De wedstrijd van vandaag is een echte, namelijk tegen BV Hoofddorp U16-2. De tegenstand op de NoordHollandse kampioenschappen zal voor een deel bestaan uit deze speelsters, hoewel ze nu aangevuld zijn met enkele u16 speelsters. Stuk voor stuk is de tegenstander groter, wat een nadelige positie voor ons is in de rebound. Verder is de situatie zo dat de u16 net voor ons spelen, en 4 van mijn speelsters daar een groot aandeel in de speelminuten hebben. De u20 speelt voor ons op het centre court en die wedstrijd duurt lang. Dat is weer belangrijk, omdat de Derba speelsters op tijd naar De Rijp moeten voor hun tweede wedstrijd. De u20 wedstrijd moet dus niet te vroeg afgelopen zijn, maar zeker ook niet te laat.

 

De wedstrijd begint zo’n 20 minuten later dan gepland en het eerste kwart gaan we redelijk gelijk op. Wel zijn we slordig en hebben we veel onnodig balverlies. Toch lijkt het er op dat de eerdere wedstrijd van de u16 niet te veel in de benen zit.

Periode 1: 15 – 18

De tweede periode wordt door beide teams bijna niet gescoord. Halverwege staat het 19 – 20, maar de laatste paar minuten weet Hoofddorp net 2 punten meer te scoren dan wij.

Periode 2: 21 – 26 ( 6 – 8)

Dan komt de derde periode en daar zitten we meteen goed in. We komen langszij en om in wielertermen te spreken: ‘erop en erover’ (zonder verboden middelen, blijven we voorlopig volhouden). Het wordt 29 – 26 en Hoofddorp veert een beetje terug: 30 – 30. Dan maken we een spurt van 13 – 3 en staat het dus 43 – 33. Ook het einde van dit kwart is voor ons.

Periode 3: 48 – 34 (27 – 8)

In de vierde periode komen we op onze maximale voorsprong: 54 – 38. Dan moeten de Derba dames snel naar het noorden en hebben we nog maar 6 speelsters. Hoofddorp gaat voor de laatste kans en zet er wat meer druk op. Wij hebben wat speelsters met 3 fouten en moeten dus vooral voorzichtig verdedigen. De press van Hoofddorp wordt over het algemeen goed omzeild op 1 of 2 keer balverlies na. Wel laten we veel rebounds toe en komen vooral daardoor in de problemen. Ook blijven we haast hebben en de bal weggooien. Onnodig, want er is geen 24 seconden en moeten we de wedstrijd gewoon uitspelen. Van 54 – 38 wordt het 54 – 47. Dan weten we gelukkig een aantal keren de basket te vinden: 59 – 47. Van die 12 punten worden er nog 6 teruggehaald, maar het zijn er teveel om de wedstrijd nog weg te geven.

Periode 4: 59 – 53 (11 – 19)

 

Ik kan niet zeggen dat dit een verwachte overwinning was, gezien de omstandigheden. Dit zijn wel de omstandigheden die we ook hebben op 28 april, met twee wedstrijden tegen sterke tegenstanders. Leerzaam dus.