Vroeger speelden we voetbal op het schoolplein van de Wagemaker. Er waren in basis twee soorten regels voor wie de bal kreeg bij een uitbal. Of de gewone voetbalregels, als de ene partij hem uitschopt dan krijgt de andere partij de bal, of ‘happy hep’. Bij ‘happy hep’ (er is geen officiele spelling van deze term) krijgt de partij die als eerste de bal pakt weer balbezit, ongeacht wie hem uitschoot. Bij de wedstrijd van de Mu14 tegen de Mu16 van Onze Gezellen in Haarlem geldde ‘happy hep’. Maar dan ook bij alles. Ik moest maar rekening houden met het feit dat de twee scheidsrechters voor het eerst floten. Maar als de ‘happy hep’ regel in het voordeel was van Onze Gezellen werd er niet zoveel gezegd. Dus gold de regel ook voor ons en hebben we soms de bal ingenomen terwijl die helemaal niet voor ons was. Kregen we balbezit en namen we die gewoon in terwijl de andere scheidsrechter bij de tafel stond om een opzettelijke fout voor iemand genoteerd te krijgen, onduidelijk voor wie, maar bij het zien van het doorgaan van het spel staakte hij zijn moeite en ging ook gewoon door. Als je na een fluitsignaal op de vrije worplijn ging staan zal het wel een fout met twee vrije worpen geweest zijn, etc.

Maar wij trainen vaak en hard om binnen de set van regels zo goed mogelijk te spelen en dan is het moeilijk om te zien dat die regels er niet meer toe doen tijdens de wedstrijd. En volgens mij zaten er voldoende terzake kundige mensen aan de kant om samen met een nieuwe scheidsrechter deze wedstrijd te leiden. Ik ga dan even af op het vakkundige commentaar vanaf de zijkant.

Maar wat kwamen wij goed uit de startblokken. Pas in de laatste minuut van de eerste periode kregen we een score tegen. De vrije worpen gingen bij ons ook goed, we scoorden er 4 van de 6 in die periode en zo brachten we de stand op 4 – 12. Belangrijk om te melden is dat wij verre van compleet waren. Lois, Naomi en Denise B waren er niet en dat scheelt behoorlijk, zowel aanvallend als verdedigend. Daarom is het extra goed dat we met dit jonge team zo goed kunnen starten en een voorsprong kunnen pakken tegen een U16 team.

De tweede periode komt Onze Gezellen wat terug, tot 8 – 14, maar scoort daarna dan ook niet meer. Wij maken weer 4 van de 6 vrije worpen en vooral Quinty Baars scoort volop vanuit het veld. Ruststand is 8 – 34 (4 – 22).

De eerste 5 minuten van de derde periode is niet ons sterkste gedeelte. Alleen Anne scoort tweemaal en de tegenstander zet daar 12 punten tegenover. 20 – 40. Maar die periodes volgen we weer op met een hele sterke, want Onze Gezellen weet verder niet meer te scoren. Eindstand periode 3: 20 – 48 (12 – 14).

De vierde periode lijkt de koek aanvallend wat op, maar blijven we goed verdedigen. We scoren maar 6 punten en de tegenstander ook. 26 – 54 (6 – 6).

We krijgen in de hele wedstrijd maar 1 persoonlijke fout tegen. Ik heb geen idee of dat iets zegt over ons verdedigen. Maar we stonden er wel. Toch kan dat bij sommige speelsters wat feller en fanatieker.
De grote plus van deze wedstrijd is dat we hebben laten zien wat de eerstejaars U14 groep waard is. Met de aanvulling van de U16 bankers hebben we een sterk team dat van alle U14 en U16 teams kan winnen in NoordHolland.