Lindsay en Epiphany

Epiphany en Lindsay

Landslake Lions speelsters Lindsay Pengel en Epiphany Etienne maakten deel uit van het Nederlands vrouwen U16 team, dat tijdens het lange paasweekend deelnam aan een sterk internationaal toernooi in het Franse Le Poinconnet. Hieronder een verslag van het toernooi.

Bron: Nederlandse Basketball Bond – basketball.nl

De Orange Angels VU16 zijn er niet in geslaagd om de sterke start bij het vierlandentoernooi in het Franse Le Poinconnet een vervolg te geven. Na een goede eerste dag volgden twee nederlagen tegen Spanje en Tsjechië, waardoor Oranje uiteindelijk zelfs als laatste eindigde, ondanks een zege met dertig punten verschil op toernooiwinnaar Frankrijk.

Spanje – Nederland 78-50: Het duel tegen Spanje op zondag was een ander verhaal dan de fraaie zege op Frankrijk in de openingswedstrijd. Na vijf minuten stond Oranje al met 12-4 achter, waarna de ploeg van bondscoach Thijs Volmer wat beter in de wedstrijd kwam en het verschil van acht punten tot het einde van het eerste kwart op het scorebord bleef: 22-14.
Met een zoneverdediging lukte het de Angels zelfs om in het tweede kwart twee punten voor te komen. Een 10-0 run van Spanje in de laatste twee minuten zorgde ervoor dat Nederland toch weer met acht punten achter kwam bij de rust. Volmer: “Dan zie je dat zij toch een stapje verder zijn dan onze jonge, onervaren ploeg. Zij zetten meer druk, terwijl wij in ons spel verzanden.”
De tweede helft wordt door de bondscoach omschreven als ‘een drama’. In het derde en vierde kwart samen scoorde Nederland nog maar zestien punten. De Spaanse press werd nog nog wel redelijk omzeild, maar zodra de bal over de middenlijn was, ging het volgens Volmer mis. “Geen organisatie, slechte keuzes, geens sturing. Goed voor het proces, maar we moeten hier wel wat mee doen, anders hebben we er nog niets aan.”
Het werd uiteindelijk 78-50. Bij Nederland was Zoe Slagter goed voor 12 punten.

Tsjechië – Nederland 71-55: Tsjechië is een tegenstander van de Orange Angels VU16 tijdens het EK in de A-divisie komende zomer. De eerste helft speelde Nederland redelijk. Bondscoach Volmer zag zich genoodzaakt al vroeg in de wedstrijd een aantal speelsters te wisselen die zich niet aan de gemaakte afspraken hield in het veld. Met nieuwe krachten die dat wel deden, vocht Oranje zich terug naar 14-13 aan het einde van het eerste kwart en een 0-8 run aan het einde van het tweede kwart betekende zelfs een 24-27 voorsprong bij de rust.
Net als tegen Spanje ging het in de tweede helft helemaal mis. De Tsjechische leeftijdgenoten speelden met meer inzet, werkten harder en waren slimmer en slagvaardiger, waardoor de Angels tegen een 71-55 nederlaag aanliepen. In de rebound werd Nederland volledig overklast met 25 aanvallende rebounds voor Tsjechië na de rust. Volmer: “Zonde van zo’n tweede helft. En omdat Frankrijk van Spanje wint, worden we zelfs laatste. Er is werk aan de winkel. Ze zullen moeten leren dat je niet twintig minuten, maar veertig minuten vol gas moet gaan.”
Bij Oranje was Robyn Bouwer met tien punten topscorer, alle tien voor de rust gescoord.