Vandaag een uitwedstrijd in de Apollohal tegen U16-2 van BC Apollo. Voor mij een team met bekende speelsters die ik in het verleden nog getraind en soms gecoached had. (Naar mijn weten ook een volledig U14 team).
Vooraf had ik de meiden aangegeven dat het er soms erg koud kon zijn, dus de meeste hadden dan ook een lekkere warme vest / sweater aan. Maar erg warm was het zeker niet.
Tijdens de warming up merkte ik op dat de focus niet goed was en het 1e kwart werd er duidelijk te nonchalant gespeeld. We speelden niet scherp en daarbij leek de vloer op een echte schaatsbaan, dus had ik de meiden hierin de opdracht gegeven uit te kijken. Fast breaks gingen mis vanwege het door of zelfs soms uitglijden van speelsters.
Aan onze zijde ontbrak het verder aan het rustig opzetten van de aanval. Er was geen organisatie en beweging. In de defense werd er te veel ruimte gegeven aan de tegenstander. Apollo nam dan ook brutaal hierdoor de leiding 6-2.
Na een time out wist ik gelukkig de focus toch weer terug te brengen in de groep.
Maar of het aan het vroege tijdstip lag, of aan het feit dat Julia deze ochtend pannenkoeken als ontbijt op had, maar in de 4e minuut was haar 1e schot direct een 3 punter, waarna even later nog een 2 punter en bonus door haar geraakt werden. Uiteindelijk sloten we het 1e kwart af met 1 punt winst. 15-16.
Ineens leek het gehele team wakker te zijn. Vanaf het 2e en vooral in het 3e kwart werd er fel gespeeld en Apollo zag dan ook veel passes in de handen van onze help side eindigen, waardoor wij met een snelle fastbreak de score beetje bij beetje konden uitbreiden. In de overige 3 kwarten kreeg Apollo weinig ruimte, waardoor zij niet meer dan 6 punten per kwart scoorden. Halverwege stond het 21-32. (Waarbij net zoals de afgelopen 3 games, onbedoeld, toch een paar scores werden vergeten, maar gelukkig werden deze achteraf alsnog opgeschreven, mijn dank aan de oplettende meegekomen ouders op de tribune).
Het laatste kwart, waarin ik mij vergist had, was de afspraak om de fastbreak te stoppen en gewoon rustig de organisatie op te zoeken. Dit ging goed, waarbij de basket vanuit de aanval meerdere keren opgezocht werd of de pass naar buiten gegeven werd. De scores vielen vandaag er vaak in en drives werden mooi afgerond.
Uiteindelijk weten we vooral met een goede defense en de rust in de aanval deze game simpel te winnen met 31-62. Waarbij Landsmeer technisch verder lijkt te zijn en Apollo vooral fysiek verder is, maar soms dit onsportief en ik denk zelfs onbedoeld, met een extra duw probeert op te lossen. Wij bleken hier vooral in het 2e en 3e kwart het erg lastig mee te hebben.
Ging er verder dan niks mis? Zeker wel, alleen waren het niet de speelsters die iets verkeerd deden, maar maakte ik zelf de grootste fout deze keer. Doordat ik zelf een fout maakte met het kwart en de tijd, kregen de bankspeelsters vandaag onterecht en onbedoeld te weinig speeltijd.
Komende zaterdag hebben we een extra training ingepland en zullen onze bankspeelsters dan ook voorbereid worden om ook hun speelminuten (ruimschoots) te gaan maken. Want de komende wedstrijden is het de bedoeling dat de bankspeelsters onze basis zal gaan vormen, aangevuld met ervaring. Uiteindelijk wil je dan ook dat alle speelsters de ervaring op gaan doen en leermomenten mee pakken, net zoals ik vandaag mijn leer moment dan ook zeker heb gehad.
Bedankt voor jullie inzet!