Het groeispurt spreekuur

René Wormhoudt (fysiotherapeut/trainer) en Gerda Konijn (oefentherapeut Mensendieck) starten vanaf woensdag 6 november samen om de 2 weken een blessure spreekuur voor kinderen in de groei. Zij hebben zich gespecialiseerd in deze fase en zullen ouders, trainer(s) en speler informeren over hoe sporten en bewegen in deze fase het best kan worden aangepakt inclusief oefenprogramma’s.

Kinderen in de groei hebben vaak te maken met klachten ten gevolge van de versnelde groeifase. Deze klachten/blessures kunnen lang duren, wat betekent dat kinderen maanden niet kunnen meedoen met trainingen en wedstrijden. Een situatie die niet wenselijk is en die je graag wilt voorkomen of optimaal invullen.

Voor ouders is het vaak ook lastig om de klachten van het kind goed in te schatten. Wat moet je doen als je kind klaagt over pijn in de knie, enkel of achillespees. Acuut stoppen met sporten? een weekje aankijken? niet zeuren doorgaan?  Wat is de beste aanpak?

Meisjes groeien gemiddeld het snelst op 12 jarige leeftijd en jongens op 14 jarige leeftijd. De ontwikkelingsfase waarin een kind zich bevindt wordt de biologische leeftijd genoemd. Kinderen die voor dit gemiddelde starten met de groeispurt worden vroeg rijpers genoemd en hierna, laat rijpers. Het is belangrijk om te weten wat de biologische leeftijd is naast de reguliere kalenderleeftijd, omdat deze bepalend is voor de trainingsbelasting die het kind aankan. Als je in deze periode verstandig met je lichaam en trainingsintensiteit omgaat, kun je uitval door groei gerelateerde blessures voorkomen of in ieder geval sterk reduceren. Het is mogelijk om met het Athletic Skills Model de tijd tot en met de maximale groeisnelheid te bepalen (APHV; Age of Peak Height Velocity) en er vervolgens praktische consequenties aan te verbinden.

 

Groeispurt spreekuur op woensdag van 17-18 uur

Praktijk René Wormhoudt- Marktplein 4 Landsmeer

Niet zo maar langskomen maar even een afspraak maken via 0613694513