Vandaag stond de laatste game op het programma van de eerste competitiehelft. Een competitie, waarin wij als team tot nu toe, 2 x een overwinning hadden geboekt, 4 x er heel dichtbij waren en 3 x toch ruim verloren.
Alle keren dat we er dichtbij waren, maar toch verloren, had dit vooral te maken met het feit dat we te veel mee gingen in de druk en hectiek van de wedstrijd en daarmee veel balverlies leden. De keren dat we ruimer verloren, waren vooral van fysiek sterkere teams, waartegen wij soms nog te braaf het balletje probeerden rond te spelen en er geen dreiging was op de basket.
Afgelopen week hebben we de nadruk gelegd op de basis, de “fundamentals” zoals; passen, defense voetenwerk en snijden. Vooral bij het passen (veel turnovers) en bij het snijden (vaak niet scherp genoeg & niet fel genoeg), was er nog veel winst te boeken en hoopte ik dit dan ook terug te gaan zien in de wedstrijd vandaag.
Het was vandaag het Den Helder U16-1 meidenteam van Rob Stam, die op bezoek kwam in Landsmeer. Een U16-1 team die ik goed ken, vanwege eerdere ontmoetingen. Een tegenstander met leuke, felle speelsters die graag met felheid de basket opzoeken en de tegenstander onder druk proberen te zetten en een tegenstander die in de meeste gevallen 1 a 2 jaartjes ouder is dan ons team.
Den Helder pakte duidelijk de winst in het 1e kwart met 3-10. Helaas was ik zelf nog niet aanwezig bij het begin van de game, maar onder de enthousiaste leiding van Erwin Rosenkantz deed het team haar uiterste best.
Het 2e kwart verliep qua score iets anders en ging gelijk op. Uiteindelijk wist Landslake Lions U14-1 dit kwart nipt te winnen met 9-8. (Bij rust een stand dus van 12-18).
In het 3e kwart kwam ook ik erbij en probeerde ik samen met Erwin R. rust in de aanval te krijgen en vooral hard terug gaan in de defense. Dit ging erg goed, behalve dat we soms net iets te vaak met onze rug naar de basket terug lopen en alleen de focus leggen op “onze man” en de bal daarbij uit het zicht verliezen… (Vorige keer werd hierdoor tot 4 x toe in een korte periode door de tegenstander een makkelijke score gemaakt).
Onze centers zochten de lange center van Den Helder in dit kwart ook goed op en doordat ze voor deze center gingen staan, kwam zij in dit laatse kwart dan ook helemaal niet meer in het spel voor. Helaas moest Kirsten door harde werken in de defense er uit met een 5e fout, maar was ik vooral trots op het harde werken en de inzet.
Het passen ging weliswaar in het deel dat ik erbij was niet altijd super, maar in de aanval was er dreiging op de basket & het snijden ging al beter dan de laatste games. Mede hierdoor kwamen we een aantal keer tot een mooie score, of wist speelster Josefien de fouten op te zoeken, waarna ze de vrije worpen raak schoot. Wij wisten ook dit kwart nipt te winnen met 9-8. Vooral de achterwaartse lay up van Josefien die raak ging, gaf het team daarbij nog meer vleugels en plezier!
Het laatste kwart gingen we dan ook in met een 21-26 achterstand, maar zag ik inzet en vooral veel teamspel op het veld. Mede hierdoor geloofden de speelsters, de aanwezige ouders en wij allemaal in een goede afloop, maar moest er wel even hard gewerkt worden. En dat werd er! (Iets wat in de laatste games er toch te vaak aan ontbrak).
Duidelijk zichtbaar was de wil er om te winnen aanwezig bij de meiden vandaag en speelden ze als 1 team vandaag. Iets waar we samen, erg trots op kunnen zijn! Dit bleek wel, doordat Den Helder steeds meer moeite kreeg om tot score te komen en zelfs geïrriteerd raakte hierdoor.
Daarnaast was speelster Joella in bijna alle gevallen betrokken bij de rebounds, waardoor Den Helder weinig extra kansen kreeg in de aanval om een gemist schot te rebounden.
Hierdoor wist Den Helder in de 1e 5minuten van dit laatste kwart geen enkele keer te scoren, daar waar wij soms met een snelle break, 5 x het netje wisten te vinden.
Vooral speelster Indy, scoorde in deze 5 minuten, 4 x achter elkaar, nadat ze een mooie pas kreeg van Kirsten, Joella en 2 x via Josefien.
Hiermee, kwamen we in dit kwart voor en wisten we zelfs een minimale voorsprong langzaam uit te bouwen.
In de laatste minuten gaven we de speelsters vooral aan, om in de aanval nog meer rust op te zoeken, de tijd meer te benutten en in de defense geen kansen meer weg te geven. Helaas was er zichtbaar spanning aanwezig bij de speelsters in het veld, waardoor wij in dit laatste deel, toch te snel weer de basket op wilden gaan zoeken. Uiteindelijk wisten wij na een paar laatste spannende minuten en een prachtige score van speelster Jo, de winst in Landsmeer te behouden en stond er een prachtige 35-29 score op het bord.

Een winst, die behaald werd door teamspel, inzet en felheid. Een wedstrijd waarin wij weer stappen vooruit hebben gemaakt en met een goed gevoel op terug kunnen kijken. Hopelijk kunnen we het gevoel van deze wedstrijd dan ook meenemen naar de nieuwe competitie toe, die in januari start. Maar vanavond gaan we eerst gezamenlijk genieten van deze overwinning en sluiten we dit deel van het seizoen af met het teamuitje waarbij we gaan lasergamen en Bowlen.
Gefeliciteerd meiden met deze mooie uitslag die jullie gezamenlijk als 1 team hebben behaald, deze overwinning hebben jullie dik verdiend!
teamfoto 1

Persoonlijke scores:
Josefien: 14 punten, Indy: 10 punten, Jo: 7 punten, Joella & Kirsten: 2 punten,