Selectie speelt Vasas Intesa Cup in Boedapest, Hongarije

Ruim een week geleden hebben we met een gelegenheidsteam de kans gehad om een geweldig internationaal toernooi te spelen. De Vasas Intesa Cup in Boedapest, Hongarije. We reisden af met een selectie waarin 5 u18 speelsters en 1 U16 speelster van Probuild zaten en twee speelsters v Budapest an Apollo U20. De selectie: Thelma Grotendorst en Zita Nelissen (U20), Denise Bloemkolk, Courtney Marti, Gabby M De tegenstanders op dit toernooi bestonden uit 2 U23 teams en twee teams die in de Europese top competitie, de Adriatische liga bij de senioren uit kwamen.ac Intosh, Lisanne Bonnema en Epiphany Etienne (U18) en Lauren Metz (U16).

  • Vasas MKB Euroleasing (U23, Hongarije. Een talententeam vergelijkbaar met het CTO)
  • BK Petrzalka (U23 Slowakije)
  • ZKK Celje (senioren Slovenië)
  • ZKK Buducnost Podrogica (senioren, Montenegro)

Hier onder de ervaringen van Denise en Lisanne: Denise BloemkolkVan 26 september t/m 29 september hebben we deelgenomen aan een toernooi in Budapest. We gingen met een team waar we elkaar persoonlijk eigenlijk nog niet zo goed kenden, we hadden  geen training gedaan met alleen deze groep, dus was het persoonlijk voor mij een beetje afwachten hoe die paar dagen zouden gaan verlopen. Bij het vertrek vanuit Nederland en de aankomst in Hongarije was er nog een beetje gespannen en zenuwachtige sfeer. Eenmaal aangekomen bij het restaurant bij de sporthal, waar we onze eerste avondmaal zouden krijgen, kwam er een sfeer die meer ontspannen was. We zagen het team uit Hongarije trainen en we waren zeker wel onder de indruk, vooral de lengte van de mensen in dat team, met eentje van 2.08 meter. Toen was wel duidelijk dat we in de wedstrijden flink aan de bak moesten. De eerste wedstrijd hebben we nog heel erg moeten wennen elkaar, maar de tweede wedstrijd ging wel gelijk beter, voor mijn gevoel gingen we veel beter samenspelen en hadden we ook meer agressie en vechtlust in het veld.  De teams waar we tegen moesten hadden een veel hoger niveau dan wij. Maar om te spelen tegen oudere meiden, die in hun eigen land op het hoogste niveau spelen,  vond ik toch wel speciaal. Ik heb veel ervaring opgedaan door te spelen tegen zulke goede mensen. Ze waren ook allemaal heel sportief in, maar ook buiten het veld, vooral in vergelijking met Nederland Ook het toernooi zelf was mooi, met een openingsceremonie en dat het hotel, het eten, en bijna alles goed geregeld was. Naast het toernooi zelf, was het ook heel leuk om nog best veel van Budapest zelf te zien.  Na de eerste dag kon iedereen het gelijk goed met elkaar vinden, waardoor het ook een gezellige paar dagen geweest zijn als team. Kortom, het is een mooie ervaring geweest voor mij om aan een mooi toernooi deel te nemen met teams van zulk hoog niveau, en dat wij als team elkaar steeds beter konden vinden in het veld en we het ook buiten het veld steeds beter met elkaar konden vinden. “ Budapest Lisanne Bonnema “Bij aankomst in Eindhoven zat de sfeer er al goed in, iedereen was opgewekt en had zin in de aankomende dagen. De vliegreis vanuit Eindhoven verliep supersnel en na aankomst werden we opgehaald door onze gids voor de komende dagen.  Na aankomst in ons hotel zijn we naar de sporthal gegaan om alvast het veld te bekijken en hebben we gegeten in het restaurant van de sporthal.  De volgende ochtend gingen we zonder gids op zoek naar de Donau. Nadat we die gevonden hadden en genoten hadden van het mooie uitzicht maakten we ons op voor de eerste wedstrijd.  Iedereen was wel wat zenuwachtig over wat er ons tijdens het toernooi te wachten stond. We speelden de eerste 15 minuten met volle inzet, maar daarna lieten we het wat versloffen, eindstand: 86-23 We wisten dat we beter konden en lieten dit zien in de 2de wedstrijd tegen ZKK Buducnost-Volcano. Deze tegenstander was beter en speelde 40 minuten fullcourt press. Desondanks speelden we tegen dit team vele malen beter en wisten we op momenten goed hun press te breken, eindstand verloren met 103-39. Budpest   Deze wedstrijd was een mooie ervaring om ons nog niet ingespeelde team zo voor elkaar te zien werken en alles te geven.  ‘s Avonds moesten we nog een wedstrijd spelen en tussendoor hebben we even gerust in het hotel. Deze wedstrijd verliep niet zo soepel als in de middag. We waren moe en dat zag je terug in ons spel. Het hielp ook niet mee dat er een meisje van 208 cm meespeelde die alle passes boven ons hoofd ving en makkelijk scoorde. Na die wedstrijd snel ons bed ingekropen, want iedereen was gesloopt.  De laatste dag was echt super! In de ochtend zijn we vroeg op gestaan om de stad te verkennen. We zijn samen met onze gids naar het mooiste uitkijkpunt van Budapest geweest waarna we de traditionele Hongaarse goulash soep zijn gaan eten. Daarna terug naar de sporthal om onze laatste wedstrijd te spelen tegen de latere winnaar van het toernooi (ZKK Athlete Celje uit Slovenie). Ze speelden een goede zones (2-3 en 1-2-2) en hadden hele lange en gespierde meisjes waar we vrijwel niet langs kwamen. Dit zorgde ervoor dat we veel lange afstandsschoten moesten nemen. De wedstrijd verliep goed , veel open schoten werden benut en iedereen was echt trots op het team na dit toernooi.  In het vliegtuig terug naar huis besefte ik pas dat dit toernooi heel speciaal was om mee te maken omdat we dit soort tegenstanders nooit in onze Nederlandse competitie zullen tegenkomen.  We hebben tegen U23 en senioren teams gespeeld met veel lengte en fysiek waarin echte profs meespeelden. De tegenstanders waren veel beter maar met enorme inzet en door als team te spelen zijn hebben we veel geleerd. Ook heb ik geleerd dat het niet nodig is om geïmponeerd te raken door lengte of leeftijdsverschil. Door niet bang te zijn en durven om je acties te maken kun je het ook deze tegenstanders lastig maken.  Budapest Daarnaast was het super gezellig met elkaar, een ervaring om nooit te vergeten ! Al met al een geweldig leerzame ervaring en we hebben gespeeld op een manier waarop we met trots terug mogen kijken. Graag wou ik bij deze ook nogmaals de ouders bedanken die dit mogelijk hebben gemaakt. -Jesse Korf