Al jaren wordt in NoordHolland gestreden om de prijzen bij de meisjes U14 en U16 tussen Probuild, Den Helder en Hoofddorp. Soms komt Harlem Lakers daar nog tussen. Als je naar de U14 teams kijkt is het weer de eerste drie, waarbij de U14 van Hoofddorp en Probuild in dezelfde competitie spelen, namelijk de combi van U14 en U16, en Den Helder speelt in de rayon NH/West competitie. Vandaar dat we aan het begin van het seizoen al een oefenwedstrijd speelden tegen Hoofddorp, die we met 1 punt wonnen. Denise B. en Naomi speelden daar met de rem op, want ze hadden nog een U16 wedstrijd te spelen direct daarna.
Voor deze ontmoeting staan we dan op scherp, ook omdat de andere wedstrijden vaak niet zo heel veel voorstellen. Onze eerste wedstrijd ging verloren, zonder Denise B en Naomi, daarna werd alles heel dik gewonnen, tot een 123 – 2 aan toe. De competitie wedstrijd tegen Hoofddorp stond gepland voor 30 oktober, maar werd verplaatst naar de 29ste, vanwege de talentencup. Voor ons naar een ongunstig tijdstip, tegelijk met de topper in de rayoncompetitie tussen Oegstgeest en Probuild U16. Dus geen Naomi en geen Denise B. Dan weet je dat het moeilijk wordt. We weten ook dat Hoofddorp niet graag tegen een zone speelt, dus dat moet ons wapen zijn.
Al met al staan we met een hele jonge groep op het veld, namelijk allemaal 1999 en 2000 speelsters. We beginnen met een man-to-man en die spelen we tot de 5e minuut van de eerste periode. Daarna halen we met de zone redelijk de vaart uit de aanval van de tegenstander, maar scoren we zelf ook niet. Op de video is te zien dat we nog wel eens makkelijke open layups missen, die het verschil maken tussen achterstand of gelijk staan.
In de tweede periode blijven we in een zone staan. Achteraf had ik misschien beter weer kunnen afwisslen met een man to man, maar op dat moment komen we terug in de wedstrijd en zelfs tot op 1 punt, 12 – 13. Dan een lange periode van scores van Hoofddorp, zonder tegenscores van ons. Een 0 – 15 run zet de score op 12 – 28. Hoofddorp heeft het middel gevonden tegen onze zone en wij stoppen met de bal erin gooien. Ergens in die periode had ik naar man to man kunnen gaan. Alleen de kleine hoeveelheid speelsters die ik in het veld kan zetten, die een rebound pakken en makkelijk kunnen scoren, zorgen ervoor dat ik het niet vertrouw om naar de man to man terug te gaan, en zorgen er waarschijnlijk ook voor dat, door vermoeidheid, makkelijke scores gemist worden. Ruststand is 15 – 28.
De derde periode is bijna een copie van de tweede, alleen scoren we nog minder: 4 – 17, en het staat nu 19 – 45.
De vierde periode krabbelen we wat op en dat is knap te noemen. We winnen die met 13 – 9 en de eindstand is 32 – 54.

Wat moeten nu de conclusies zijn? Zelf vind ik dat deze jonge groep geknokt heeft voor wat het waard is. Ze hebben allen nog een jaar te gaan in de U14, op Fanny na die in december jarig is. Verder dat we met de inbreng van Denise B en Naomi veel sterker zijn en ook van de bovenste kunnen winnen.
Ik houd wel een positief gevoel over van het spel. Mijn eigen coaching had wat afwisselender kunnen zijn, maar dat is wijsheid achteraf.

Hier de video: