BV Hoofddorp tegen Landslake Lions mag in Noord-Holland gerust een échte klassieker genoemd worden. Beide verenigingen zijn (samen met Den Helder) toonaangevend in ons rayon (of is het nu afdeling?) als het gaat om jeugdbasketball bij de meiden. Een gezonde rivaliteit tussen de beide verenigingen zorgt meestal voor leuke boeiende wedstrijden, waarbij niets cadeau wordt gegeven. In onze VU16 competitie laat de stand duidelijk zien dat Landslake Lions over een beter team beschikt dan BV Hoofddorp. Ons U16 team is inderdaad op dit moment ook een stukje verder dan de leeftijdsgenoten van Hoofddorp. Maar we wisten ook dat het weer een traditioneel lastige pot zou worden en dat we scherp en gefocussed moesten zijn om geen onnodige punten te morsen in Hoofddorp. De vele supporters op de tribune gingen er dus eens lekker voor zitten in het Sportcomplex Koning Willem Alexander in Hoofddorp, klaar voor een leuke pot basketball op een voor ons wat ongewone vrijdagavond. Na wat oponthoud (zaalverlichting die eerst gedeeltelijk en toen helemaal uit ging, scorebord dat niet deed wat de jurytafel wilde) konden we dan eindelijk beginnen.


In onze thuiswedstrijd tegen Hoofddorp werd de basis voor de overwinning eigenlijk al in het eerste kwart gelegd. Toen wisten we in de beginfase flink afstand te nemen van Hoofddorp, waarna de wedstrijd eigenlijk al gespeeld was en de rest van de wedstrijd het verschil tussen beide ploegen min of meer klein bleef. Ook nu weer leek hetzelfde scenario zich te gaan voltrekken. We startten goed en vooral verdedigend met de juiste intensiteit en instelling. Via een run van 0-8 was de stand halverwege het eerste kwart 2-10. Het verschil met de thuiswedstrijd was echter dat we nu in dit eerste kwart niet konden doordrukken. Ik wijt dat vooral aan het ernstig verslappen van onze defense en het onvoldoende nakomen van de afspraken die we hadden gemaakt. Hoofddorp maakte goed gebruik en met steun van het publiek kwam de ploeg terug in de wedstrijd tot 8-10. Uiteindelijk sloten we het eerste kwart af met een 11-14 voorsprong.

Het tweede kwart startten we erg moeizaam, maar gelukkig was Hoofddorp ook niet bij machte om het spel te dicteren. Ze naderde nog wel tot één punt (13-14), maar halverwege het tweede kwart had Hoofddorp veel moeite om ongeschonden uit onze press te komen, waardoor we weer een klein gaatje konden slaan via 15-24 in de 6e minuut naar een ruststand van 21-28 (10-14).

In de rust vooral gehamerd op de defense, maar ook op het hebben van meer geduld in onze aanval en verbetering van ons positiespel. Aanvallend speelden we namelijk in een veel te kleine speelruimte waardoor we te makkelijk te verdedigen waren door Hoofddorp. Toch kwamen we niet goed uit de kleedkamer. De schoten tegen de zoneverdediging van Hoofddorp vielen niet lekker (normaal iets wat we een stuk beter doen) en Hoofddorp kwam stapje voor stapje dichterbij. In de 5e minuut van dit kwart was het verschil nog maar 2 punten: 31-33. Het leek erop dat ons een heet avondje te wachten stond. Maar zoals wel vaker gezien dit seizoen, bleken we opeens in staat om gas te geven. Het was wederom onze press die Hoofddorp flink in de problemen bracht, met een 0-9 run als gevolg. Dit geslagen gat lieten we niet los en we gingen het laatste kwart in met een voorsprong van 33-46 (12-18).

Het laatste kwart was van beide kanten niet fraai. Hoofddorp was het geloof in een goede afloop duidelijk kwijtgeraakt en zette eigenlijk niet meer aan. Aan onze kant slopen de slordigheden er weer flink in. Veel makkelijke ballen (lay-ups) werden gemist, waardoor we verzuimde om de voorsprong echt te vergroten. Een schotpercentage van 30% over de hele wedstrijd is niet best te noemen (met als uitzondering Lindsay die 89% schoot en het slechte teampercentage dus zelfs wat opkrikte). Eindstand was 39-56 (6-10).

Persoonlijke scores: Quinty K. 17 (EFF 0), Lindsay 15 (EFF 20), Denise 11 (EFF 12).

De tegenstander onder de 40 punten houden is natuurlijk prima. Maar zoals gezegd verzuimden we om minimaal 15 punten meer te maken, wat eigenlijk wel had gemoeten. Teamefficiency was laag, vooral veroorzaakt door slecht schotpercentage.

Maar al met al een belangrijke win tegen een taaie tegenstander, die alle complimenten verdient voor de manier waarop ze bijna 3 kwarten er echt voor gingen en er een boeiende wedstrijd van maakte. Een belangrijke win ook in de spannende race om het Nederlandse kampioenschap. Volgende week de topper thuis tegen medekoploper Almonte, wat een echte sleutelwedstrijd is richting de seizoensontknoping.