Laki Lakner keert terug als hoofdcoach van de vrouwen van Loon Lions. Dat maakte manager Sabrina Oudkerk Pool vandaag bekend. Voor velen binnen en buiten Lions-kringen kwam dit nieuws onverwacht. Lakner had vorig seizoen de vrouwen vaarwel gezegd om de mannen van de Lions omhoog te helpen.

Oudkerk Pool vertelt hoe het liep: “Nadat bekend werd dat Ilija Bozovic zou stoppen, kregen we veel telefoontjes en mailtjes van coaches die zich ter beschikking stelden. We hebben vijf of zes interviews gedaan. Er zaten goede coaches tussen, maar we zagen geen ideale match.”

Wat ik daarbij steeds in mijn achterhoofd had, was dat de meest geschikte kandidaat zich naar mijn idee in de eigen gelederen bevond,” zegt Oudkerk Pool. “Laki Lakner stak het laatste decennium bij de vrouwen met kop en schouders boven alle coaches uit. Als je eenmaal met hem gewerkt hebt, is geen enkele andere coach ideaal.”

Volhardend als zij is, begon Oudkerk Pool Lakner te bewerken. Aanvankelijk was deze afhoudend, maar na drie of vier keer aandringen ontstond er toch interesse bij de succescoach.

Laki Lakner: “Ik ben net een jaar weg. Dan weer terug naar de vrouwen leek me geen goed idee. Ik heb met het mannenteam een prima seizoen gespeeld en we gaan volgend jaar naar de promotiedivisie. Maar Sabrina heeft heel interessante ideeën over de toekomst van Loon Lions en ik werd steeds meer gemotiveerd. Op een gegeven moment dacht ik: als wij een goede coach voor de mannen vinden, dan doe ik het.”

Deze coach werd gevonden: Peter van Noord, met meer dan honderd interland caps, eredivisiecoach geweest bij de mannen en tegenwoordig assistent-bondscoach van het Nederlandse mannenteam. Met hem kan Lakner goed opschieten en beide coaches zullen nauw gaan samenwerken.

“Ons doel is om met de mannen in de Dutch Basketball League te spelen,” zegt Lakner. “Het idee is dat de mannen en de vrouwen onder één management komen, met een goede geïntegreerde jeugdopleiding er onder. Daar werken we hard aan. Mijn hart ligt bij de club als geheel. En als het dan beter is dat ik de vrouwen weer doe, prima.”

Assistent-coach van het vrouwenteam wordt Johan Kaal, die de afgelopen jaren met de meiden U14 en U16 successen oogstte en met de U14 Nederlands kampioen werd. “Johan en ik werken al jaren samen”, aldus Lakner. “Ik vind hem talentvol en gedreven. Bij de het Nederlandse kampioenschappen van de U16 in Katwijk ben ik volgende week zijn assistent.”

Laki Lakner en Sabrina Oudkerk Pool zijn al druk bezig om gesprekken te voeren met kandidaat-speelsters voor het eerste vrouwenteam. De bedoeling is het team op enkele plaatsen te versterken. Het ambitieniveau ligt hoog de komende jaren.