Eerste wedstrijd Meisjes U16-2

Racing beverwijk MU16-1 – Probuild Lions MU16-2: 36 – 25

Eindelijk was het dan zover, wij gingen een echte wedstrijd spelen en nog wel tegen een sterk team.
In de eerste wedstrijd moesten wij gelijk al een aantal invallers oproepen omdat er een paar ervaren speelsters niet beschikbaar waren.
Gelukkig konden Jill, Francisca en Marian ons uit de brand helpen. Wij waren met tien speelsters, waarvan er zes net bij het basketbal komen kijken.
Het is werkelijk een jong, enthousiast, leergierig en talentvol team, een team met veel lengte, snelheid en wendbaarheid.
Het is een lust voor het oog om te zien met hoeveel inzet, motivatie, enthousiasme dit team speelt. Het plezier spat er van af.
Dat het voor sommige echt de eerste wedstrijd was kon je zien aan onze spelopvatting, ons positiespel en onze kennis van de spelregels.
Als coach had ik vooraf een prima plan, dacht ik.
Eerst de meer ervaren meisjes inzetten en dan de gelegenheid bieden aan de anderen om te laten zien wat ze konden.
Het begon dan ook fantastisch, wij kwamen zelfs voor met 2-4. De inzet was direct geweldig.
Op elke bal werd gestreden, wij speelden man to man. Van dit systeem leer je meer en je leert beter verdedigen, maar je loopt en beweegt veel meer, dan dat je zone speelt. Tot de wissel ging het prima.
Na vijf minuten een nieuw vijftal. T’ja, dat was vragen om moeilijkheden. Er ontstond een totale wanorde en wij liepen als blinde kippen op dat veld. Logisch, wij speelden pas onze eerste wedstrijd. De inzet en vechtlust was bijzonder.
De tegenstander had een heel goede speelster die dwars door onze verdediging kon sprinten en de ballen via een lay-up er makkelijk inlegde. Binnen de kortste keren stonden wij vet achter.
Na het eerste kwart stonden wij met 14- 6 achter.In het tweede kwart gingen wij wat anders wisselen en kwam ik er achter welke combinaties goed liepen. Toch verloren wij ook dit kwart met 14 – 9. De ruststand werd 28 – 15
In de rust hebben wij een plan gemaakt voor de tweede helft en wij gingen zone spelen.
Dat bleek een gouden vondst, op de een of andere manier pakte dit team de zone verdediging zeer goed op met het gevolg dat de tegenstander praktisch niet meer bij onze basket kwam.
Aan de andere kant zag je ons team steeds meer aanvallen en het is dat wij nog niet zo goed kunnen schieten anders hadden wij ruim voor gestaan. Wij doen nog te paniekerig en hebben teveel haast.
Dit team leert snel en voelt goed aan wat er moet gebeuren. Wij hebben ook een echt heel goede aanvoerder, in de persoon Puck. Zij leidt dit team en scoort nu heel makkelijk.
Puck gaat voorop in de strijd en maakt de anderen snel beter, hopelijk blijft zij lang bij ons spelen. Marina volgt in het spoor van Puck, zij speelde een goede en sterke wedstrijd, veel inzet, vurig en gericht op de basket.
Soms zijn wij nog wat te lief en gebruiken wij ons lichaam te weinig, maar dat komt allemaal wel.
Elke speelster heeft in dit team kwaliteiten, Daniëlle komt eraan, staat goed te verdedigen, zij leert snel en toont een waanzinnige inzet, Tamara gaat voor goud, zij laat goed voetenwerk zien en is fel en strijdbaar,
Jente kijkt goed, brengt rust in het spel en gaat nu al goed schieten. Esmee is ook snel, slim, vurig en een echte winner. Het is dat zij nog wat techniek tekort komt, anders…..
Helaas kon Femke niet meedoen vanwege rug- en nekklachten, ik ben benieuwd wat haar inbreng straks zal zijn. Lisa is ook een beetje aanvoerder, zij leidt het team in de warming up en geeft aan iedereen aanwijzingen en is steeds bereid te helpen.
Zij kan nog veel beter spelen, zij is iets te bescheiden, maar let op Lisa komt eraan! De drie invallers Marian, Jill en Francisca speelden naar behoren. Ook bij deze dames zit er veel meer in, wat bescheiden en voorzichtig.
Bij een tegenaanval blijven wij te lang hangen en komen te laat terug. Ach, waar heb ik het over, wij zijn net begonnen. Het verheugende is dat het een werkelijk team is en dat iedereen voor 100% gemotiveerd is.
Het zal mij benieuwen hoe iedereen zich ontwikkeld, ik kom er vast op terug.
Terug naar de wedstrijd. Het derde kwart speelde wij veel beter, meer rust en een veel betere verdediging. Het derde kwart werd 5 – 4. Het vierde kwart hebben wij zelfs gewonnen, het werd 3 – 6. met een eindstand van 36 – 25
Een mooi resultaat. Wij moeten niet overdrijven, zonder Puck hadden wij iets minder gescoord. Het was grappig dat ineens iedereen naar Puck ging spelen. Niet altijd goed, omdat je dan jezelf tekort doet en niets meer probeert.
Scores: Puck 19 punten!!, Marina 4 punten, Jente 2 punten. Wij kregen 8 vrije worpen, één raak. Fouten: Daniëlle 2x, Tamara 2x, Marina 1x, Puck 1x, Lisa 1x, Francisca 3x, Jill 3x en Marian 1x
Ik heb genoten van jullie.
Met groet,
Ronald