Het is lang geleden dat Landslake Lions een mannenteam in de eerste divisie had. We moeten dan terug naar de jaren tachtig, de tijd dat spelers als Hank Smith, Ernst Weijs (inderdaad, de vader van Berend) en Edwin van der Hart nog bij ons speelden. Daarna ging het bergafwaarts met het Landsmeerse mannenbasketball.

Tot dit seizoen. Dankzij coaches Laki Lakner en Peter van Noord staat er voor het eerst in decennia weer een team dat op landelijk niveau potten kan breken. Het doel van coach Lakner en zijn team is om binnen enkele jaren een toonaangevend team in Noord Holland en Nederland te worden, met goed opgeleide en getrainde spelers.

Een serie oefenwedstrijden tegen promotiedivisieteams bewees dat de nieuwe Lions goed bezig zijn. Afgelopen weekend werd nog met ruime cijfers gewonnen van Almere. Landslake Lions leek gedreven, verdedigde hard en speelde georganiseerd. Een echt Laki-Lakner-team dus.

Hoe gaan de nieuwe Lions het doen in de eerste-divisie? Volgens coach Laki Lakner is dat als nieuwkomer lastig te voorspellen. “De resultaten in de oefenwedstrijden geven wel een indicatie dat we goed mee zullen kunnen doen. We raken aardig ingespeeld en er is genoeg kwaliteit. En wat belangrijker is: een goede mentaliteit. Degenen die dat niet hadden, zijn inmiddels afgevallen. Zo werkt dat.”

Aanstaande zaterdag 21 september spelen de heren-1 hun eerste competitiewedstrijd thuis in Landsmeer tegen BC New Stars Nieuwegein. Na meer dan 25 jaar weer terug in de eerste divisie. Een mijlpaal dus in de verenigingshistorie. De wedstrijd begint om 18 uur in het ICL.