BVD_4779In een rechtstreeks duel met mede-titelkandidaat Jolly Jumpers kon op zaterdagavond 11 april het Nederlands kampioenschap VU16 seizoen 2014/2015 worden beslist. Vóór de wedstrijd was het verschil in de competitiestand 4 punten in het voordeel van Landslake Lions. Met nog twee competitiewedstrijden voor de boeg kon bij winst (of zelfs bij verlies met 1 punt, vanwege het onderlinge resultaat) Landslake Lions kampioen worden. Bij winst van Jolly Jumpers zouden de Tubbergse meiden nog uitzicht houden op het kampioenschap en zou de beslissing vallen op de laatste competitiedag volgende week. Wij wilden dat natuurlijk niet zover laten komen en -ondanks dat het natuurlijk altijd leuker is om thuis kampioen te worden- het liefst de kampioensbeker al in Tubbergen in ontvangst nemen.

We begonnen ronduit slecht aan de wedstrijd. Er kan simpelweg gesteld worden dat vrijwel alle gemaakte afspraken niet werden uitgevoerd en er niet volgens gameplan werd gespeeld. Zowel aanvallend als verdedigend. Wat overigens ook een verdienste was van Jolly Jumpers dat ons flink onder druk zette waardoor we aanvallend niet in ons spel konden komen. In de vorige wedstrijd tegen Jolly Jumpers waren we redelijk succesvol in de full court press. Maar dit keer brak Jolly Jumpers een aantal keer onze press wat leidde tot makkelijke scores, waardoor we besloten de press verder achterwege te laten. Onze eerste score konden we pas in de 4e minuut laten aantekenen en bij aanvang van de 9e minuut in het eerste kwart keken we aan tegen een achterstand van 11 punten (17-6). We besloten tactisch verdedigend de boel flink om te gooien, mede omdat we onvoldoende in staat bleken om het sterk drivende Jolly Jumpers afdoende af te stoppen. Onze zoneverdediging bleek zijn vruchten af te werpen, want Jolly Jumpers had daar aanvallend geen goed antwoord op. Met een stand van 17-10 achterstand sloten we een teleurstellend eerste kwart af.

Het tweede kwart bleven we aanvallend moeite hebben om goed in ons spel te komen. Afstandsschoten vielen nog steeds niet. Maar ook de aanvallende productie van Jolly Jumpers haperde flink. Ze waren onvoldoende bij machte een goede aanval tegenover onze zone te stellen, getuige de 4 punten die Jolly Jumpers dit kwart slechts kon maken. Punt voor punt kropen we dichterbij en een schitterende buzzerbeater van Lindsay zorgde voor een gelijke stand met rust: 21-21 (4-11).

We verwachtten dat Jolly Jumpers waarschijnlijk in de rust veel aandacht zou besteden aan tactische oplossingen tegen onze zone en dat ze waarschijnlijk zelf ook wat zouden veranderen aan hun eigen defense. We besloten daarom steeds te wisselen van type defense (afwisselend man-to-man en zone) met als bedoeling de organisatie van de Jolly Jumpers aanval te ontregelen. Deze strategie werkte de hele tweede helft aardig goed. Aan de andere kant scoorden wij ook niet heel makkelijk, want -zoals verwacht- ging Jolly Jumpers ook in een zone staan en daar hadden wij in het begin ook wat meer moeite mee. We besloten aan het eind van het derde kwart onze press weer uit de kast te halen en dat had wel een verrassingseffect, want leverde een aantal keer balwinst op. Stand na derde kwart 35-36 voor ons (14-15).

Zoals we vooraf al hadden voorspeld werd dit dus een spannende wedstrijd die in het laatste kwart beslist zou worden. Precies zoals ook het geval was in de eerste wedstrijd tegen Jolly Jumpers thuis bij ons in Landsmeer. De eerste score in het laatste kwart was voor Jolly Jumpers en dat bleek achteraf de laatste keer in de wedstrijd dat de Tubbergse meiden op voorsprong kwamen: 37-36. Toen kreeg Quinty Kuijper het op de heupen. Tot dan toe schoot ze niet echt met scherp deze wedstrijd, maar zoals ze vaker dit seizoen heeft laten zien kan ze dan opeens in een momentum komen waarbij alles lukt. Gesteund door een erg sterk spelende Lauren Metz, scoorde Quinty Kuijper in een tijdsbestek van een aantal minuten 12 punten en sloegen we een belangrijk gat van 11 punten halverwege het laatste kwart. Een belangrijke driepunter van Lisanne met nog 3,5 minuten op de klok, betekende een voorsprong van 13 punten. Deze voorsprong bleek voldoende voor de eindoverwinning en dus het Nederlands kampioenschap 2014/2015 in de VU16! Eindstand: 47-58 (12-22).

Conclusie: aanvallend een moeizame wedstrijd (we schoten uiteindelijk een magere 33%). Op de sterke run in het eerste kwart na, had ook Jolly Jumpers aanvallend veel moeite. Het werd dus een wedstrijd die feitelijk in de verdediging beslist werd. In de dubbele punten vandaag: Quinty K. 20 (EFF 11), Lauren 12 (EFF 17), Lindsay 11 (EFF 13).

Oprechte complimenten voor Jolly Jumpers dat met een eerstejaars U16 team sterk basketball heeft laten zien dit seizoen. Niet voor niets werd dit team vorig jaar Nederlands kampioen in de U14. Dit is een lichting waar we de komende jaren veel van zullen blijven horen en altijd om de prijzen mee zal doen, is mijn stellige overtuiging.

De kampioensbeker en de medailles werden uitgereikt door ‘local’ en bondscoach van de VU15, Yvonne Lansink Lotgerink. Na de nodige fotosessies werd er een klein feestje gebouwd in de sporthal in Tubbergen met taart, een drankje en natuurlijk het zingen van ons clublied ‘Rood’. Volgende week zaterdag (18 april) zullen we als Nederlands kampioen door de eigen club worden gehuldigd in onze vertrouwde ICL Landsmeer voor aanvang van de eerste wedstrijd in de play-off finale van de dameseredivisie.