Op zaterdag 8 november speelde Landslake Lions VU16-1 tegen BV Hoofddorp op het center court van de ICL Landsmeer, als voorprogramma op de dameseredivisie-kraker tussen Loon Lions en Lekdetec. Prima entourage dus voor een mooie wedstrijd. We weten dat we kwalitatief een betere ploeg hebben dan Hoofddorp, maar we weten ook dat wedstrijden tegen BV Hoofddorp altijd lastig zijn. De verwachting vooraf was dan ook dat we geen grote overwinning zouden boeken en dat we echt zouden moeten knokken voor een goed resultaat.

We begonnen sterk, met veel energie en focus. BV Hoofddorp had in deze eerste fase van de wedstrijd duidelijk moeite met de druk die we ze half court oplegden en kwam niet in hun spel. Een aantal steals en makkelijk scores legden de basis voor een 18-0 run voor Landsmeer. Pas in de 9e minuut van het eerste kwart wist Hoofddorp de eerste punten te scoren. Een 0-5 run van Hoofddorp in de staart van het eerste kwart bracht de stand op 18-5. De rest van de wedstrijd hebben wij helaas niet meer het niveau van die eerste fase van de wedstrijd kunnen evenaren. Feitelijk was het spel vanaf het tweede kwart simpelweg matig te noemen. Er zijn drie duidelijke oorzaken hiervoor aan te wijzen.

Ten eerste konden we het niet opbrengen om vanuit een goede organisatie onze aanval op te zetten en gunden onszelf niet de tijd om naar de beste optie toe te werken. Als een aanval 10 seconden duurde, was het lang. Wellicht is dit het gevolg van de laatste paar wedstrijden waarbij we steeds hele grote uitslagen konden neerzetten en wel steeds snel en makkelijk konden scoren. In elk geval was het gevolg dat we tegen Hoofddorp te weinig mooi uitgespeelde aanvallen lieten zien.

Verder konden we de energie waarmee we in het eerste kwart verdedigden niet vasthouden. Veel minder druk op de bal waardoor we Hoofddorp de nodige ruimte gaven om hun spel te spelen. Ook onze full court press verdediging ging volledig de mist in. Steeds te laat, niet agressief genoeg, verkeerde keuzes en ook positioneel niet goed. Het gaf Hoofddorp de kans om 8 makkelijke punten te scoren in het tweede kwart en helemaal in de wedstrijd te komen.

Tot slot schoten we niet met scherp. BV Hoofddorp wisselde, zoals verwacht, steeds tussen een man-to-man en een zôneverdediging. Normaal hebben we genoeg goede schutters in het team die een zône volledig lek kunnen schieten, maar we bleven vandaag steken op een schotpercentage van zo’n 32%, wat te laag voor ons doen is.

Via 32-15 (14-10) bij de rust en 45-26 (13-11) na het derde kwart, werd de eindstand uiteindelijk 60-40 (15-14). Meer geduld in onze aanval en een betere schotselectie zouden er zeker voor gezorgd hebben dat de uitslag een stuk hoger zou uitvallen. Dit was in meerdere opzichten dus een zeer leerzame wedstrijd voor ons. De komende twee weken kunnen we veel aandacht besteden aan de leerpunten uit deze wedstrijd, zodat we ons optimaal kunnen voorbereiden op de topper tegen Almonte!

Schermafbeelding 2014-11-09 om 15.33.49