FullSizeRender-1Op de doordeweekse dinsdagavond was BV Hoofddorp VU20 zo vriendelijk om op hun trainingsavond tegen ons te oefenen. Spelen tegen een VU20 eredivisieteam is in deze fase -zo vlak voor aanvang van de reguliere VU18 competitie- een aardige graadmeter om te kijken waar we als team nu staan. Zonder Lindsay en Naomi (beiden nog niet 100% fit) en zonder Lisa (geblesseerd aan vinger) begonnen we vol goede moed aan de wedstrijd.

Vooraf hadden we afgesproken dat de nadruk vandaag zou liggen op onze man-to-man verdediging waarbij we veel druk wilden zetten. Dat voerden we het eerste kwart uitstekend uit. BV Hoofddorp kwam door onze constante druk gewoonweg niet aan aanvallen toe en we ontregelde hun aanval volledig. Aan de andere kant liepen onze aanvallen best aardig. Met een 0-18 run liepen we het eerste kwart al gelijk flink uit. De laatste minuten van het eerste kwart vluchtte BV Hoofddorp in een zoneverdediging, waar ze vervolgens praktisch de rest van de wedstrijd in bleven staan. Stand na eerste kwart: 5-23.

We hadden flink wat moeite met de stugge zoneverdediging van BV Hoofddorp. Onze zone-aanval liep gewoonweg te langzaam, we stonden teveel stil en teveel speelsters verscholen zich en namen het schot niet. Pas in de 5e minuut konden wij de eerste score in dit kwart laten noteren. BV Hoofddorp kroop dichterbij in dit kwart: 20-32 (15-9).

Na de rust liet BV Hoofddorp even de zoneverdediging voor wat het was en koos voor een agressieve man-to-man met veel druk. Het werd zeer fysiek, waarbij de arbitrage veel toe liet. We lieten helaas zien dat we op dit fysieke spel geen antwoord hadden. Een belangrijke les, want ook wanneer er zeer stevig wordt gespeeld zullen we moeten blijven staan en zelf het fysieke spel niet schuwen. Een 17-0 run van BV Hoofddorp bezorgde de thuisploeg zelfs hun eerste voorsprong van de wedstrijd. Het was dat BV Hoofddorp de agressiviteit conditioneel niet kon volhouden en weer terugviel in de zone, waardoor we even op adem konden komen en ons wat konden herpakken. Stand na derde kwart: 43-42 (23-10).

Het laatste kwart begonnen de zone-aanvallen iets beter te lopen. Gevoelsmatig hadden we weer controle over de wedstrijd, ondanks het feit dat we BV Hoofddorp door verdedigende misverstanden een aantal makkelijke scores gunden. Stapje voor stapje namen we het initiatief terug en konden we tijdig weer aan de goede kant van de score komen. Eindstand 57-60 winst (14-18).

Een uitermate nuttige oefenpartij, waarbij we gezien hebben dat in geval we de verdediging op orde hebben, we de tegenstander onze wil kunnen opleggen. We hebben gezien dat we weliswaar wel weten wat we moeten doen tegen een zoneverdediging, maar dat de uitvoering nog matig is. We weten dat we prima tegen zone kunnen spelen en dat we een goed schietend team hebben, maar dat kwam er vandaag niet uit. Tot slot hebben we gezien dat zodra het spel erg fysiek wordt (en ook mogelijk wordt gemaakt), we daar te weinig fysiek spel tegenover kunnen stellen. Iets wat we ook moeten leren. Er zullen deze competitie nog wel meer wedstrijden volgen, waarbij we tegenstanders treffen die erg fysiek zullen spelen. Daar moeten we mee om kunnen gaan.

Maar winnen van een U20 eredivisieteam -ook al is het een oefenpot- is altijd lekker zo vlak voor het seizoen.