Dit keer twee kleine mededelingen.

 1. Vandaag kreeg ik vanuit het Rayon een mail over de nieuwe 24-seconden regel. Het is zo dat veel mensen die de 24-seconden doen vaak helemaal niet op de hoogte zijn van de nieuwe regel, zelf heb ik hier in Landsmeer nog geen problemen mee gehad! Toch blijft het belangrijk om deze regel goed te kennen. Dit seizoen heb ik het vaker meegemaakt dat de klok fout wordt bediend dan dat ik iemand had die mij de regel kon uitleggen. Terwijl deze regel eigenlijk heel simpel is. Als de bal op aanvalshelft is en er wordt voor een fout of voetbal gefloten gaat de klok niet meer naar 24-sec. maar naar 14-sec.. Behalve als de klok op 14 en hoger staat, dan blijft deze staan waar hij stond. De klok gaat wel naar 24 als de ring geraakt wordt of als er een turn-over is (het andere team krijgt de bal). De tijd gaat lopen als de bal na een innamen aangeraakt wordt.
  Voorbeeld 1: Team A heeft de bal, met 12 seconden op de klok is er een sprongbal. Team A houdt de bal volgens de pijl en neemt een Time-out. Wat gebeurd er met de shot-klok?
  Antwoord 1: De shot-klok blijft staan want team A houdt balbezit.
  Voorbeeld 2: Team A schiet en de bal komt vast te zitten tussen de ring en het bord.  Wat als (1) team B de bal krijgt? (2) Team A de bal krijgt? (3) De 24-sec. gaat terwijl de bal in de lucht is?
  Antwoord 1.1: Als de bal vast komt te zitten tussen de ring en het bord heeft niemand balbezit of recht op de bal dus is dit een sprongbal. Team A had de bal en team B krijgt de bal. Dit is een turn-over en daarom krijgen we een nieuwe 24 seconden.
  Antwoord 1.2: Team A houdt balbezit en daarom blijft de shot-klok staan. Als de bal tussen de ring en het bord zit krijgen we geen nieuwe 24 seconden, dit is een uitzondering, ondanks dat de bal wel de ring raakt.
  Antwoord 1.3:  Dit is een 24 seconden overtreding, team B krijgt de bal met een nieuwe shot-klok. De pijl blijft staan, dit is geen sprongbal.

 2. Het is jullie waarschijnlijk al opgevallen, of beter gezegd niet opgevallen. Ik heb met school, trainen, spelen en fluiten te weinig tijd om regelmatig een stukje te schrijven. Daarom schrijf ik vanaf nu alleen nog stukjes als er vanuit de RSC (Rayon Scheidsrechter Commissie) of BSC (Bonds Scheidsrechter Commissie) updates komen.