Uball LLL

Fotografie door Christel Koster (UBALL)

Het BEO Seizoenstart Toernooi in Amersfoort op zondag 7 september was voor Landslake Lions VU16-1 de laatste in de serie van oefenwedstrijden en toernooien ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. We hadden ons ingeschreven in de VU18 poule en mochten het achtereenvolgens opnemen tegen EBBC Den Bosch VU18, EBV Mustangs VU18, Basketball Academy Zwolle VU16 en UBALL VU16. We keken vooral uit naar de wedstrijden tegen de laatste twee teams, aangezien we deze ploegen in de competitie ook zullen tegenkomen.

De wedstrijdjes tijdens dit toernooi duurden 22 minuten doorlopende tijd, dus voordat je het weet is de wedstrijd afgelopen. Onze eerste tegenstander was EBBC VU18. De meiden uit Den Bosch waren fysiek vrij sterk en speelden een stevig potje basketball. Wij hadden nogal moeite om in de wedstrijd te komen. Basketballend waren we de betere ploeg, maar we hadden best moeite met het stugge spel van EBBC. Zo halverwege de wedstrijd ging het beter lopen, mede omdat het afstandschotje begon te vallen. Hierdoor konden we een eerste gaatje slaan en zelfs verder uitlopen op onze tegenstander. Uiteindelijk wonnen we wedstrijd met 24-12.

Wedstrijd 2 was tegen EBV Mustangs VU18. De ploeg uit Emmen bleek het minst sterke team te zijn op het toernooi. Wij speelden niet op ons best, maar de tegenstand van EBV Mustangs was gewoonweg te weinig. Uiteindelijk wonnen we makkelijk en onbedreigd met 35-17.

De volgende wedstrijd was tegen Basketball Academy Zwolle VU16. Deze ploeg is tevens onze eerste tegenstander in de echte competitie, dus goed om te zien waar die ploeg staat. Helaas lieten wij het deze wedstrijd als collectief afweten tegen Zwolle. Ook de meiden die het team normaliter op sleeptouw zouden moeten nemen, gaven niet thuis. Wij stonden niet met de juiste instelling in het veld: het was verdedigend veel te slap, aanvallend inspiratieloos en we speelden uitzonderlijk slordig. Vooral de passing liet erg te wensen over, getuige enorm veel balverlies. Ook in de afwerking wilde het niet lukken. Gevalletje van geen focus en gebrek aan concentratie. Waar het aan ligt? Misschien wat onderschatting vooraf en al te veel bezig met de volgende wedstrijd tegen UBALL (die op het toernooi tot dan indrukwekkend speelden)? Het blijft gissen. In elk geval kwamen we maar moeizaam tot scoren en lieten we het in de laatste fase helemaal liggen. Zwolle scoorde in de laatste minuten een paar (té) makkelijke lay-ups, kwam op een kleine voorsprong en speelde de wedstrijd uit: 16-19.

Deze slechte wedstrijd kwam mij als coach overigens niet slecht uit. Het was duidelijk een soort van wake-up call voor de meiden: te makkelijk aan een wedstrijd beginnen met gebrekkige concentratie, leidt tot onverwachte en onnodige nederlagen. Het was duidelijk dat wij uit een ander vaatje moesten tappen om een goede wedstrijd te kunnen spelen tegen de volgende tegenstander UBALL. De zeer talentvolle ploeg uit Utrecht had indruk gemaakt met hun snelle en agressieve spel. Gelukkig hoefde ik de meiden (zeker na het slechte optreden tegen Zwolle) niet te motiveren voor deze wedstrijd. Het ging dan ook een heel stuk beter tegen UBALL. Er werd veel scherper verdedigd en ook aanvallend zag het er een stuk verzorgder uit. Het werd zoals verwacht een pittige wedstrijd, maar in de 22 minuten doorlopende tijd kwam de overwinning voor ons nooit echt in gevaar: 17-23. Zo konden wij het toernooi toch met een lekker gevoel afsluiten.

Het grote rekenen was begonnen om te kijken wie zich toernooiwinnaar mocht noemen (voor wat het waard is natuurlijk). We gingen hierbij er vanuit dat UBALL haar laatste wedstrijd tegen EBBC winnend zou afsluiten, wat gezien de krachtsverhouding tussen die twee ploegen ook logisch zou zijn. In dat geval zouden wij toernooiwinnaar zijn op basis van het beste onderlinge resultaat tussen UBALL, Zwolle en ons. Het onverwachte gebeurde echter: UBALL verloor met 2 punten verschil van EBBC. Hierdoor kwamen alleen Zwolle en Landslake Lions op een gedeelde eerste plaats met 8 punten beiden. Omdat Zwolle van ons gewonnen had, mocht die ploeg zich terecht toernooiwinnaar noemen. Proficiat!

Met dit toernooi sluiten wij onze voorbereiding qua oefenwedstrijden af. Nog twee weken hard werken aan de vele leerpunten die we mee hebben kunnen nemen uit de voorbereiding en dan wacht op 20 september onze eerste competitiewedstrijd: thuis tegen Basketball Academy Zwolle. Ik reken erop dat onze meiden wat willen rechtzetten in die wedstrijd!