11:30uur: Landslake Lions Meisjes U14-1 vs. BV Hoofddorp Meisjes U16-2. Een tegenstander die vooral fysiek sterker is op papier, maar technisch gelijkwaardig.
Ondanks het begin van een wedstrijd die vooral het begin was van de wedstrijd van de scheidsrechter, wil ik hier eigenlijk niet te veel over kwijt… Als jeugdtrainer/coach probeer je toch ten alle tijden het goede voorbeeld te geven, waarbij spelbeleving, respect voor elkaar/de ander te tonen & sportiviteit, zaken zijn die daarbij boven horen te staan.
Maar ik vind het te ver gaan als een speelster 3 x omver wordt gelopen in 5sec tijd, op de grond terecht komt, geen fout mee krijgt en wordt geattendeerd dat ze d’r mond moet houden en verder moet spelen, er een 5e teamfout wordt gemaakt door de tegenstander (waarbij 1 persoon achter de tafel aangaf dat dit idd het geval was en haar mede-tafelaar deze 5e fout nog moet noteren, maar dit niet gebeurt en ik hierover iets zeg, waar ik me niet mee moest bemoeien…. Tsjah dit zijn zaken, waarvan ik vind dat dit niet hoort op het veld, zeker niet bij jeugdwedstrijden.. Ik heb me dan ook verder erg stil gehouden, geen enkel commentaar meer gegeven en ook mijn speelsters, ondanks hun pijntjes, geduw en zelfs tranen, geadviseerd niets te zeggen en gewoon lekker te spelen… Gelukkig pakte de scheids aan het eind van de 2e kwart de wedstrijd alsnog goed op, en gaf zelfs aan het eind van de game aan, dat wij onbedoeld 1 time out te veel hadden genomen, maar hij dit door de vingers zag..
Verder over de wedstrijd;
Hoofddorp begon gedreven en wist brutaal een 6-0 voorsprong te nemen. Hierop heb ik onze speelsters geïnstrueerd om meer druk te zetten op de bal en in de aanval meer overzicht te houden. Dit ging goed, zelfs misschien wel zo goed, dat we de beste 3 minuten van dit seizoen gespeeld hebben. Er werd druk gezet op de bal, Hoofddorp kwam er niet doorheen en wij maakte de scores. We kwamen terug tot 6-6 en na 2 vrije worpen, waarvan er 1 raak ging, stonden we zelfs even voor met 6-7. De ouders, de speelsters en ik genoten van de inzet, de felheid, maar vooral hoe wel elkaar vonden in de laatste pass en de afronding die hierop volgde…
Hoofddorp was niet van plan te gaan verliezen en na deze 3 minuten verloren wij de scherpte en was er vooral weinig felheid te zien in ons spel. Zowel het afronden, het passen en de felheid in de defense ontbraken. Met name de pass naar buiten toe bij een drive, zagen we niet. Hoofddorp nam hierdoor in een korte periode een voorsprong van 21-9.. Zeker toen onze verdedigers met hun man mee liepen van de basket weg & de helpside ontbrak, kregen we snel een aantal scoren tegen.
Hoofddorp maakte hier goed gebruik van tot 3 x toe.
Zoals verwacht benutte zij op de juiste wijze hun fysieke overwicht en waren wij hiervan te veel onder de indruk leek het. Maar ook dit is (gelukkig) een leerproces die je samen doormaakt en waarvan je hoopt te leren en samen weer een stap vooruit probeert te maken naar de volgende wedstrijd toe.
Uiteindelijk wist het team onder coach Erwin R (ik moest helaas zelf eerder weg), er een spannende wedstrijd van te maken en wisten we aan het eind, bij een grotere achterstand, toch nog terug te komen tot 11 punten verschil. Helaas bleken wij ook deze wedstrijd niet de kracht en de felheid te kunnen opbrengen om de tegenstander lang onder druk te zetten en zelf het spel te bepalen. Een onderdeel van het spel, waar juist wij erg goed in zijn, maar dit nog niet goed genoeg uitbuiten/ te weinig gebruik van maken.
Ook tegen u16-1 van Apollo, Akrides, Hoppers & U16-2 Landslake Lions wisten wij in de wedstrijden vaak door de felheid, scherpte en inzet en vooral het harde werken samen, terug te komen zelfs bij iedere wedstrijd, een minimale voorsprong te nemen. Maar in alle gevallen werden de games (nipt) verloren.
Na de winter komen we hoofddorp wederom tegen en zie ik al uit naar dit soort leuke games, waarvan wij alleen maar beter worden. Daarnaast is het altijd leuk om te zien, hoe andere coaches met “spelbeveling” omgaan en prachtige wedstrijdverslagen maken.
Volgende week nog 1 thuisgame op het programma tegen het sterke Den Helder van coach R. Stam. Voor ons de laatste wedstrijd in deze poule, voor mij een leuke tegenstander die ik al vaker ben tegengekomen en een coach, waarvan ik blij ben dat hij gezond en wel dit seizoen weer langs de lijnen te vinden is.
lions foto 1