Schermafbeelding 2014-11-30 om 12.38.49De meiden en staf van Landslake Lions VU16 waren vastberaden de nare smaak van de ruime nederlaag tegen Almonte weg te spoelen door een lekkere wedstrijd te spelen tegen Batouwe Basketball. Wederom mochten we spelen op het mooie center court van de ICL Landsmeer als voorwedstrijd van Loon Lions dames 1.

Batouwe is een ploeg waar we vooraf eigenlijk niet zo heel veel van wisten. We zagen dat de ploeg meedraait in de middenmoot, maar vooral wat wisselvallig presteert in de competitie. In elk geval wel een ploeg om serieus rekening mee te houden en waarvan we verwachtten dat ze het ons moeilijk konden maken als we niet scherp zouden zijn.

De eerste fase was duidelijk voor ons. Helaas slopen al snel dezelfde fouten weer in ons spel, ondanks het feit dat we hier op de trainingen en in ons wedstrijdbesprekingen veel aandacht aan geven. Aanvallend houden we veld onvoldoende groot, zijn we veel te ongeduldig en nemen we te weinig tijd om een aanval echt goed uit te spelen. En als we dan wel een goede scoringskans hebben, dan nemen we het schot te vaak niet en wordt de verantwoordelijkheid om te scoren verlegd naar een ander die er niet beter voor staat. Hierdoor worden we qua scorend vermogen té afhankelijk van een beperkt aantal speelsters en dat is echt onnodig.

Daarnaast zijn we niet in staat om met een constante intensiteit te blijven verdedigen en zijn er gewoonweg teveel fases in de wedstrijd dat we te slap staan te verdedigen en te rebounden en op felheid worden overtroefd. Oftewel de discipline te hebben om zowel aanvallend en verdedigend de afgesproken taken uit te voeren. Het werd dan ook helaas niet de ‘lekkere’ wedstrijd waar we op hadden gehoopt, maar een wedstrijd met veel rommelige fases.

In het eerste kwart kon Batouwe de snel opgelopen achterstand van 8 punten weer helemaal goed maken en zo eindigden we het eerste kwart met een gelijke stand: 12-12. Voor aanvang van het tweede kwart scherpten we onze afspraken over de verdediging nogmaals aan en dat wierp gelukkig wel zijn vruchten af. Batouwe had moeite met de pressie die we gaven, waardoor we een gat konden slaan van 10 punten door een aantal snelle scores na de interceptie. Nog altijd liep onze reguliere aanval niet zoals het zou moeten, maar verdedigend zat er door de press in elk geval veel meer energie in. Ruststand 33-23 (21-11).

In de rust spraken we om met dezelfde intensiteit door te spelen en ervoor te zorgen dat we het laatste kwart met minstens 20 punten verschil in zouden gaan. Het derde kwart gaf een vergelijkbaar beeld als het tweede kwart: de verdedigende druk zorgde ervoor dat Batouwe niet goed aan aanvallen toekwam en wij kregen een aantal makkelijke scores vanuit de druk die we gaven. Maar onze normale offense was nog altijd niet zoals we het graag zien en trainen. Stand na derde kwart 52-30 (19-7): doelstelling derde kwart behaald.

De wedstrijd was gevoelsmatig al gespeeld. Batouwe schepte niet de indruk nog echt te geloven in het ombuigen van de wedstrijd. Verdedigend konden wij het helaas niet opbrengen met de gewenste intensiteit door te gaan. Gevolg was een niet veelzeggend laatste kwart, wat de eindstand bepaalde op 64-42 (12-12). Quinty Baars was de meest effectieve speelster met 17 punten (tegen 55%), 5 rebounds, 6 steals en 7 forced personal fouls en was deze wedstrijd belangrijk in het op sleeptouw nemen van het team. Quinty Kuijper was topscoorder met 20 punten (tegen 37%). Het schotpercentage van het team lag met gemiddeld 34% te laag, zeker als je weet dat verreweg de meeste schotpogingen binnen de bucket werden genomen.

Volgende week staat de moeilijke thuiswedstrijd tegen het sterke Jolly Jumpers op het programma. De Tubbergse ploeg won dit weekend heel knap van Almonte. Ik ben ervan overtuigd dat wij in staat zijn om een goed resultaat tegen Jolly Jumpers neer te zetten, maar dan moeten we wel met meer discipline en intensiteit gaan spelen dan we de afgelopen wedstrijden hebben laten zien. We weten wat ons te doen staat en ik heb er alle vertrouwen in dat de meiden er zullen staan volgende week!