Peter van Noord staat volgend jaar aan het roer bij de mannen van Landslake Lions. Hij volgt Laki Lakner op die terugkeert als hoofdcoach van het vrouwenteam.

Maandagavond werd dit nieuws bekend gemaakt in de Landsmeerse sporthal. Van Noord, met een kleine honderd interland caps, coachte de mannen van Den Helder in de eredivisie. Tegenwoordig is hij assistent-bondscoach van het Nederlandse mannenteam.

De mannen van de Lions zullen volgend seizoen uitkomen in de promotiedivisie. Maar de ambities liggen hoger in Landsmeer. Het management is druk bezig om de organisatie te versterken en financiële middelen te vinden om in de toekomst in Dutch Basketball League te spelen.

De terugkeer van Lakner naar de vrouwen kwam als een verrassing voor velen. Lakner had vorig seizoen de vrouwen vaarwel gezegd om de mannen van de Lions omhoog te helpen.

Manager Sabrina Oudkerk Pool haalde hem echter over om terug te komen. “We hebben Laki nodig. Hij stak het laatste decennium bij de vrouwen met kop en schouders boven alle coaches uit. Als je eenmaal met hem gewerkt hebt, is geen enkele andere coach ideaal.”

Volhardend als zij is, begon Oudkerk Pool Lakner te bewerken. Aanvankelijk was deze afhoudend, maar na drie of vier keer aandringen ontstond er toch interesse bij de succescoach. Het ambitieniveau sprak hem aan.

Laki Lakner: “Ik ben net een jaar weg. Dan weer terug naar de vrouwen leek me geen goed idee. Ik heb met het mannenteam een prima seizoen gespeeld en we gaan volgend jaar naar de promotiedivisie. Op een gegeven moment dacht ik: als wij een goede coach voor de mannen vinden, dan doe ik het. Ik kijk naar het belang van de club als geheel.”

“Het idee is dat de mannen en de vrouwen onder één management komen, met een goede geïntegreerde jeugdopleiding er onder,” zegt Lakner. Daar werken we hard aan. En als het dan beter is dat ik de vrouwen weer doe, prima. Daarnaast werk ik aan het technische niveau van de hele club, inclusief de mannenkant.”

Peter van Noord onderschrijft de integrale visie. “Ons doel is om met elkaar de vrouwen, de mannen en de hele jeugdopleiding op een hoger plan te brengen. Landsmeer heeft een basketballcultuur die dat mogelijk maakt. Zelf hoop ik samen met Leszek [Rutkowski] voort te bouwen op de basis die Laki bij de mannen heeft gelegd en op het goede werk dat Mario Bennes verricht bij het Waterland Bolwerk. De spelers die hij daar opleidt moeten zoveel mogelijk worden ingepast.”

Van Noord en Lakner zullen dan ook nauw samenwerken. Het idee is om de mannen en de vrouwen onder te brengen onder één professionele structuur, met als onderbouw een goede jeugdopleiding.