teamfoto2014WEBVERSIEDozy Den Helder VU16-1 schat ik in als een van de beste ploegen in de hoogste VU16 competitie, vermits het team compleet is. Vorige week ging de Helderse formatie nog kansloos onderuit tegen Almonte, maar de ploeg was toen niet op volle oorlogssterkte. De wedstrijd deze speelronde tegen ons had Den Helder wel de beschikking over haar ervaren speelsters, dus we wisten dat we flink aan de bak konden om een goed resultaat in Sporthal Sportlaan neer te kunnen zetten.

Vanaf de eerste minuut was duidelijk dat Den Helder ons vandaag niks cadeau ging doen. We hadden nogal moeite met hun agressieve full court press, wat resulteerde in flink veel (onnodig) balverlies aan onze zijde. Ondanks dat we duidelijke afspraken hadden gemaakt hoe deze press te breken, grossierden we in het maken van de verkeerde beslissingen en het doen van ondoordachte passes. In de wedstrijd gooiden we maar liefst 32 (!) keer de bal weg, hetgeen in de meeste gevallen direct of indirect het gevolg was van de Helderse press. Uiteraard is dit ook de verdienste van Den Helder, maar we speelden wel heel erg onrustig en hadden teveel moeite om met overleg en balans onze aanvallen te spelen.

Het eerste kwart was wel voor ons, met een sterk spelende Lisanne die aanvallend voor het meeste gevaar zorgde. Lisanne was overigens over de hele wedstrijd genomen onze meest effectieve speelster aan beide zijden van het veld. Den Helder bleef goed in ons kielzog door een aantal afstandsschoten van Isa Jacobs. Stand na het eerste kwart 16-21.

Het tweede kwart was simpelweg dramatisch. Niet alleen was dit het kwart waarbij we de meeste ballen weggooiden, maar ook het kwart van de miscommunicatie in het veld. Speelsters die niet wisten wie ze moesten verdedigen en duidelijke onderlinge afspraken die niet werden nagekomen. Den Helder rook haar kans en gooide er een schepje bovenop, door dit kwart ook nog eens een sterkere wil te tonen dan wij dat deden. Onze 5 punten voorsprong werden door Den Helder in een 5 punten achterstand omgebogen: ruststand 33-28 (17-7).

In de rust spraken we af met meer beleid en rust onze aanval te spelen, in plaats van na het omzeilen van de press gelijk een te snelle score te willen forceren. Langzaam maar zeker kwamen we stukje bij beetje beter in de wedstrijd. Het was nog steeds niet top, maar er kwam in elk geval meer overleg in ons spel. Daarnaast verrichte vooral Denise goed verdedigend werk, waardoor de angel uit de Helderse aanval gehaald werd. Stand na derde kwart: 48-46 (15-18).

Het laatste kwart brak aan en het werd weer eens ongemeen spannend in sporthal Sportlaan (zoals het de afgelopen jaren wel vaker was). Het spelbeeld was vergelijkbaar aan het vorige kwart, met het grote verschil dat Quinty K. halverwege het laatste kwart -toen het erop aankwam- van afstand raak begon te schieten en zij en Quinty B. beiden in de 9e minuut ook nog een driepunter raak schoten. Dat gaf in deze money minutes een 5 punten voorsprong voor Landslake Lions. De laatste minuut was weliswaar erg rommelig, maar gelukkig was dat aan beide kanten het geval. Hierdoor konden wij een zwaarbevochten overwinning vanuit Den Helder mee naar huis nemen: 57-61 (9-15).

Topscoorders vandaag: Quinty Kuiper 16, Lisanne Timmer 15 en Denise Sijbrands 13.

Al met al hebben de meiden, zeker in de tweede helft, hard gewerkt in een toch best wel fysieke wedstrijd. Dat is een groot compliment waard aan het team. Ook dat de bank goed meedeed door de teamgenoten in het veld goed aan te moedigen. Deze wedstrijd bracht daarnaast ook weer mooi een aantal punten naar boven voor ons als technische staf, die flink wat aandacht behoeven en waar we de komende periode weer gericht en met een positieve drive aan kunnen gaan werken.

Volgende week ontvangen we Lokomotief Rijswijk in de ICL Landsmeer.