Deze zaterdagmiddag stond er om 15:00uur een wedstrijd op het programma tegen KTC U16 in Overveen. Na de juiste afslag gemist te hebben & een navigatie die mij met auto en al bijna door een restaurant wilde heen sturen.. (sla hier nu linksaf)… kwamen we toch nog op tijd aan in de juiste hal.
Helaas ontbrak er 1 speelster, dus we startte deze wedstrijd met 9 speelsters.
KTC is een team dat nog zonder overwinning en met een aantal ruime nederlagen, waarvan 1 boven de 100 punten, onderaan staat. Dus de vraag of er vandaag gewonnen of verloren zou worden was er niet. Daarom hadden we juist deze en komende wedstrijd(en) aangegrepen om een aantal zaken goed neer te zetten en om de bankspeelsters extra tijd te geven om ook deze speelsters wedstrijd ervaring op te laten doen.
Verder was ons doel aan het begin van dit seizoen, om te proberen bij de bovenste 5 teams aan te haken, een doel wat tot nu toe met een 4e plek zeker geslaagd is.
Afspraken met de speelsters bij aanvang van deze wedstrijd was om in de aanval de organisatie en ruimte te creeeren d.m.v. minimaal 2 x rond te passen en niet te snel de drive naar de basket te zoeken en ook niet de lange pass en fastbreak te zoeken, maar juist eerst alles goed neer te zetten.
Iets waarin de speelsters, logischerwijs in 1e instantie tegen ingingen, maar hier toch na een uitleg volwassen mee om leken te gaan. Deze afspraak maakte ik, omdat ik verwachtte dat we met fast breaks wel zouden kunnen winnen, maar er te weinig van zouden leren. Wij niet en de tegenstander niet.
Uiteindelijk is dan ook een compliment aan het gehele team meer dan waard, dit omdat ze zich erg netjes aan deze afspraken hielden. Er was er niet 1 die hier niet in mee ging. (Want in het veld onder druk en met snel spel, worden soms afspraken snel vergeten, maar vandaag stond er echt een organisatie).
In de defense hadden we de laatste tijd veelvuldig getraind om de tegenstander in de aanval onder druk te zetten om de snelle aanval af te stoppen en/of de 1e pass te voorkomen, ook dit iets wat ik meer en meer wil terug gaan zien.
Zelf kon ik niet de gehele wedstrijd aanwezig zijn, dus hierbij alleen een verslag van het 1e deel.
Landslake Lions begon scherp in de defense, waarbij vooral Josefien & Nora het de tegenstander erg moeilijk maakte. Helaas lukte het Nora net niet om de tegenstander 5 sec de bal te laten vasthouden, maar goed was het te zien dat er hard gewerkt werd. Verder leken de speelsters vandaag beter bij hun man te staan en meer aandacht te hebben voor de man en bal. Helaas ging het mis bij het uitboxen, waardoor de tegenstander alle ruimte toch weer kreeg voor een 2e of zelfs 3 x een poging kregen om te scoren. Daarbij leken we de eerste minuten te slapjes te willen afronden, ondanks een aantal mooie 1 – 2tjes. Heel even weet KTC hier van te profiteren, maar weet ik dit deels af te stoppen door een aangevraagde time out. Coach van de tegenstander gaat hier geheel tegen in en weet iedereen incl. de scheidsrechter ervan te overtuigen dat ik geen time out mogelijkheid meer heb. (13sec voor einde 1e kwart). Time out was dan ook over, gelukkig daarmee ook de versnelling bij KTC.
Netjes was het wel dat de scheidsrechter even later op mij afstapte en aangaf dat het wel mijn recht was om een time out te nemen, van de coach natuurlijk niks meer gehoord.
Uiteindelijk blijken de speelsters hierna de scherpte in de aanval toch op te pakken en weten we een aantal keer op fraaie wijze te scoren. O.a. speelster Jo was in het begin van deze wedstrijd erg fanatiek naar de basket en wist deze dan ook steeds beter te vinden, waarbij verder een aantal speelsters niet alleen de score kregen maar ook nog een extra toegekende vrije worp.
Beetje bij beetje lopen we dan ook langzaam uit en ben ik als coach erg tevreden over vooral het harde werken en het goed communiceren van iedere speelster.
Speelsters voorkomen de 1e pass en geven goed druk.
Vooral in het uitboxen en rebounden kunnen we nog erg veel winst pakken, dus hier gaan we de komende trainingen hard aan werken. Dit is denk op dit moment ons meest zwakke punt.
Complimenten verdienen ook zeker de scheidsrechters. Niet vanwege het fluiten op zich, maar vooral de uitleg die ze iedere keer aan een speelster geven als deze een foutje gemaakte. Hier leert uiteindelijk iedereen van.
Uiteindelijk weten coaches Renee & Moniek, het team naar een 30-50 overwinning te brengen. Een overwinning die zeker qua cijfers niet heel groot lijkt, maar wel als je bedenkt dat de 1e jaars met weinig ervaring hier een groot aandeel in hebben en we daardoor als team terug kunnen kijken op een goede wedstrijd, waarin de meeste punten werden gescoord vanuit een goede defense en de aanval die goed en geconcentreerd werd uitgespeeld.
Volgende week spelen we thuis tegen BC Apollo. Een team dat qua tegenstand iets feller en technischer is dan KTC, maar die we reeds 2 weken terug nog ruim hebben verslagen. Hopelijk kunnen we het felle spel, de organisatie en het harde werken in de defense ook in die wedstrijd weer oppakken.