Landslake Lions VU16 knokt zich terug tegen Jolly Jumpers (incl. videosamenvatting)

Schermafbeelding 2014-12-07 om 17.09.36Jolly Jumpers heeft een talentvol en jong U16 team, dat erg verzorgd basketball speelt. Zowel technisch als tactisch. De technische staf in Tubbergen levert de afgelopen jaren prima werk af en dat is op het veld duidelijk zichtbaar. Afgelopen speelronde won Jolly Jumpers nog zeer knap van het sterke Almonte, waar wij weer kansloos van verloren hadden. Vooraf was de verwachting dat de wedstrijd tegen Jolly Jumpers dus een moeilijke game zou worden.

We mochten weer op het center court van de ICL Landsmeer spelen, na de wedstrijd van onze VU20 die een mooie overwinning boekte op de CTO-talenten van Yellow Blizzards. In deze U20 wedstrijd deed ook een aantal U16 meiden mee. Vooral Lindsay speelde een geweldige wedstrijd bij de U20 en we hoopten dat ze niet al haar kruit al had verschoten en nog wat over had gehouden voor onze wedstrijd tegen Jolly Jumpers.

In het eerste kwart leek het er totaal niet op dat het een leuke en spannende wedstrijd zou worden. Jolly Jumpers overklaste ons in alle opzichten. Zowel aanvallend als verdedigend zat er veel meer passie en drive in bij de Tubbergse meiden om deze wedstrijd te willen winnen. Landslake Lions speelde daarentegen gewoonweg zonder pit. Qua spelwijze verschillen Jolly Jumpers en Landslake Lions niet zoveel. Beider spel is gebaseerd op een vergelijkbaar beginsel: snel spel, continue 1 tegen 1 dreiging naar de basket gecombineerd met (vooral) veel beweging van de speelsters zonder de bal, zodat telkens weer een vrije man gevonden kan worden als de drive wordt afgestopt. Jolly Jumpers voerde dit in deze eerste fase overduidelijk veel beter uit dan wij. Daarnaast schoten de Tubbergse meiden met dodelijke precisie van afstand, waar wij matig van afstand schoten. Over de hele wedstrijd genomen schoten we 31%, wat vooral te wijten was aan de eerste helft. Voordat we het wisten keken we tegen een achterstand aan van maar liefst 16 punten (3-19) en leek het alsof onze meiden vooral bezig waren nog de slaap uit de ogen te wrijven. Een score met bonus van Lindsay in de slotfase van het eerste kwart bracht de periodestand op 6-19.

Het tweede kwart probeerde we het energielevel van de Landsmeerse meiden omhoog te forceren door te kiezen voor een full court press. Dat had effect, want Jolly Jumpers had daar toch de nodige moeite mee. Dit zorgde ervoor dat Jolly Jumpers uit hun momentum werd gehaald en wij wat beter in de wedstrijd kwamen. Helaas beloonde we onszelf onvoldoende, door na een aantal goede defensieve acties en intercepties de makkelijk score niet te maken. Hierdoor hielden beide teams elkaar in het tweede kwart min of meer in evenwicht en gingen we rusten met een 22-34 stand (16-15).

In de rust vooral veel aandacht besteed aan het mentaal scherp proberen te krijgen van het team: als we met de juiste energie en intensiteit op het veld zouden staan, dan zou het heel goed mogelijk zijn om in de tweede helft er toch nog een spannende wedstrijd van te maken. Immers 12 punten achterstand is niet onoverkomelijk, zeker gezien het feit dat we een aantal opgelegde kansen in de eerste helft niet hadden gemaakt. Alle kansen nog voor een goed resultaat.

Het derde kwart tapten de Landslake Lions meiden gelukkig uit een ander vaatje. Lauren stond op en pakte een aantal steals en maakte een aantal belangrijke scores, waardoor de wedstrijd op dat moment duidelijk kantelde in ons voordeel. Denise Sijbrands speelde haar beste wedstrijd van het seizoen en leverde met 10 punten tegen 67% een zeer efficiënte bijdrage in deze fase. Helaas moest Denise in dit kwart met een enkelblessure van het veld. Een 13-0 run bezorgde ons desalniettemin de eerste voorsprong in de wedstrijd: 39-38. Uiteindelijk werd het derde kwart afgesloten met een gelijke stand: 40-40 (18-6).

Het laatste kwart hadden we naar ons gevoel de wedstrijd goed onder controle, met een lichte voorsprong van 5 punten met nog zo’n 2 minuten op de klok. Een driepunter en een snelle score van Jolly Jumpers bracht de ploegen echter weer op gelijke hoogte in de laatste minuut: 54-54. In de slotfase van de wedstrijd werden twee drives van Lindsay foutief door Jolly Jumpers afgestopt, waarna Lindsay 2 van de 4 strafworpen benutte: 56-54. In de laatste 10 seconden van de wedstrijd kreeg Jolly Jumpers nog de kans om langszij te komen. We maakten in foutenlast een onnodige fout waardoor Jolly Jumpers nog twee vrije worpen mocht nemen. Gelukkig werden beide strafworpen gemist, konden we de rebound pakken en de laatste seconden van de wedstrijd uitspelen. Eindstand: 56-54 (16-14).

Topscoorders deze wedstrijd: Lauren 13, Quinty K. 12, Lindsay 12 en Denise 10.

Leerzame wedstrijd die (na een erg slap begin van onze zijde) toch nog zeer spannend werd. Het kwartje kon beide kanten op vallen, maar het werd uiteindelijk toch een belangrijke overwinning voor ons tegen een directe concurrent voor het kampioenschap. Volgende week weer een zware game uit tegen het sterke UBALL, dat dit weekend tegen haar eerste nederlaag aanliep tegen en bij Almonte.

Bekijk een samenvatting (kleine 10 minuten) met alle scores en de hoogtepunten hieronder: