Uball foto

Foto: Christel Koster (UBALL)

Voordat we het gaan hebben over de wedstrijd tegen UBALL van afgelopen zondag 19 april, gaan we nog even terug naar de avond daarvoor. Toen werden de kampioensmeiden van Landslake Lions VU16 in stijl door de club in het zonnetje gezet, vlak voor de eerste wedstrijd in de play-off finalereeks van de ‘grote zussen’ van Loon Lions dames 1 tegen Lekdetec. In een bomvol ICL Landsmeer werd door de dames 1 voor de meiden een erehaag gevormd en werd de U16 gehuldigd. Een erg mooi gebaar en een teken van betrokkenheid. Een korte videoimpressie van de huldiging:

De volgende ochtend was het weer vroeg dag voor een aantal U16-2 speelsters die ook bij de U16-1 spelen. Om 10.00 wachtte de kampioenswedstrijd van de VU16-2, die overigens ruim werd gewonnen. Dus ook Landslake Lions VU16-2 kampioen. Proficiat meiden!

Dan om 15.00 uur de laatste competitiewedstrijd van de VU16-1 tegen UBALL op het center court van ICL. Een wedstrijd ‘om des keizers baard’, zoals dat zo mooi heet. De ontknoping van de competitie was natuurlijk al een week eerder gevallen en de Landslake Lions meiden waren al gehuldigd. Dus het gevaar van onvoldoende focus en wedstrijdintensiteit lag op de loer. Bovendien was de verwachting dat het sterke UBALL supergemotiveerd zou zijn om deze wedstrijd te winnen. Na dit seizoen valt het team uit elkaar en er was voor de Utrechtse meiden veel aan gelegen om een mooie periode als team af te sluiten met een overwinning. De eerste wedstrijd in Utrecht wonnen wij met moeite en was al duidelijk dat UBALL een tegenstander is die zich maar moeilijk laat verslaan. De week hiervoor had UBALL al knap gewonnen van Almonte en dus veel vertrouwen bijgetankt. We wisten dus dat het een moeilijke middag ging worden voor ons. Zeker als we niet met de juiste instelling in het veld zouden staan.

Waar we vooraf al voor vreesden werd helaas werkelijkheid. Als er extra punten gegeven zouden worden voor vechtlust en intensiteit, dan had UBALL glansrijk gewonnen. De UBALL meiden verdedigden agressief en op het randje. Wij kwamen daardoor maar moeilijk tot een goede organisatie in onze aanval, waardoor het allemaal wat rommelig oogde. Daarnaast vocht UBALL voor elke losse bal, waar wij te vaak verzaakten om die extra stap te doen.

Ondanks het harde werken en de passie die UBALL op het veld liet zien, ging de wedstrijd toch gelijk op en golfde het momentum heen en weer. UBALL liet aanvallend zeker niet het beste spel zien, waardoor wij in de wedstrijd bleven. Qua scoreverloop leek deze wedstrijd veel op de eerste game in Utrecht, want ook daar waren wij om en om de bovenliggende partij.

Het eerste kwart wonnen wij met 10-9 en het tweede kwart verloren wij met 14-16, zodat we gingen rusten met een puntje achterstand: 24-25. Het begin van de derde kwart was voor UBALL en ze pakten een voorsprong van 8 punten. Aan onze zijde werd er niet met scherp geschoten. Sterker nog, we schoven te vaak de verantwoordelijkheid voor het nemen van het schot af waardoor we onder druk van de schotklok slechte schoten moesten nemen. Ons schotpercentage was daarom dramatisch laag in die periode. De Utrechtse meiden verzuimden echter om door te pakken en het verschil te vergroten. Lauren Metz deelde gelukkig niet in de malaise qua schotpercentage (ze schoot uiteindelijk 80%) en met haar scores bleven we redelijk in het spoor in dit derde kwart: 34-40 (10-15).

Het laatste kwart brak aan en we benadrukten dat we de laatste 10 minuten van het seizoen toch echt uit een ander vaatje moesten tappen om niet zo’n succescol seizoen te laten eindigen in een anti-climax. Tot halverwege het laatste kwart bleef het verschil zo’n 5 punten in het voordeel van UBALL. En dan zie je dat onze meiden in the money minutes de ervaring hebben om op te staan, te focussen en het hoofd koel te houden. Net als vorige week was het Quinty Kuijper die in deze spannende eindfase belangrijke scores wist te maken (9 punten in deze laatste fase). In de 8e minuut kwamen we langszij en pakten we een voorsprong van 1 punt. De laatste 2 minuten braken aan. Een driepunter van UBALL bracht de gasten weer op 2 punten voorsprong. Quinty K. benutte haar beide strafworpen en de stand was weer gelijk met nog ongeveer een minuut op de klok.

UBALL wist niet te scoren uit hun aanval en wij namen met nog 38 seconden op de klok een time-out, waarin we afspraken maakten hoe we vanuit de out-of-bounce zouden scoren. De meiden voerden dat goed uit en Lindsay scoorde uit de drive: 52-50. Time-out en out-of-bounce aanvalshelft voor UBALL. We gaven net iets teveel ruimte en UBALL profiteerde met een knappe driepunter: 52-53. Time-out en out-of-bounce aanvalshelft voor Landslake Lions. Lindsay kreeg weer de bal maar miste dit keer uit haar drive. Lauren pakte een enorm belangrijke rebound, paste de bal naar Quinty K. die haar hoofd koel hield en raak schoot: 54-53. In de resterende seconden van de wedstrijd kwam UBALL -door misverstanden in de ploeg- niet meer tot een goede aanval en de 1-punts winst was een feit.

Teleurstelling bij UBALL en uiteraard vreugde bij ons. Het seizoen werd afgesloten met een spannende game en een roze wedstrijdsheet.

Topscoorders: Quinty K. 19 (EFF 8), Lauren 12 (EFF 12), Lindsay 8 (EFF 9).

De komende periode lekker blijven trainen, nog een mooi toernooi tegen zowel de U16 kampioen en nummer 2 van België en voor een aantal meiden nog als toetje de Nederlands Team VU14, VU15 of VU16 selectietrainingen. En voor de technische staf het vizier al volop gericht op het volgend seizoen.

Videosamenvatting inclusief de spannende slotfase: