Vandaag stond er een erg leuke wedstrijd voor onze U14 meiden op het programma: thuis tegen Den Helder Vu14-1. Een team dat beschikt over een zelfde soort niveau speelsters en waarbij ook de leeftijden niet veel verschillen, dus een mooie pot basketball in de ICL!
Ruim een maand geleden speelde we nog een oefengame (uit) tegen dit team en was Den Helder daarin in ons ruim de baas. We verloren dan ook met 24 punten verschil. Voor ons was dit toen de allereerste wedstrijd die we als team gespeeld hebben, waarbij we daarvoor slechts 2 x getraind hadden samen.

De wedstrijd van vandaag was op meer punten voor mij als coach en voor het team zelf, een zeer interessante wedstrijd. We wilden daarbij vooral de vooruitgang terug zien in het veld, want op de trainingen was dit al duidelijk zichtbaar. Van te voren spraken we al af, om deze wedstrijd dan ook op een andere wijze te benaderen. En naast het feit dat we serieuzer in de voorbereiding waren en tijdens deze wedstrijd ook veel geconcentreerder in het veld stonden, leek het team er echt voor te willen gaan.
Doelstellingen voor vandaag: Een goede defense neerzetten en van daaruit de aanval zoeken. Verder verwachtte ik een scherp Den Helder, waarbij ik hoopte dat onze speelsters zo lang mogelijk bij konden blijven en de rust zouden blijven vinden met name als Den Helder veel druk zou gaan zetten.

Uiteindelijk leek het vooral aan het begin dat de Den Helderse meiden ons onderschat hebben en dankzij een zeer goede defense en een aantal mooie passes stond er een 12-0 op het bord. Pas in de 7e minuut wist Den Helder voor het eerst tegen te scoren. Het 1e kwart sloten we af met 18-6, waarbij wij tot nu toe het beste kwart van dit seizoen hebben laten zien. Vooral de prachtige drive van Julia tussen 3 man door was mooi om te zien en daarbij leken vandaag eindelijk de scores van buitenaf wel te vallen. Dit is iets waar we de laatste tijd veelvuldig op trainen en waarop ik de meiden bij aanvang wedstrijd op heb gewezen “neem je schot als je verdediger van je af staat”, want dat zal regelmatig gaan gebeuren vandaag. Dit zag ik dan ook vaak terug in de wedstrijd, eenen defense die de bucket dichthield, waardoor wij een aantal open kansen kregen en deze ook benutte.
Het 2e kwart zakten we toch iets in, mede doordat ook de bankspeelsters nog een beetje onwennig in het veld stonden en helaas daarbij soms hun man of de bal vergaten te verdedigen. Den Helder zag daardoor kans terug te komen (8-14). Alleen Indy wist ondanks alle druk toch een aantal x te scoren en met daarbij 1 score van Anouschka.

In de rust de koppen bij elkaar. Opnieuw afspraken gemaakt en opnieuw het team scherper gezet. Uitgelegd dat als ze van een team van dit niveau willen winnen, dat dan niet 1, maar alle kwarten er gevochten moet worden en dat vandaag de kans was om dat te laten zien. Vooral in de communicatie zag ik nog veel verbeterpunten en ook reboundend leken we vandaag niet sterk.
We begonnen goed aan het 3e kwart, maar beide teams leken niet scherp. Veel fouten uiteindelijk tot gevolg en het afronden ging soms daarbij niet goed, ondanks een aantal fraaie lange passes op de vrijlopende man.
Het was vooral de druk en de snelheid in de aanval die er bij ons was, waar Den Helder veel moeite mee had vandaag. Via o.a. een 3 punter van Anouschka en een beetje gelukkige score van Kirsten, sloten we dit kwart af met een minimale winst: 14-13. Het is dan zeker zuur als je achteraf de 3 punter niet terugziet op papier, maar het is niet anders. Er werd hard gewerkt en gevochten voor iedere bal. Wel leek deze 3 punter voor meer scherpte te zorgen binnen het team.

Het laatste kwart was er 1, waarin Den Helder toch nog even veel druk zette en probeerde terug te komen. Wij kwamen in dit kwart hier niet goed uit. Slechte passes tot gevolg en Den Helder dat terug kwam tot op 3 punten.
Uiteindelijk wisten de guards van ons team elkaar toch een paar keer goed en snel te vinden en liepen we aan het eind langzaam weer uit via een aantal snelle braeks, waarbij ook de communicatie in de defense voor het eerst goed ging.
Helaas weten we alleen nog de laatste 4 minuten het spel niet rustig uit te spelen, dus weer een leermoment voor de volgende keer om geen onnodige ballen weg te geven. We sluiten dit kwart af met 11-8 winst.

De 51-41 winst was hiermee (beetje onverwacht voor de meeste speelsters en mij) maar vooral dik verdiend binnen!
Eindelijk zagen de speelsters in dat we echt stappen vooruit maken als team, maar dat er nog veel en hard gewerkt moet worden om de vooruitgang blijven vast te houden. Gefeliciteerd meiden!
winst