Nadat de U14-1 meisjes van Landslake Lions, afgelopen week begonnen met een intensieve en vooral leerzame ballhandling training van eredivisiespeelster Molly McDowell,
(filmpje van deze training is te zien via: http://www.youtube.com/watch?v=xVkblSl2rAo), zijn we de rest van de trainingsuren vooral bezig geweest met 1-1 situaties; dreigen & driven naar de basket om meer druk op de tegenstander te krijgen i.p.v. andersom.
Hopelijk konden we dit dan ook terug gaan zien in de wedstrijd vandaag tegen het oudere en sterkere U16-1 team van BC Apollo.
Voor mij als trainer/coach van het U14-1 team van Landslake Lions was dit een erg bijzondere wedstrijd, aangezien ik de afgelopen 2 seizoenen nog trainer/coach was van deze tegenstander. Ik was dan ook benieuwd, hoe onze “jonge meiden” dit zouden oppakken en of ze niet direct al onder de voet zouden worden gelopen.
Mijn verwachting was dat BC Apollo het vooral van de break moest hebben en daarbij erg makkelijk het netje zou weten te vinden.(Zoals ook al snel duidelijk zichtbaar was in de gehele game), maar dat de helpside van dit team, vaak niet goed genoeg staat en we bij een snelle balcirculatie en genoeg drives, we een vrije man aan onze zijde konden vinden voor het afronden.
Tegen de verwachting in & zeer positief verrast door onze eigen speelsters, wisten we via onze aanvallen, de gebruikte drives en een aantal mooie scores die uit deze 1 tegen 1 situaties voortkwamen, lang dichtbij te blijven. Eindstand 1e kwart was dan ook 16-20. Een mooi resultaat tegen de huidige nummer 2 van onze competitie, waar wij 8e staan.
In het 2e kwart probeerde we dit vol te houden, de aanval rustig opzetten, 1 tegen 1 situaties opzoeken en blijven dreigen en daarbij in de defense druk blijven zetten, vooral als we dit alles samen als 1 team zouden blijven doen, konden we gevaarlijk worden. Zo gebeurde het dat we in de 4e minuut van dit we kwart met 24-23 zelfs 1 puntje voor stonden, die vooral voorkwam uit het harde werken van het gehele team en een aantal mooie en nuttige scores van onze centers, die voor het eerst gebruik maakten van hun “1 tegen 1 centermoves”.
Het lukte ons zelfs, voor het eerst dit seizoen, om in de defense, de tegenstander (BC Apollo in dit geval) 1 x tot 8sec op eigen helft overtreding te laten komen, waarna wij helaas even later alsnog de bal verloren, maar de vooruitgang is bij ons team zeker zichtbaar!
Uiteindelijk wist Apollo toch vrij snel en mooi tegen te scoren en konden we hierdoor niet verder uitlopen dit kwart. Toch wisten wij vaker te scoren in dit kwart en deze nipt te winnen met 14-13. Hierdoor was bij rust de stand: 30-33 in het voordeel van Apollo.
Apollo liet hierbij een aantal zeer fraaie scores zien, waartegen wij gewoon niet konden verdedigen.
In het 3e kwart begonnen we wederom goed, met het gevolg dat we na een aantal snelle scores en mooi afronden, wederom met 1 puntje voor kwamen…Dit was dan ook helaas gelijk de laatste voorsprong die we kregen deze wedstrijd.
Want vanaf minuut 2 zette Apollo goed de druk erop, pakten een aantal steals en scoorde bij bijna iedere poging die ze kregen. Daarbij gingen wij toch weer mee in deze druk en snelheid van de tegenstander, waardoor wij vooral te haastig gingen spelen, veel balverlies leden bij onze dribbels, drives en passes en niet de bal rond lieten gaan. BC Apollo strafte dan ook iedere fout die wij maakten, direct af met een tegenscore.
Uiteindelijk verloren we deze wedstrijd dan ook met 47-69.
We kunnen wederom trots zijn op dit resultaat, trots op het feit dat we 2 x voor stonden tegen de nummer 2 uit deze competitie, die ook nog eens allemaal 2 a 3 jaar ouder zijn, trots dat we eindelijk gingen dreigen & driven en soms de tegenstander op wisten te zoeken met daarbij een fout erbij.
Vooral trots was ik ook, om te zien dat we voor het eerst dit seizoen meer (defense) rebounds hadden dan onze tegenstander, iets waar we de laatste week op gehamerd hadden, zodat de tegenstander niet een 2e poging kreeg om alsnog te scoren.
Ik kan dan ook alleen maar met een positief gevoel terug kijken op de spelers als individu, maar vooral ook als team. Alhoewel we nog meer van dit “team” als geheel gebruik moeten maken in ons spel. Want juist dit team als geheel maakt van dit U14-1 team een sterk & gevaarlijk team!
(Helaas viel in het laatste deel van de wedstrijd, speelster Josefien met een harde knal op haar achterhoofd, maar bleek dit na de game al weer gelukkig mee te vallen en zat zij dan ook al weer te genieten aan de bar).

Persoonlijke scores:
Joëlla: 12 punten, Kirsten: 10 punten, Indy, Josefien & Fleur: 7 punten, Jill & Sabrina: 2 punten.