UBALL game 2Wedstrijden tegen UBALL zijn ontmoetingen om reikhalzend naar uit te kijken. De meiden van de Utrechtste basketballacademy zijn een verademing om tegen te mogen spelen: snel en vaardig, aggressief en fair. In zekere zin vergelijkbaar met Jollly Jumpers, waar we vorige week nipt van wisten te winnen na een spannende game. Ook tegen UBALL werd weer de nodige spanning verwacht, waarbij de uiteindelijke winnaar waarschijnlijk met een klein verschil aan het langste eind zou trekken. En inderdaad, zo’n wedstrijd werd het precies.

Aanvallend hadden wij het deze wedstrijd wel redelijk goed voor elkaar. Na een aantal wedstrijden waarbij we echt de scherpte miste in het afstandsschot en de afronding onder het bord, hadden we eindelijk weer een game waarbij we een schotpercentage van bijna 43% konden laten noteren.

Tegen UBALL was aan onze zijde vooral de verdediging het probleem. UBALL speelt een aanvallend spel met een snelle balcirculatie, waarbij veel 1-tegen-1 wordt gechallenged en naar de basket wordt gedrived en bovendien de speelsters zonder bal continue in beweging zijn. Geen pick and rolls. Wij hadden enorm veel moeite om die 1-tegen-1 te stoppen en werden links en rechts door UBALL gepasseerd. Ook onze verdedigende rotatie was onvoldoende goed, waardoor er te weinig help gegeven kon worden als we 1-tegen-1 verslagen werden. Daarboven op kwam ook nog het feit dat we onvoldoende goed uitboxten, waardoor de lange meiden van UBALL veel aanvallende rebounds konden pakken en ze per aanval meerdere kansen tot scoren gegund werd.

Het eerste kwart ging gelijk op. Ik denk dat we dit kwart wel iets de betere ploeg waren, maar -zoals aangegeven- we UBALL de kans gaven om goed in de wedstrijd te komen door teveel simpele scores weg te geven omdat we gewoonweg niet goed op onze voeten stonden. Stand na eerste kwart: 16-20.

Het tweede kwart lieten we ons helemaal overrompelen door UBALL. We hadden geen antwoord op de continue aanvallende beweging van alle UBALL speelsters, waardoor we verdedigend in de rotatie positioneel steeds verkeerd stonden. Ondertussen passeerde UBALL ons fluitend in de 1-tegen-1 en was dit kwart echt de bovenliggende ploeg. Via 24-26 in de 4e minuut pakte UBALL het initiatief over naar een 34-28 voorsprong bij het ingaan van de laatste minuut. Uiteindelijk sloten we dit kwart af met 36-30 (20-10).

In de rust veel aandacht besteed aan de verdediging en waar we dat moesten verbeteren. Want anders zou UBALL het momentum wel eens kunnen vasthouden en doorstomen. In het derde kwart ging het helaas niet veel beter als het ging om de 1-tegen-1 stop. Maar onze ingevoerde full court press had wel het gewenste effect. UBALL had daar toch veel meer moeite mee dan vooraf verwacht, waardoor we een aantal snelle en makkelijke scores konden maken na interceptie. In de eerste minuut van het derde kwart maakten we gelijk een 0-8 run en bogen de achterstand in no-time om in een voorsprong van 36-38. UBALL nam een time-out, kregen hierna meer grip op onze press en gingen in een zône verdedigen. Het werd daarna verder een zeer attractief kwart voor de toeschouwers met twee gelijkwaardige ploegen die beiden creatief aanvallend spel lieten zien. Stand na derde kwart: 51-54 (15-24).

Het laatste kwart brak aan. Wij besloten nu in een zône te gaan verdedigen, die we overigens uitstekend en met de juiste intensiteit uitvoerden en waar UBALL wel wat moeite mee had om hier een gepast antwoord op te geven. Ook wij hadden meer moeite om aanvallend productief te zijn. Wellicht dat de vermoeidheid een rol ging spelen, want het derde kwart had best veel energie gevergd. Desondanks controleerden wij de wedstrijd en hadden we al snel het gevoel dat we deze wedstrijd tot een goed einde zouden brengen. Hetgeen ook geschiedde. Eindstand 59-67 (8-13).

Topscoorders: Quinty B. 18 punten, Quinty K. 18 punten, Denise S. 9 punten en Lindsay P. 9 punten.

Een mooi slot van de eerste seizoenshelft. Wij kijken uit naar de tweede seizoenshelft dat op 11 januari weer aanvangt met een uitwedstrijd in en tegen Zwolle. Fijne feestdagen alvast!