Landslake Lions VU16 - Lokomotief VU16Mogen spelen op het center court van de ICL Landsmeer is altijd leuk. Dus de meiden van Landslake Lions VU16-1 (inclusief de coaches) hadden er zin in. Tegenstander was Lokomotief Rijswijk, dat de eerste wedstrijd had verloren van BV Hoofddorp. De Lions startten de wedstrijd prima en al snel werd duidelijk dat we de bovenliggende partij waren. We verdedigden over het algemeen scherp en gaven de meiden van Lokomotief weinig ruimte en hielden onze gasten op slechts 3 punten in het eerste kwart. Het eerste kwart liep dan ook redelijk op rolletjes. Uiteraard zijn er altijd genoeg punten die voor verbetering vatbaar zijn, maar aan de inzet kon het niet liggen. We rouleerden lekker door met de bank en sloten het eerste kwart af met een flinke voorsprong van 19-3.

Het tweede kwart begon langzaam maar zeker de slordigheid in ons spel te sluipen. Wellicht had het te maken dat we na de eerste kwart al zo’n ruime voorsprong te pakken hadden, maar alles ging wat minder fel, snel en geconcentreerd. Waar we in het eerste kwart relatief weinig balverlies lieten noteren, begonnen we in het tweede kwart opeens ballen weg te gooien. Gewoonweg gebrek aan concentratie en focus, wat wij als technische staf wel wat teleurstellend vinden. Als je op het center court mag spelen en er komen zoveel ouders en andere belangstellenden kijken, dan mag je van het team verwachten dat ze blijven gaan. Helaas konden we dat als team niet geheel opbrengen. Stand bij rust 35-13 (16-10).

In de rust hamerden we erop dat we -ondanks de comfortabele voorsprong- als team echt een schepje erboven op moesten doen. In een poging meer energie in de wedstrijd te krijgen gingen we over op onze full court press verdediging, die we de afgelopen week voor het eerst getraind hadden. We hielden er dus rekening mee dat deze press nog niet vlekkeloos zou lopen, hetgeen ook het geval bleek te zijn. Maar het was vooral goed om een en ander nu in de praktijk te brengen en te zien waar de pijnpunten zitten in de uitvoering. Gevolg was dat Lokomotief een aantal keer over onze press heenliep en een vrije doorgang kreeg voor een open lay-up. Gelukkig liep de press ook een aantal keer wel goed, waaruit we snel konden scoren. Het werd dan ook een productief kwart voor beide partijen (24-16), zodat we het derde kwart konden afsluiten met een stand van 59-29.

Het laatste kwart is er eentje die snel vergeten mag worden. Het leek wel alsof bij sommigen de concentratie helemaal ver te zoeken was, getuige het vele balverlies als gevolg van slechte passing in dit kwart. Ook verdedigend zag het er niet best uit. Kort gezegd: inspiratieloos. We hadden het geluk dat Lokomotief niet bij machte bleek om de haar geboden kansen sterk te finishen, anders hadden we dit laatste kwart zelfs nog verloren. Eindstand 74-40 (15-11).

Conclusie: een prima eerste kwart, een dipje in het tweede kwart, een leerzaam derde kwart en een inspiratieloos vierde kwart waar we weinig mee kunnen. Waar we als team aan moeten werken is om een hele wedstrijd met de juiste instelling en mentaliteit op het veld te staan en op de bank mee te leven. Ongeacht de score. Wel fijn was dat we vandaag de speeltijd mooi hebben kunnen verdelen tussen alle 11 meiden en alle meiden scores hebben kunnen laten noteren op het scoresheet. Meest opvallende speelsters vandaag: een zeer gedreven Quinty Baars die duidelijk het voortouw nam, buffelde in de defense en met scherp schoot met maar liefst 10 uit 12 (83%), waarvan 1 driepunter. Hiermee tankte ze weer flink wat zelfvertrouwen bij voor zichzelf, aangezien haar schotje de eerste twee wedstrijden minder goed viel. Ze was vandaag niet alleen topscoorder met 22 punten, maar had -mede door haar hoge schotpercentage en flink aantal steals- ook nog de hoogste efficiency score. Lisanne liet zien dat ze in deze eerste fase van de competitie de meest constante speelster van het team is en ook vandaag over de hele wedstrijd genomen een meer dan ruime voldoende haalde en 14 punten liet noteren.

Volgende week een flinke rit naar Weert om het op te nemen tegen Basketball Academy Limburg.

Videosamenvatting: