De U14 meisjes van Probuild zijn zaterdag 9 juni kampioen van Nederland geworden na het winnen van de finale tegen STOL Grasshoppers. Het verloop van de wedstrijd laat een Probuild zien dat goed voorbereid de wedstrijd begint. Die voorbereiding begon na het eerste NK weekend, waar we van Eurosped en Grasshoppers (met 6 punten) wonnen. Het tweede weekend was een trainingsstage. Tegen HSV en Black Eagles verdedigden we net zoals we tegen Grasshoppers zouden gaan doen. Vooral de tweede wedstrijd, tegen Black Eagles, lukte dat heel goed. De dinsdagtraining in Landsmeer zetten we nog wat puntjes op de i als het gaat om de pick&roll en de specifieke verdediging tijdens de finale. Woensdag rijden we door alle files heen naar Rotterdam, om daar van 7 tot 9 te wennen aan het veld, de baskets, de ruimte en de Rotterdamse zuurstof. Vrijdag hebben we nog een uurtje vrij schieten in de kleine zaal. Op dat moment heb ik het gevoel dat we een hele goede voorbereiding gedaan hebben en dat we een betere wedstrijd kunnen neerzetten dan tijdens de eerste ontmoeting. Een coach droomt dan wel van een flitsende start en een grote voorsprong, maar dat zijn meestal geen reeele verwachtingen.

Naar Katwijk gingen we al met de EBS bus en chauffeur Bart, ook naar Rotterdam staat de EBS bus weer klaar, nu met Andries aan het stuur. Het is een geweldige manier om relaxt te reizen en met de juiste sfeer aan te komen. Er wordt gezongen, gepraat en lol gemaakt met de hele groep. Twintig minuten voor de warmingup spreek ik de meiden in de kleedkamer, maar eigenlijk hoef ik niet veel meer te vertellen. We weten alles al, dus het praatje is kort. Wel laat ik de volgende video zien:

Alle scores van twee weken eerder tegen dezelfde tegenstander. Om iedereen met het gevoel het veld op te sturen dat het allemaal mogelijk is en dat we kunnen scoren tegen Grasshoppers. Al het bovenstaande is voorbereiding, maar hoe beginnen we dan aan die wedstrijd?
Eigenlijk de eerste anderhalve minuut heel slecht. De afgesproken verdediging wordt maar ten dele uitgevoerd. Geen goede helpverdediging en daarmee stoppen we het spel van de Katwijkers niet af. Ilse Kuijt en Naomi van Duijn scoren beide snel en makkelijk en dat was nu precies wat we niet wilden. Er is wat coachwerk aan de winkel en we leggen het nog maar eens uit. Dat wordt daarna perfect uitgevoerd, plus dat we in de aanval behoorlijk van leer trekken. Het zijn de twee Denises die niet te stoppen zijn. Denise Bloemkolk maakt 10 punten in het eerste kwart en Denise Sijbrands 8. Die laatste Denise heeft het weekend ervoor zich geplaatst voor het Nationale U14 team en zit helemaal in de flow. Ze haalt echter ook 2 fouten in dat eerste kwart, en dat is teveel.

Kwart 1: 21 – 12

De vraag is of we dit door kunnen zetten in het tweede kwart. Femke, Naomi en Denise B beantwoorden die vraag met 8 punten op rij. Daarna volgen alleen tegenscores vanaf de vrije worplijn en pas in de negende minuut een veldscore van Grasshoppers. Hun totaal voor dat kwart blijft steken op 5, terwijl bij ons Denise B een driepunter scoort, Naomi haar puntjes meepakt en Quinty B. een fantastische ‘floater’ scoort. We maken er 20. Denise S haar productie stopt, omdat ze naar de kant moet met 3 fouten. Daarmee raakt ze uit de flow van de eerste minuten en dat is jammer.

Kwart 2: 41 – 17 (20 – 7)

De rust wordt gevierd als een overwinning, maar dat vind ik nog een beetje te vroeg. Iedereen moet wel bij de les blijven, want de foutenlast in combinatie met de press uit Katwijk kunnen het ons nog moeilijk maken. We spelen op dat moment met 6 speelsters en het is duidelijk dat de 3 op de bank moeite hebben het tempo te volgen. Dat ligt behoorlijk hoog en ik geniet achteraf van de beelden daarvan. Hopelijk de neutrale toeschouwer ook, alhoewel die een spannendere wedstrijd verwacht zal hebben. De derde periode laat echter weer zien met welke discipline we een kwart kunnen beginnen. Naomi scoort er twee, maar Lauren scoort er acht en dat maakt een 10 – 0 run. Lauren speelt weer een geweldige wedstrijd en dat aan beide fronten, zowel aanvallend als verdedigend. Dat is heel mooi voor haar en ze laat zich gelden op dit podium. Zeker nadat ze niet eens is uitgenodigd voor de selectietraining van het Nederlands team. Het ongelijk van degene die die keuze gemaakt heeft wordt hier onomstotelijk bewezen. Ze had de selectie dan misschien niet hoeven halen (alhoewel, wie doet het beter?), maar in ieder geval had ze daar een kans moeten krijgen.
Al met al staat het 51 – 17 en is het tijd voor een timeout van de tegenstander. Het is ook tijd voor ons om wat te gaan wisselen en de basis rust te geven. We hebben een flinke marge en die kunnen we een beetje gaan ‘opeten’ om daarna weer met de basisspeelsters te consolideren. Grasshoppers gaat pressen (eindelijk) en wij hebben daar moeite mee. Het is zwaar om van de bank in zo’n snelle wedstrijd te komen en we moeten snel weer terug naar de basisspeelsters. Er volgt een Probuild timeout in de zevende minuut en de marge is dan teruggebracht naar 51 – 28. Daarna volgen nog een driepunter (score en bonus) van Femke en een jumper van Denise S. Mara het kwart wordt afgesloten met een buzzerbeater driepunter van Ilse Kuijt.

Kwart 3: 55 – 31 (14 – 14)

Als je met zo’n grote voorsprong het derde kwart gelijk speelt is er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. De ervaring bij het meegereisde publiek is anders. We staan onder druk en daardoor zijn de kwarten wel spannend. De tweede helft winnen we namelijk met maar 26 – 24. Maar het vierde kwart wordt aan beide kanten speeltijd gegund aan de bank. Grasshoppers komt eerst nog wel terug tot 18 punten, 55 – 37. Maar Lauren en Denise S nemen het heft in handen en maken er 63 – 39 van. Dan is de wedstrijd echt gespeeld. De laatste score van Grasshoppers is in de vijfde minuut van deze periode. Wij maken er nog vier maar stoppen er in de zesde minuut ook mee.

Kwart 4: 67 – 41 (12 – 10)

Fanny, Quinty K en Anne mogen de wedstrijd uitspelen en daarmee meedelen in het feestje. Medailles, beker, groepsfoto en felicitaties. Dubbel voor Quinty K, want zij is net 13 geworden. Ongeveer die leeftijd geldt overigens voor zes van onze speelsters, dus die zien we weer terug in de u14 volgend jaar. Jammer dat Sanne deze laatste weken niet mee heeft kunnen doen. Zij zal moeten wachten op het nieuwe seizoen. De busreis naar Landsmeer is een groot feest. Nu resten alleen nog de herinneringen aan al wat vooraf ging. Voor een groot deel van de speelsters is dat twee jaar bij mij als coach geweest, waarin we begonnen zijn om aan het begin van het seizoen 2010-2011 te leren wat 5-out is en hoe je een pick&roll speelt. Daar kwam dan split the post bij en vooral hoe je moet schieten en dat je dat vooral vaak moet doen. Voor een ander deel begon het bij de copieermachine op mijn werk, waar ik de vader sprak van 1 van de Early Bird meisjes. Van het 1 kwam het ander en die drie speelster hebben het verschil gemaakt voor dit team. Maar ik durf te zeggen dat ook zij grote stappen gemaakt hebben dit seizoen, getuige ook de videos die eerder gepost zijn. Die progressie hebben zij kunnen maken door te spelen in de u16, onder Sabrina en onder meer getrained door Molly en Marlous.
Iedereen een bloemetje van P.J. Zijlstra en een mooie tas met spulletjes van Hegron Cosmetics.

Tegen al mijn gewoontes in hier de scores:
Denise B: 21 pnt
Denise S: 16 pnt
Lauren: 13 pnt
Femke: 9 pnt
Naomi: 6 punten en dubbele cijfers in de rebounds. Dat zijn extra aanvallen en scores, vooral als je een aanvallende rebound pakt en er meteen ingooit.
Quinty B: 2 pnt (een hele mooie score)

Fanny mag aan gaan haken bij de u16 volgend jaar en Quinty K, Sanne en Anne weten wat er van ze verwacht wordt in het nieuwe seizoen.

Als laatste alleen nog de video: