In de eerste wedstrijd van 2014 boekten de meiden van Apollo een afgetekende 82-61 overwinning op het jonge team van Grasshoppers. Hiermee wordt de eredivisie onder 20 er alleen maar spannender op, want tot dit weekend stonden de Katwijkse dames bovenaan.

De Apollomeiden begonnen goed en gefocust aan de wedstrijd. Zowel aanvallend als verdedigend werd Grasshoppers onder druk gezet en dat had meteen resultaat. Apollo had een groot overwicht onder beide baskets en maakte daarvan dankbaar gebruik. Door scores van Nina Burgert en Andrea Volkers liep Apollo snel weg naar 12-4 en daarmee hield het niet op. De langere meiden kregen even rust en dus moest het van het afstandschot komen. Na driepunters van Mirthe Meskers en Beau Baars kwam de 22-8 stand na de eerste periode op het bord.

Ook in de tweede periode maakte Apollo gebruik van overwicht in lengte. Epiphany Etienne voegde zich moeiteloos in het aanvalsspel in en Amsterdamse voorsprong werd uitgebouwd naar 17 punten bij de rust, 37-20.

De Katwijkse bezoekers wisten zich iets te herstellen in de derde periode. Andrea Volkers pakte in de eerste helft 14 rebounds in zo’n 16 minuten speeltijd. Omdat ze in diezelfde tijd ook tegen vier fouten aanliep, veranderde coach Jesse Korf zijn strategie en hield zijn lange center in de tweede helft op de bank. Er werd wat vaker naar het afstandschot gezocht en ondertussen zorgden Nina Burgert, Zita Nelissen en Epiphany Etienne voor de onrust onder de Grasshoppers basket. Thelma Grotendorst zette Mirthe Meskers twee keer vrij op de driepuntslijn met een assist. Stand na de derde periode 56-46.

Het leek dus nog even spannend te worden in de laatste periode. Grasshoppers was iets dichterbij gekomen en leek toch nog kansen te ruiken nadat ze de score met een driepunter op 56-49 brachten. Denise Bloemkolk en Mirthe Meskers zorgden met vier punten elk dat de voorsprong verder uitgebouwd werd naar 66-54. Daarna schoot Beau Baars er twee fraaie driepunters in en was met nog drie minuten te spelen de wedstrijd beslist. Epiphany Etienne bracht in de slotseconden de 82-61 eindstand op het bord.

Op vrijdagavond verloor Hoofddorp verrassend van Jolly Jumpers dat hiermee de eerste overwinning van het seizoen boekte. Den Helder won op zaterdag van Red Stars, zodat de Heldenaren nu op twee punten voorsprong staan, voor Apollo en Grasshoppers. Mogelijk sluit ook Binnenland bij Apollo en Grasshoppers aan, maar de uitslag van hun wedstrijd tegen Basketbal RTC Noord is op moment van schrijven van dit verslag nog niet bekend.

Scores: Mirthe Meskers 29, Beau Baars 18, Epiphany Etienne 14, Nina Burgert 11, Andrea Volkers 6, Denise Bloemkolk 4.