Halverwege het seizoen kunnen we mooi de balans opmaken. De Mu14-1 heeft vier maanden hard getrained op pick & roll aanval en verdediging. In de wedstrijden waren we of nog niet helemaal klaar (Hillegom), of niet helemaal compleet (Hillegom en Hoofddorp), of het was geen wedstrijd (de rest), en konden we de trainingen niet in praktijk brengen. Maar alles was in voorbereiding op de wedstrijd tegen Racing Beverwijk. We hoopten op een man to man verdediging en dat kregen we ook. Alhoewel, als je helemaal analyseert wat nu een man to man is en wat een zone is, ligt datgene wat Racing speelt er een beetje tussenin. We hoopten ook op een pick & roll aanval, zodat we onze verdediging konden uitproberen. Die heb ik niet gezien. De druk moest dus weer komen uit onze ‘standaard’ man to man. Die werd soms heel goed uitgevoerd en soms niet zo goed. Maar dan nog haalden we de tegenstander uit het spel op een wijze dat ze gewoon de bal over de zijlijn gooiden. Daarmee creeerden we heel veel extra aanvallen.

We hebben ook veel doorgewisseld. Iedereen heeft ongeveer evenveel gespeeld (Femke, bedankt voor het scouten) en dat zorgde nauwelijks voor nivoverschillen. Met Denise B en Naomi in het veld spelen we wel sneller en slimmer en dat gaan de anderen in de komende maanden ook leren. Maar Naomi en Denise B pakken ook sneller fouten op en dan hebben we goede vervangers nodig. Op een bepaald moment stonden we met een opstelling van speelsters die vorig jaar allemaal nog in de U12 speelden. Sanne, Anne, Denise S, Quinty B en Lauren. En we scoorden gewoon door en rebounden en lieten helemaal niet over ons heen lopen. En dat tegen speelsters van 14, 15, 16 en 17 jaar. Geweldig….

Dan de scheidsrechters. Van beide kampen hoorde ik commentaar. Dat is altijd al vreemd, want objectief bekeken kan het nooit zo zijn dat beide partijen benadeeld worden. Wij liepen tegen een paar onnodige fouten op, waarmee ik niet wil zeggen dat ze onterecht waren. Op 1 na, de vijfde van Naomi was denk ik geen doordringen, want dan moet de verdediger echt helemaal stil staan. Maar dat gaan we op de video nog wel analyseren. Hoofddorp had vorige week een moeilijke middag in Beverwijk, vooral met de scheidsrechter. Nu vonden wat ouders dat Beverwijk benadeeld was en vooral met een aantal loopfouten. Er was 1 moment waarop ik zelf ook dacht dat er onterecht voor lopen gefloten werd door Angelique en kon mij iets voorstellen van de verontwaardiging bij de bezoekers. Nu staat dat moment op de video, bij 5:45. Nummer 4 krijgt de bal en kiest op dat moment een pivotvoet. Die tilt ze daarna weer op en maakt dus lopen. Goed gefloten Angelique. De neutrale toeschouwer zal waarschijnlijk concluderen dat Probuild Lions niet gewonnen heeft omdat ze de scheidsrechters mee hadden. Daarbij denk ik dat als je op je 17de nog in een combi U16/U14 competitie speelt, de uitslagen van het basketball niet het belangrijkste zijn in je leven.

Dan de wedstrijd. We beginnen wat huiverig, ingegeven door de grootte van de tegenstander. Dat is nergens voor nodig en dat zullen we in de komende maanden moeten afleren. De basis 5 zet 4 – 2 op het bord en dan komen de eerste wissels. Die maken er 10 – 4 van. Het eerste compliment is daarmee op zijn plaats.
De tweede periode laten dezelfde wissels de tegenstander terugkomen tot 10 – 10 en we brengen langzaam de eerste vijf er weer in. Die lopen uit naar 22 – 10 en sluiten de periode af met 27 – 14 (17 – 10). Overigens niet met alleen maar basisspeelsters, want het maakte vandaag niet zoveel uit welke vijf er in het veld stonden.
De derde periode heb ik momenten met kippenvel langs de kant gestaan, want als je een transitie speelt en in 3 of 4 passes naar de overkant gaat en met een layup afrondt, speel je het beste basketball van de wereld. Van 35 – 14 wordt het 39 – 22 en sluiten we af met 45 – 26 ( 18 – 12 ).
De laatste periode is wat mij betreft een geweldige afsluiting van een geweldige wedstrijd, maar ook van een leerzaam eerste helft van het seizoen. Het wordt 47 – 29 en 56 – 35. Eindstand is 60 – 35 (15 – 9).

De video geeft een aantal hele mooi verdedigende en aanvallende acties te zien.