Zakelijke overwinning Landslake Lions VU16 in Rijswijk (inc. videosamenvatting)

Schermafbeelding 2015-01-24 om 21.19.31Terwijl het elders in het land kennelijk te slecht weer was om de snelweg op te gaan (de wedstrijd tussen Den Helder en Jolly Jumpers werd niet gespeeld), liet het zonnetje zich in Landsmeer gewoon zien en togen we goedgemutst naar Rijswijk om het op te nemen tegen Lokomotief. De ploeg uit Rijswijk bevindt zich ergens in de brede middenmoot, maar heeft een aantal sterke speelsters in de selectie. Maar spelen in de knusse Van Zweedenzaal -waar het fanatieke thuispubliek dicht op het veld zit- is extra lastig.

We begonnen sterk aan de wedstrijd. Halverwege het eerste kwart hadden we een klein gaatje geslagen van 7 punten. De thuisploeg speelde vrij fysiek en had heel veel verdedigende fouten nodig om ons af te stoppen. We stonden hierdoor met regelmaat aan de vrije worp lijn, maar het fysieke spel van Lokomotief zorgde er vooral voor dat ons spel flink ontregeld werd. Lokomotief kwam beter in de wedstrijd en uiteindelijk sloten we het eerste kwart af met een lichte voorsprong van 2 puntjes: 13-15.

Het tweede kwart speelden we zeer behoorlijk basketball. Ook verdedigend waren we goed bij de les. We pakten een voorsprong van 13 punten ergens halverwege het tweede kwart. Hierna greep Lokomotief weer wat resoluter naar de noodrem en stonden we weer vaker aan de strafworplijn. Gelukkig benutte we in deze fase 8 van de 10 vrije worpen en stonden we bovendien goed te verdedigen, waardoor Lokomotief maar mondjesmaat kon scoren dit kwart. Hierdoor konden we rusten met een redelijk comfortabele 19 punten voorsprong: 20-39 (7-24).

In de rust waarschuwden we voor hetgeen dit seizoen ons vaker is overkomen: bij een ruime voorsprong hebben we de neiging om te verslappen. We spraken af de tweede helft op dezelfde voet door te gaan als het tweede kwart. Helaas lukte dat niet. Mede omdat Lokomotief nog steeds veel fouten bleef maken in hun defense, wat de wedstrijd -en zeker ons spel- niet ten goede kwam. Daarbij liet een fanatiek deel van het Rijswijkse publiek zich niet altijd op een al te sportieve manier van zich horen, wat nog wat extra olie op het vuur gooide. Uiteindelijk werden 29 fouten gefloten tegen Lokomotief in de wedstrijd (dat hadden er eigenlijk meer moeten zijn, getuige de wedstrijdvideo) en stonden wij maar liefst 39 (!) keer aan de vrijeworplijn. Het is dat we de strafworpen er deze wedstrijd redelijk goed ingooiden tegen 66,7%. Hierbij moet ook gezegd worden dat ons te verwijten valt dat we de tweede helft niet met dezelfde intensiteit aan het verdedigen waren als in de eerste helft en Lokomotief teveel ruimte gaven, waar vooral hun prima scorende nummer 9 gretig van profiteerde. Stand na het derde kwart 39-57 (19-18).

In het laatste kwart koos Lokomotief (misschien mede vanwege hun foutenlast) voor een zone. In principe liepen onze zone-aanvallen goed, maar waren we niet bij machte om de gecreëerde open schoten raak te schieten. Claire (2 driepunters) en Lois (1 driepunter en een 2 punter) waren uitzonderingen die in dit kwart een veldscore konden maken. Ons schotpercentage dat tot en met het derde kwart niet eens zo slecht was, kelderde hierdoor naar een magere 28,8%. De eindstand werd uiteindelijk 55-69 (16-12). Al met al een goede zakelijke overwinning en blij dat we zonder kleerscheuren weer huiswaarts konden.

In de dubbele cijfers: Claire 15 punten (eff. 9), Quinty K. 12 punten (eff. 8) en Lois 11 punten.

Videosamenvatting (met alle scores)