A Fantasy Comes True

Landslake

In 1977 bestond Landslake Lions vijf jaar. Ter gelegenheid van dit eerste lustrum verscheen een speciale aflevering van Het Hol van de Leeuw, de clubkrant van de vereniging. Die had je toen nog.

In dit special issue schreef ik een verhaal dat in de verre toekomst speelde: in Landsmeer was een sporthal gebouwd, de mannen van de Lions speelden in de eredivisie en de hal was gevuld met wel duizend mensen. Iedereen lachte zich gek om zoveel fantasie.

Maar nu, 37 jaar later, begint de werkelijkheid toch aardig op deze toentertijd buitenissige fantasie te lijken. De sporthal staat er al sinds 1980 en de vrouwen van de Lions trekken in playoff-tijd regelmatig tegen de duizend toeschouwers.

Alleen, de mannen is dat nog nooit gelukt. De kans is echter groot dat dit permanent gaat veranderen. Aanstaande maandag een voorproefje: het eredivisieteam van Shoeters uit Den Bosch komt op bezoek voor een bekerwedstrijd. De toegangskaarten vliegen de deur uit en het ziet ernaar uit dat het Indoorcentrum Landsmeer bomvol zit.

De ambitie van Landslake Lions is om binnen enkele jaren zélf de eredivisie te bereiken. Tussen ambitie en verwerkelijking zit nog een kloof, maar als coach Laki Lakner eenmaal ergens zijn zinnen op gezet heeft, is de kans groot dat het ook werkelijk gaat gebeuren. De Kroaat is immers niet alleen een topcoach, maar ook een voortreffelijk organisator. Laki krijgt daarbij de geweldige hulp van Peter van Noord en Leszek Rutkowski.

Hun team is inmiddels een geoliede machine die alleen nog maar wint; tegelijkertijd wordt echter ook de organisatie stap voor stap opgetuigd. Lakner – genomineerd als Landsmeerder van het jaar – verzamelt steeds meer goede mensen om zich heen, onder wie ook netwerkers die weten waar ze geld kunnen vinden. Het zou zomaar kunnen dat binnen twee jaar mijn toekomstfantasie niet alleen uitgekomen is, maar ook nog overtroffen: een vrouwen- én een mannenteam in de eredivisie.

Over de wedstrijd tegen Den Bosch is coach Lakner geheel tegen zijn gewoonte in niet overdreven optimistisch. “Er zit nu eenmaal een groot gat tussen de eredivisie en de eerste divisie. En Den Bosch is een van de beste teams, met uitstekende spelers, onder wie Amerikanen die het verschil kunnen maken. We zouden het al heel goed doen als we het verschil rond de twintig punten kunnen houden. Maar dat we tegen ze spelen en dat de wedstrijd hier zo leeft, is fantastisch. Ik lig er ’s nachts wakker van.”

Intussen is Laki Lakner blij met zijn team. “De jongens zijn buitengewoon gedreven en er zit veel talent tussen. Het loopt als een trein op dit moment.”

Leuk aan de wedstrijd tegen Shoeters is dat de eerste (Den Bosch) en de tweede (Landsmeer) sportgemeente van Nederland tegen elkaar strijden. In beide gemeenten speelt het basketball een belangrijke rol.

Henk Wals