gamepicture 2014
Wanneer je als U14 team een wedstrijd speelt tegen een u16 team van je eigen club, dan wint er vaak 1 met veel verschil. Het zijn dan ook vooral de leermomenten die je uit zo’n wedstrijd probeert te halen, om mee te nemen naar een volgende.
En dat we vandaag niet zouden winnen en het ontzettend zwaar zouden gaan krijgen, dat was vooraf al bekend.
Want wanneer je speelt tegen een U16 team met veel lengte en fysieke kracht, met speelsters die daarbij over de nodige ervaring beschikken en al prijzen behaald hebben op kampioenschappen, dan weet je dat je als team alles uit de kast moet halen om zo lang mogelijk bij te blijven. Daarnaast mistte ik afgelopen week een aantal speelsters vanwege blessures en schoolkampen, dus ook de voorbereiding was verre van ideaal.
Toch besloten we om als team het de tegenstander, onder leiding van de ervaren coach Johan Kaal, het zo zwaar mogelijk te maken. Daarbij gaf ik een groot aantal speelsters persoonlijke opdrachten mee voor deze wedstrijd, zodat we als team, maar ook zeker de speelsters als individu, weer stappen vooruit konden gaan maken.
Het begin van de wedstrijd was erg rommelig en misschien dat het wel kwam, omdat een aantal speelsters al vaker met elkaar gespeeld hebben (afgelopen week nog), maar beide teams leken erg zenuwachtig. Gemiste schoten en balverlies tot gevolg.
U16-2 opende via Thirza (die deze wedstrijd er nog behoorlijk wat zou raken) de score in de 3e minuut & zij liepen daarna vrij gemakkelijk en te snel uit naar 7-0. Halverwege dit kwart nam ik een time out, om de speelsters even weer aan de afspraken te laten herinneren en meer voor elkaar te gaan werken, zodat er in de aanvallen meer mogelijkheden zou gaan komen. Speelster Roos scoorde hierna 2 keer met een fraai afgeronde lay up, wat mij als coach erg trots maakte, aangezien ik voor aanvang van de wedstrijd haar juist nog de opdracht had mee gegeven om minder van buitenaf voor een “geluksschot” te gaan, maar proberen te scoren vanuit felle lay ups. Leuk is het dan ook om te zien dat dit al snel opgepakt werd. Uiteindelijk verloren we dit kwart met 13-6.
In het 2e kwart afgesproken met het team meer beweging in de aanvallen te krijgen en minder snel te bal op te pakken na een dribbel. Ondanks dat dit zeker nog niet altijd perfect ging, was er een fel spelend u14 team te zien en leek de tegenstander zelfs even in een time out te vluchten, omdat we ineens toch wel heel dichtbij kwamen. Met 29-17 score gingen we de rust in, waarbij er een aantal zeer mooie aanvallen en combinaties te zien waren.
Na de rust opende U16-2 wederom de score en leken zij even langzaam uit te lopen. U14 had daar in 1e instantie een antwoord op en wij wisten via een aantal mooie steals & scores terug terug te komen tot 33-25.
Zowel op de bank als op de tribune werd er genoten van deze leuke game. Helaas wisten wij, door meer druk van de tegenstander en rommeliger wordende spel aan onze zijde, vanaf minuut 6 in dit kwart nog maar 1 x te scoren. Met 46-27 gingen we dan ook het laatste kwart in.
Bij aanvang laatste kwart waarschuwde ik het team ervoor dat er nog meer druk zou komen. Mijn verwachting was dat de tegenstander afstand wilden nemen. Dat gebeurde dus ook d.m.v. een full court press, waar wij maar moeilijk uit kwamen. 1 omdat we dit nog geen enkele keer geoefend hadden en 2 omdat we ondertussen 2 geblesseerde speelsters hadden en de overige speelsters van deze zeer jonge groep toch energie begon kwijt te raken. Helaas voor ons bleef de tegenstander dit kwart in een press verdedigen. Zij wisten hierdoor uiteindelijk de wedstrijd toch gemakkelijk naar zich toe te trekken. Eindstand: 65-33.
Voor mij als coach vind ik deze eindstand zeker niet bij deze wedstrijd passen. Er waren meerdere momenten dat beide teams niks onderdeden aan elkaar. Het fysieke spel aan de ene zijde werd afgewisseld door het snelle spel aan onze zijde. Daarbij deed het mij vooral erg goed dat alle speelsters zich bezig hielden met de opdrachten die ik ze had mee gegeven. Zo wist Kirsten een aantal mooie 1 tegen 1 acties te creëren, helaas nog zonder score en speelster Josefien had de opdracht gekregen om bij het binnenstappen van de bucket een cross over te maken om haar man te kunnen passeren via de andere zijde. Vanuit de 5 pogingen dat ze hierop deze opdracht op die wijze uitvoerde, scoorde ze zelf 4 x en gaf ze 1 x een assist op speelster Julia, die op haar beurt van mij weer de opdracht kreeg meer backdoors te maken, omdat haar verdediger haar vermoedelijk toch een aantal keer over het hoofd zou gaan zien. Hierop scoorde ook Julia een aantal keer. Speelster Nora, de kleinste in het veld, kreeg van mij de opdracht meer te dribbelen en ook dit gebeurde een aantal keer. Daarbij is het vanaf de bank erg mooi te zien dat het team blijft doorgaan en het niet opgeven wilt. Hooguit dat er een aantal slordigheidsfoutjes inzaten die zeker voor verbetering vatbaar waren.
Verder was het vooral Anouschka, die vanuit een paar mooie combinaties, de basket vandaag gemakkelijk wist te vinden en de topscoorder werd deze wedstrijd.
Vooral in de wedstrijden is het duidelijk te zien dat we op dit moment grote stappen maken. Komende zaterdag hebben we weer een thuiswedstrijd op het programma, waarin het U16-1 team van Flashing Heiloo de tegenstander zal zijn. Wederom een tegenstander met oudere speelsters, maar aan de eindstanden van hun games te zien (zij verloren vandaag nog met 30 punten verschil van Den Helder), zijn er zeker de mogelijkheden om tegen dit team een goed resultaat neer te zetten.
Goed gedaan meiden!
Persoonlijke scores:
Anouschka 16 punten, Josefien: 9 punten, Julia 4 punten, Roos: 4 punten.