Vandaag stond er de 1e competitiewedstrijd voor onze U14 meiden op het programma. Het U16-2 team van Den Helder en coach Robert Stam, was in Landsmeer de tegenstander. Met deze coach heb ik toch al wat jaren een bijzondere band, waarin we als coach, nu alweer voor de 5e keer tegen elkaar uitkwamen.
Het U16-2 team van Den Helder is een van de oudste, of misschien wel het oudste team uit de competitie met veel lengte. Daarin tegen is ons U14 meidenteam, misschien wel het jongste team wat er aan leeftijd (en lengte) rondloopt. Dus op dat gebied zou het nog wel eens een zware opgave kunnen worden.
Toch was er afgelopen week goed en vooral geconcentreerd getraind, waarbij iedere training er steeds meer een teamband begint te ontstaan. De opdracht voor vandaag was dan ook om de stugge, lange en soms ietswat tragere meiden van Den Helder proberen af te stoppen & de focus van de laatste trainingen mee te nemen in deze wedstrijd.
Aanvallend hadden we daarbij de focus gelegd en was het bekend dat verdedigend er mogelijk nog gaten bij ons zouden ontstaan, omdat we gewoonweg nog geen tijd hebben gehad om als team daarin te trainen. (Dit zal de komende trainingen dan ook zeker nog gaan gebeuren).
Het 1e kwart, waarin speelster Indy voor ons de score opende, was duidelijk voor Den Helder. Het leek of ons team toch een beetje onder de indruk was van de lengte aan de andere zijde en er niet duidelijk was wie welke man verdedigde.
Het 2e kwart daarom nieuwe afspraken gemaakt. Er moest meer beweging zijn in de aanval, met en zonder bal, en minder gedribbeld worden en meer gepasst. “De bal dus het werk laten doen”.
Het duurde even, maar nadat speelster Anouschka het netje wist te vinden, leek het aanvallend een stuk beter te gaan. Er werd snel gepasst, gedrived en voor het eerst leken ook de afstandsschoten er nu vaker in te gaan dan er naast, misschien kwam dit weer door de schottrainingen van de laatste 2 weken. Dit kwart was dan ook voor ons en we gingen met 23-23 de rust in. Alles was mogelijk, zolang wij de druk en de snelheid konden behouden. Vooral daarbij ook het gebruik maken van snelle passes en een aantal goed gezette screens, zorgen ervoor dat we vaker vrij kwamen en in scoringsmogelijkheid kwamen. Den Helder was vooral onder de indruk van de intensiteit van onze, vooral 1e jaars, speelsters.
Helaas was het 3e kwart helemaal omgekeerd, waarbij gezegd moet worden dat den helder meerdere malen in een zone defense ging staan, dit om te zorgen dat onze felle speelsters er (bijna) niet meer doorheen konden komen. Passes kwamen niet aan & in de 1e 4,5minuut wisten wij slechts 1 x te scoren. Ook de beweging in de aanval was ineens helemaal weg, waardoor Den Helder weinig werk hoefde te verzetten en wij onszelf tegen kwamen. Zelfs na een time out leek de intensiteit en ook de beweging in de aanval niet meer terug te komen.
Ondanks dat kwamen we halverwege toch nog 1 x kort voor te staan, waarna Den Helder gebruik maakte van de ruimte, van hun lengte en vooral onze foutjes. Conditioneel leken wij het even helemaal kwijt te zijn en hierdoor gingen zaken die eerst wel goed gingen nu ineens allemaal mis, waarbij we in alles steeds net te laat waren.
Helaas voor ons, was het dan ook in dit 3e kwart, de lengte aan de zijde van Den Helder (hun 2 kleinste speelsters zijn nog altijd even lang als onze langste en hun langste speelster 2,5 kop groter dan die van ons), die ons veel problemen bezorgden. Vooral in de rebound konden we springen en uitboxen wat we wilde, maar het lukte gewoon niet om verdedigend de bal weg te krijgen & den helder kreeg hierdoor na iedere schotpoging soms nog 2 of zelfs 3 kansen om alsnog tot score te komen. We speelden dit kwart te afwachtend en stapten we te laat uit naar onze man, waardoor den Helder er rustig op los kon schieten en hiervoor alle tijd en alle kansen kreeg. Dit kwart was dan ook met 10-18 duidelijk voor Den Helder.
In het laatste kwart een flink aantal speelsters gewisseld en afgesproken dat we met een goed gevoel deze wedstrijd wilden afsluiten. Want dat goede gevoel overheerste er bij de meeste speelsters. O.a. speelster Julia pakte dit kwart een aantal mooie rebounds & ook maakte ze een mooie score. Daarnaast leken de meiden elkaar weer een paar x snel te vinden, maar was het te laat om de winst nog te kunnen pakken.
Score dit kwart: 11-11, waarmee de eindstand 44-52 werd en Den Helder de overwinning naar huis kon meenemen.
En ondanks dit verlies, waren speelsters, ouders en coach vooral onder de indruk van de vooruitgang die er in (en buiten) het veld nu al te zien was. In vergelijking met vorige week, heeft ons team een aantal zeer belangrijke stappen gemaakt. Nu moeten we iets feller en scherper in de defense zijn en vooral zorgen dat onze man niet te veel los wordt gelaten. In de aanval moet meer beweging en snelheid komen. Als wij ook daarin weer de nodige stappen gaan maken (en dat gaat zeker gebeuren), dan gaan we ook dit seizoen weer voor een paar mooie verassingen zorgen!
Persoonlijke scores:
Indy: 20punten, Anouschka 11 punten, Josefien: 10 punten, Julia: 2 punten, Jo: 1 punt.