Zoals na elke Olympische spelen worden er weer een aantal regels aangepast, toegevoegd of geschrapt. Deze Olympische spelen zijn daar geen uitzondering op.

Dit seizoen zijn er een aantal regels herschreven om deze duidelijker te maken. Vroeger stond er bijvoorbeeld ‘in de laatste twee minuten van de wedstrijd’, kennelijk was dit niet duidelijk genoeg dus staat er nu “Als de wedstrijdklok 2:00 of minder laat zien”. Zo zijn er nog een aantal dingen herschreven, te weten de herstelbare foutieve beslissing en artikelen met betrekking tot de spelersbank.

De enige echte verandering, in de regels, is dat vroeger alleen de hoofd coach mocht staan om langs de zijlijn te coachen. Vanaf volgend seizoen mag de hoofd coach of assistent coach staan, maar niet meer dan één tegelijk. “De assistent coach mag staan als de hoofd coach besluit te zitten, en dit doet.”

Daarnaast is er door de NBB en het rayon besloten dat vanaf dit seizoen er in elke competitie (rayon, landelijk maar ook bij ons op de vereniging) met de `no-charge` cirkel gespeeld gaat worden, als deze lijn op het veld ligt. Deze regel is net zo nieuw voor mij als voor jullie als voor de scheidsrechters die onze dames 1 gaan fluiten. Het doel van deze regel is dat luie verdedigers die onder de basket blijven hangen niet beloond worden met een makkelijk uit te lokken aanvallende fout. Nou klinkt dat misschien alsof er heel veel gaat veranderen en het fluiten nog moeilijker wordt, maar dat valt gelukkig best mee. Vanaf nu is het zo dat een speler die in de lucht is en contact maakt met een verdediger die in de `no-charge` cirkel staat geen doordring fout kan maken. Een speler die dribbelt of nog met zijn stappen bezig is kan wel gewoon een doordring fout maken. Wanneer is een speler dan in de cirkel? Zodra hij met beide voeten volledig binnen die halve cirkel staat.

Als je teen de lijn aanraakt sta je al buiten deze cirkel, zo heel veel invloed heeft het dus ook weer niet.

Ook wordt er van scheidsrechters verwacht dat zij voor de wedstrijd met beide captains een kort gesprek hebben over dingen waar extra op gelet gaat worden, als je een u12, u14 en waarschijnlijk ook wel u16 wedstrijd hebt is het natuurlijk slimmer om dit even met de coaches te doen. Doe dit, als je het doet, ruim voor de wedstrijd en niet wanneer de teams zich focussen op hun warming-up. Laat je niet dingen aanpraten. Het is niet zo dat de teams jou gaan vertellen waar je voor moet fluiten, of niet. Vaak kennen dit soort teams elkaar, en elkaars spel, al. Dan krijg je een captain die zegt wil je op … letten?” dit is niet de bedoeling. Jij vertelt de captains (of coaches) waar de focus ligt en niet andersom!.

Ik wens jullie alleen een fantastisch (fluit) seizoen en veel plezier op de velden!