Afgelopen weekend was er een heus trainingsweekend voor onze u14 meiden. Een weekend met een leuk programma, maar waarbij er vooral ook tijd over was om thuis huiswerk te kunnen maken, want ook de scholen zijn natuurlijk al weer enige weken geleden gestart.
Het doel van dit trainingsweekend was vooral om de meiden aan elkaar te laten wennen en aan het “teamgevoel” te werken. En op dat gebied kan ik als trainer/coach van dit team zeggen, dat dit meer dan gelukt is!
Omdat we tot nu toe per week slechts 1 enkel uurtje een teamtraining hebben en dat daarin vaak de meiden niet op tijd kunnen zijn vanwege de vroege start hiervan, was er op deze zaterdagochtend een extra training ingepland.
Alle 10 meiden stonden dan ook al om kwart over 9 in de hal klaar, sommige net uit hun bed komen rollen.
In het begin van ieder seizoen zie je al snel welke zaken er verbeterd moeten worden en heb je als trainer/coach vaak te veel oefeningen voor 1 enkele training, daarom besloten we deze training vooral aanvallend sterker te worden.
Na 1,5 uur heerlijk getraind te hebben, konden de meiden naar huis voor de lunch en om huiswerk te maken & spraken we om 1 uur s’middags weer af bij de ICL voor het 2e programma onderdeel die dag.
De gehele middag stond deze dag in het teken van persoonlijk grenzen verleggen en teambuilding.
Het team vertrok dan ook deze middag naar Alkmaar om bezig te kunnen zijn in het Klim & outdoorpark De Hoornse Vaart.
Outdoorpark 1
Op verschillende hoogteniveaus kon er in dit park parcours met obstakels afgelegd worden. En nadat de meiden gezamenlijk begonnen aan niveau 1 (op 2 meter hoogte), gingen de meeste al snel daarna een stapje (of zelfs 2 stappen) hoger om het parcours van 11 meter hoogte uit te proberen, inclusief een tokkelbaan van ruim 100 meter lang en een vrije val toren, die voor sommige meiden best eng was! En de coach? tsjah, die zat heerlijk te genieten in de zon van en heerlijke cappuchino.
teamtraining 2
teamtraining 4
Na 3 uur lang op de verschillende niveaus bezig te zijn geweest, waarbij de grenzen zeker zijn verlegd voor sommige en het team elkaar hielp, sloten we deze middag af met een aantal teambuildingsactiviteiten.
teamtraining 5
Tijdens deze afsluitende activiteiten werden er letterlijk en figuurlijk “bruggen gebouwd” met elkaar en bleek er langzaam een team te ontstaan, waarin de speelsters elkaar probeerden te helpen, aan te sturen en waarin ook veel overlegd werd, want nu de beste manier van bouwen was.
teamtraining 7
Na een intensieve middag in dit prachtige outdoorpark, gingen we terug naar Landsmeer. S avonds konden de meiden dan thuis uitrusten (en sommige hadden de energie gelukkig nog voor het huiswerk).
Zondagochtend was voor de meeste meiden een uitslaap ochtend. Voor 3 meiden (Anouschka, Indy & Josefien) stond er deze ochtend een training op het programma met het Noord Hollands team in Castricum.
S’middags vertrokken we richting Den Helder voor een oefengame tegen het altijd sterk spelende u14-1 team van Den Helder. Voor mij als coach vooral een goed moment op de verschillende 1e en 2e jaars speelsters, voor het eerst met elkaar te zien spelen. (Voor sommige was dat zelfs de allereerste basketbalwedstrijd ooit!).
Natuurlijk verliep het verre van goed. Zeker in het begin was er weinig organisatie te zien, werd er te gemakkelijk balverlies geleden en zowel verdedigend en aanvallend hielden we ons niet aan de afspraken. Den Helder was hierin als team al een grote stap verder en scoorde er dan ook rustig op los, alhoewel zij het vooral van 1 hele sterke speelster moeten hebben.
In het 2e en 3e kwart wisten we aanvallend iets sneller de basket te vinden, maar in de defense waren er nog te veel open plekken, waardoor Den Helder de score ook dit kwart uit kon breiden. Goed was het wel om te zien dat we in ieder geval genoeg kansen kregen, helaas vielen veel ballen er nog naast.
In het laatste kwart stuurden de speelsters elkaar meer aan, werd er beter samengespeeld en hielden we ons beter aan de afspraken.
Resultaat: Den Helder vluchtte in een time out, omdat wij meerdere scores snel achter elkaar maakte, waarbij het team vooral de score van 1e jaars speelster Kirsten erg mooi vond en haar daar dan ook veelvuldig een High Five hiervoor gaven.
Als coach zijn dit soort momenten dan ook om van te genieten en is het goed om te zien dat het team echt elkaar al probeert te helpen om de stappen samen vooruit te kunnen maken.
Uiteindelijk wist Den Helder deze wedstrijd gemakkelijk te winnen, maar zag ik als coach zeker mogelijkheden voor een volgende wedstrijd. Dus voor zowel de speelsters als de coach was dit een nuttig trainingsweekend met een leerzame wedstrijd waarin de speelsters als individu, meer een team zijn geworden.