met een comfortabele voorsprong. Het tweede kwart liep echter geheel anders. Aanvallend lukte maar heel weinig. Dat kan gebeuren, maar dan moet je er verdedigend juist extra staan. Het tegendeel was waar. We werden in dit kwart totaal overlopen door Hoofddorp, die veel punten kon scoren uit tweede en derde kansen en vooral uit de transitie. We liepen volledig achter de feiten aan. Een grote verdienste van Hoofddorp, dat ons in agressiviteit en wilskracht overklaste. Een 0-10 run bracht Hoofddorp weer erg dichtbij en aan het eind van kwart twee was het verschil nog maar 3 punten: 31-28 (8-20).

In de rust de meiden nogmaals benadrukt dat we ons mochten opmaken voor een pittige tweede helft. BV Hoofddorp rook bloed en dé kans om voor een verrassing te zorgen. En zo’n wedstrijd werd het ook. Het derde kwart ging gelijk op. De video toont dat wij aanvallend ten opzichte van Hoofddorp iets betere kansen creëerden, maar hopeloos matig afmaakten. Deels het gevolg van slappe en slordige passing. Daarnaast maakten we aanvallend ook té vaak de verkeerde keuzes door niet de vrije ruimtes te gebruiken, maar ons geluk in het midden van de overvolle bucket te zoeken. Door onverdroten hard door te blijven knokken snoepte Hoofddorp weer twee puntjes af van onze toch al geringe voorsprong: 42-41 (11-13) na het derde kwart.

Het moest dus gebeuren in het laatste kwart. Maar we kwamen in de eerste minuten nog altijd niet in ons spel. Sterker nog: Hoofddorp pakte voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong en leidde halverwege het vierde kwart met 46-49. En dan (zoals we wel vaker hebben gezien met ons team) blijken we in de money minutes dan toch in staat om ons op te richten en de wedstrijd naar ons toe te trekken. Dat is toch wel een grote kwaliteit van dit team om -als het erom gaat- veerkracht te tonen. Hoofddorp weet in de laatste 5 minuten nog maar 2 punten te scoren en onze meiden slepen alsnog de overwinning naar binnen: 59-51 (17-10).

Als er punten gegeven konden worden voor strijd en wilskracht, dan was Hoofddorp met glans de winnaar geweest. Groot compliment aan het team dat keihard bleef knokken en erin bleef geloven, ook al leek het na het eerste kwart een gelopen zaak. Teveel Landslake meiden haalden niet hun normale niveau. Wij speelden het leeuwendeel van de wedstrijd gewoonweg té slap en niet scherp.

De statistieken zeggen genoeg: ons schot van de vloer was met 29.73% niet goed genoeg (tegen Hoofddorp 38,1%). BV Hoofddorp pakte daarnaast 12 rebounds méér dan wij en scoorde 15 punten uit een tweede of derde kans (wij slechts 5 punten). Daarnaast scoorden zij maar liefst 22 punten (!) uit de transitie, waar wij slecht 9 punten uit een break wisten te scoren. Dit maakt duidelijk dat wij in de omschakeling van aanval naar verdediging -en andersom- te vaak hebben liggen slapen.

Maar… om kampioen te worden, moet je ook mindere wedstrijden winnen. En dat hebben we gedaan. Positief was een goed eerste kwart, waarin we hebben laten zien over een sterke ploeg te beschikken. Eveneens positief was de veerkracht die we hebben getoond toen het er op aankwam. Volgende week een vrij weekend en dan staat BC Apollo op het programma.

Schermafbeelding 2015-10-19 om 21.26.07