IMG_9136Landslake Lions en de Belgische topclub Sint-Katelijne-Waver komen al enkele jaren bij elkaar over de vloer voor het spelen van oefenwedstrijden. Ook dit jaar waren wij weer uitgenodigd om met Landslake Lions VU16 op bezoek te komen en het op te nemen tegen twee absolute VU16 topteams uit België: Sint-Katelijne-Waver (SKW) is de nummer 1 in de landelijke VU16 competitie en Kangoeroes in de nummer 2. Een mooie afsluiting van het seizoen om ook de krachten te meten met onze Belgische leeftijdsgenoten. In verband met de Final Four wedstrijden van onze U20 en blessures waren we niet op volledige oorlogssterkte, maar gelukkig is onze selectie breed genoeg en konden we met 10 meiden afreizen naar België. Met goede moed begonnen we de eerste wedstrijd tegen de thuisploeg SKW.

SKW speelt zeer aanvallend, snel en basketgericht basketball en geeft verdedigend veel pressie. Daarnaast is het overduidelijk dat in de Belgische competitie fysiek gezien meer door de arbitrage wordt toegelaten dan wij in Nederland gewend zijn. SKW ging er dan ook een stuk steviger in dan onze meiden en er werd relatief weinig voor persoonlijke fouten gefloten. Overigens allemaal in een supersportieve sfeer. Maar fysiek legden we het dus zeker af tegen de Belgen. En ook qua tempo ging het een versnelling hoger dan we normaliter gewend zijn. We konden redelijk bijblijven, maar puntje voor puntje sloop SKW toch bij ons weg en met rust keken we aan tegen een achterstand van 30-18. Niet onoverbrugbaar, maar dat we in de tweede helft wat moesten veranderen was overduidelijk.

Verdedigend deden we een tactische aanpassing, waardoor we de gevaarlijke drives van SKW konden bevriezen. En dat werkte uitstekend. Ook onze full-court press had een goed effect. Het leverde 3 keer snel balwinst op waaruit Claire direct kon scoren. We kwamen hierdoor weer direct in het kielzog van SKW en een spannende laatste minuut brak aan bij een stand van 47-47. SWK scoorde 49-47 en na onze time-out mochten we de bal innemen op de aanvalshelft. Denise scoorde en bracht de stand weer gelijk. Uiteindelijk bleek 49-49 ook de eindstand, want zowel SKW als wij wisten na onze time-outs niet meer te scoren. Beide coaches hadden nog wel graag een verlenging gezien, maar helaas liet de organisatie dat (begrijpelijk) vanwege tijdgebrek niet toe.

Onze vaste videoman Frank Timmer stond dit keer niet achter zijn statief om de hele wedstrijd te filmen, maar heeft een aantal beelden vanaf de tribune vanuit de losse hand geschoten. Dat leverde de volgende videocompilatie op (PS: wacht vooral even -bij 3:50- op het pauze-intermezzo van twee van onze trouwe supporters 🙂 )

We hadden een uurtje rust voordat we weer tegen een hele sterke tegenstander mochten aantreden: Kangoeroes (de nummer 2 uit de competitie). Voor Kangoeroes was dit hun eerste wedstrijd en ze oogden daardoor in elk geval een stuk frisser dan onze meiden. De loodzware wedstrijd tegen SKW en het feit dat na de competities toch iets minder intensief is getraind, begonnen hun tol op te eisen. Over de wedstrijd tegen Kangoeroes kunnen we dan ook erg kort zijn. Kangoeroes speelt heel ander basketball dan SKW. Sagging defense en aanvallend een stuk minder basketgericht. Maar van afstand schieten kunnen ze geweldig. De Belgische meiden konden bijna niet missen van afstand, waarbij wel gezegd moet worden dat we ze ook wel veel ruimte en tijd gaven om aan te leggen. Het energielevel van ons kwam niet in de buurt van die van Kangoeroes. En als aanvallend aan onze zijde ook gewoonweg bijna niks valt, dan is het moeilijk om de motor weer aan de praat te krijgen. De schade bij rust was nog beperkt tot 10 punten: 21-31. Maar de tweede helft zette Kangoeroes nog even aan en schoten met dodelijke precisie onze matige defense stuk. Wij konden geen vuist meer maken, wat we tactisch ook probeerden. De tank was leeg. Eindstand: 42-70. Gezien het wedstrijdbeeld geen geflatteerde uitslag. Maar fris en fruitig en zonder zware wedstrijd in de benen, was het ongetwijfeld een heel andere game geworden. Dus hopelijk krijgen we nog een keer een kans op een re-match tegen Kangoeroes!

Al met al een bijzonder leerzame ervaring voor onze meiden. Spelen tegen buitenlandse teams, met anders speelstijlen en met andere arbitragenormen is altijd goed om mee te nemen in de bagage als speelster. Voor herhaling vatbaar!