Wat waren we nerveus, zondag. Het is ook niet niks natuurlijk, voor het eerst meedoen aan het NHK Basketball. In tegenstelling tot de leeftijdgenoten uit Den Helder en Heiloo hebben onze meiden weinig tot geen speelervaring in U14 en dat heeft meer invloed dan je in eerste instantie zou denken. De regels op het U12 kampioenschap komen overeen met de U14-regels en die zijn op belangrijke punten anders dan die in de U12 competitie.

Naast de spanning van een kampioenschap moesten onze meiden dus aan veel nieuwe dingen wennen:

  • Afwijkende balmaat (6 ipv 5)
  • Full court press (niet toegestaan in U12)
  • Screens (niet toegestaan in U12)
  • 24 seconden klok (niet toegepast in U12)
  • ‘oude belijning’ op het veld.

Al deze zaken (behalve de belijning) waren van tevoren bekend, en we hebben tijd gehad om ons voor te bereiden, maar het blijft vreemd dat de bond tijdens een kampioenstoernooi afwijkende regels hanteert.

De eerste wedstrijd

Omdat Den Helder ‘s ochtends toch wel verrassend verloor van Flashing speelden wij onze eerste wedstrijd tegen Den Helder. De meiden waren bloednerveus en dat resulteerde in veel verkeerde beslissingen en foutieve passes. Omdat onze meest ervaren meiden snel in foutenlast kwamen, moesten we sneller dan gepland gaan wisselen. Toch bleven we qua score lang in de buurt en toen de zenuwen een beetje weg waren kwamen we wat beter in het spel en lieten we zien dat we heel aardig partij kunnen bieden. Wedstrijden worden echter beslist op basis van details en daarin is het team van Den Helder verder dan wij.

Een terechte maar ietwat geflatteerde nederlaag was het resultaat 73 – 52. Den Helder is op dit moment nog sterker dan wij, maar we hebben laten zien dat we er aan komen.

De tweede wedstrijd

Flashing Heiloo heeft één meisje dat het verschil maakt tussen winnen en verliezen, zij combineert een goed spelinzicht, met handling skills, maar bovenal is ze razendsnel. Zij was op het NHK MU14 eigenlijk al niet te stoppen en hoorde daar in mijn ogen al bij de beste drie speelsters. Hier stak ze er met kop en schouders bovenuit.  

Anders dan tegen Den Helder begonnen we nu prima aan de wedstrijd en we namen brutaal een voorsprong. De coach van Flashing was er niet gerust op en liet dat horen ook!

Omdat wij wederom besloten om iedereen speeltijd te gunnen kregen de starters van Heiloo wel steeds meer vat op de wedstrijd. Hun guard was in het begin van de wedstrijd onstopbaar en plaatste ons voor grote problemen. Het verschil was bij rust al 20 punten en we kwamen maar niet in de wedstrijd. In de tweede helft ging het beter, Isabelle ging de beste speelster van Heiloo verdedigen en liet zien dat ze minstens even snel op haar voeten is. Voor het eerst kreeg Flashing Heiloo moeite om bij onze basket te komen.

Even waren de rollen compleet omgedraaid, we gingen als team steeds beter verdedigen en aanvallend gooide Sylvana er in korte tijd een aantal ballen in. Een 9-0 run voor ons en de coach van Flashing vluchtte in een time-out.

Block

Na deze time-out waren het helaas onze eigen slordigheden die er voor zorgden dat het verschil toch weer op liep. We hadden slechts 3 kwartier rust gehad tussen de eerste en de tweede wedstrijd en dat brak ons in de tweede helft op. Met een 68-38 eindstand was de overwinning voor Heiloo. 

Conclusie

Het was het een zeer geslaagde dag, Flashing Heiloo is een verdiende winnaar uit een nieuwe hoek en dat is alleen maar goed voor het basketball. De meiden en de coaches hebben ondanks de spanning en het resultaat enorm genoten en toch weer veel geleerd. Meiden jullie zijn derde van Noord-Holland en daar mag je trots op zijn!

We weten waar we aan moeten werken om de volgende keer beter beslagen ten ijs te komen en dat zullen we zeker gaan doen.

Hierbij wil ik alle ouders bedanken voor de steun en het vertrouwen gedurende het hele seizoen en Alex van der Tien speciaal voor het verzorgen van de drankjes tijdens het toernooi. Daarnaast natuurlijk Johan Kaal, Erwin Wilms en Jaap Pelk voor alle ondersteuning bij trainingen en wedstrijden tijdens het seizoen.

Bovenal wil ik mijn meiden bedanken voor hun inzet dit jaar, we gaan volgend jaar vaker en intensiever trainen dus rust goed uit in de vakantie!

GX3A7051